Nädala retsept: Lepalaastudega suitsutatud pardirind mandariinide, kreeka pähklite ja glögist joobunud kirssidega
Lepalaastudega suitsutatud pardirind mandariinide,
kreeka pähklite ja glögist joobunud kirssidega
neljale
Vaja läheb
• 2
pardifileed
• 200 g kuivatatud kirsse
• 350 ml
glögi
• 100 g suhkrut
• 3 kaneelikoort
• 50
g kreeka pähkleid
• 2 mandariini
• valik parimaid
värskeid salateid
• oliiviõli, soola, musta pipart,
sherryäädikat
• peotäis lepalaaste (saadaval
suuremates poodides), fooliumpaberit
Valmistamiseks
pane glögi koos suhkru ja
kaneelikaunaga keema. Kui vedelik on keema läinud ja suhkur lahustunud,
lisa kirsid. Kirsse tuleb keeta hästi vaiksel tulel nii, et vedeliku pind
vaevu väreleks, umbes 20 minutit ja lasta siis kirsid vedeliku sees maha
jahtuda. Kirsside joovastamise võib ära teha mõni päev
varem, kuna seistes lähevad nad ainult paremaks. Samuti pole neist mingit
ohtu lastele, kuna alkohol on glögist keetmise käigus välja
aurustunud. Puhasta pardifilee kelmetest ja kontrolli, et naha sisse pole
jäänud sulgede otsi. Lõika terava noaga naha sisse
diagonaalsed sisselõiked, aga nii, et ei läbistaks nahka. Korda
sama asja teistpidi lõigates, et tekiks 0,5 x 0,5 cm ruudustik.
Pardi praadimisel on mõni kuldreegel, mille vastu Toomas
Leedu ei soovita eksida:
• Ära kasuta mingisugust
rasvainet.
• Pane rasvaga pool esimesena pannile.
• Kui
part tundub liiga rasvane, võid panna ta täiesti külma panni
peale praadima. Sellisel juhul hakkab kõigepealt välja sulama
üleliigne rasv ja alles siis toimub pruunistumine.
• Prae nahaga
pool korralikult pruuniks, teine pool pruunistub palju kiiremalt.
•
Pärast pruunistumist maitsesta part mõlemalt poolt soola ja
pipraga, võid peale määrida ka pisut mett.
Võta sügav ahjupann ja pane sinna põhja lepalaastud.
Kägarda suur tükk fooliumit umbes 4 korda väiksemaks, et tekiks
paks vahekiht lepalaastude peale. Foolium peab ära hoidma
küpsetamisel tekkiva rasva sattumise poti põhja ja olema puhvriks
otsese altpoolt tuleva kuumuse eest. Pane part fooliumi peale, nahk
ülespidi. Kata nõu kaanega või tee kaas fooliumist. Pane
pott kolmeks minutiks pliidi peale keskmise kuumusega küpsema. Aja
lõppedes pressib suitsulõhna välja igast praost. Pane pott
180 kraadini kuumutatud ahju. Olenevalt pardi suurusest läheb aega umbes
5–8 min. Part peab mahlasuse huvides jääma pooltoores ja
pärast ahjust võtmist oleks hea lasta tal umbes 3–4 min
rahuneda.
Kreeka pähklid võib kas ahjus või pannil
kergelt röstida. Mandariinid koorige ära ja mida rohkem valget kihti
ära võtate, seda viisakamad nad välja näevad. Salatiks on
parim valik – rukola, tammeleht, frisee, radicchio rosso. Maitsesta need
vahetult enne serveerimist ja naudi! Nii lihtne see ongi.
“Kui advendiaeg hoopiski kingipakkimise peale kulub, astuge veel enne
aastalõppu City Spaast läbi. Peale kirssidega pardi leiab sealsest
jõulumenüüst taljesõbralikke salateid,” soovitab
peakokk Toomas Leedu.