kaheksale


Vaja läheb

• 350 g riivitud Emmentali juustu või muud mahedamaitselist juustu

• 350 g riivitud Gruyère’i juustu või muud suurema rasvasisaldusega kõvemat juustu

• küüslauguküüs

• 2 dl kuiva valget veini

• 2 tl kartulitärklist

• 1 tl sidrunimahla

• ½ tl värskelt jahvatatud

valget pipart

• ½ tl purustatud

muskaatpähklit

• 1 tl kirsilikööri (või kirsiviina)


Valmistamiseks


lõika küüslauguküüs pikuti pooleks ja hõõru sellega keedunõu seinad. See annab maitset ja takistab juustu põhja kõrbemast. Vein kuumuta eraldi nõus ja lisa pidevalt segades, vähehaaval riivitud juust. Kui kogu juust on lisatud, sega kaste ettevaatlikult läbi. Varu aega, sest fondüü kvaliteet oleneb just aeglasest tempost. Sega kohvitassis kokku kirsiviin ja kartulitärklis, vala vähehaaval juustusegusse ja kuumuta segades veel paar minutit, kuni segu on paks ja ühtlane. Ära lase keema tõusta! Kui kaste on ühtlane, kalla segu fondüünõusse, tõsta lauale põleti, mis segu soojana hoiab. Kui fondüü on liiga paks, lisa veini, kui see on aga liiga vedel, siis aitab pisut kiirem segamine. Juustufondüüsse kastmiseks serveeri sellerivarsi, šampinjone, tomateid, lillkapsast, brokolit, paprikat, õunu, pirne, viinamarju, banaani-, ananassi- ja saiakuubikuid. Eriti hästi sobib ürdi- ja pähklisai.