Olulised rühmad, mida inimene iga päev vajab, on vitamiinid ja mineraalained.


Kui organism on nagu auto sisepõlemismootor, siis vitamiinid on nagu süüteküünlad.


Ensüümide koostisosana reguleerivad ja kiirendavad nad organismi ainevahetust ning hoiavad funktsioonid vajalikul tasemel.


Ensüümid kui biokatalüsaatorid määravad inimorganismis biomolekulide muundumisprotsesside kiiruse ja suuna, see tähendab, et nende tegevus on organismi talitluse alus. Vitamiinide mis tahes defitsiit tekitab nende koeensüümse rolli tõttu keerulisi probleeme ainevahetusprotsesside normaalses kulgemises.


Vitamiinid ja mineraalained



Vitamiinid on vajalikud selleks, et meie organism funktsioneeriks normaalselt. Organism neid ise sünteesida ei suuda (välja arvatud mõningad erandid, nagu vitamiin D).


Organismil on võimatu ilma vitamiinideta ellu jääda. Nad ei ole toiduasendajad, neil ei ole energeetilist väärtust, nad ei sisalda kaloreid. Vitamiinid ei asenda valke, rasvu, süsivesikuid, vett ega ka üksteist. Kindlasti ei või vitamiinide kõrvalt söömist lõpetada ja loota terveks jääda. Vitamiinid on toidu minoorsed (mikro-), asendamatud komponendid. Toiduga liialdades nende ületarbimise ohtu ei ole, küll aga on see võimalus vitamiinipreparaatide puhul.


Tuntakse üle kahekümne vitamiini. Klassifikatsiooni aluseks on lahustuvus vees ja lipiidides.


Rasvlahustuvad on A-, D-, E-, K-, Q10-, ja F-vitamiinid, veeslahustuvad on B-rühma vitamiinid ja C-, H-, U-, P-, N-vitamiinid.


Makro- ja mikromineraalid on minoorsed toidukomponendid. Neid vajatakse päevas üsna väikestes kogustes, kuid nad ei asenda teisi toitaineid. Mineraalainete pidev piisavas koguses tarbimine tagab tervise ja kogu keha häireteta talitluse.


Süüa loominguliselt ja mõnuga



Kui pöörata tähelepanu vitamiinidele ja mineraalainetele ning otsida, kust neid kõige paremini saab, siis esimesena tulevad meelde piimatooted. Piim ja piimatooted on kasulikud kõigile, nii suurtele kui ka väikestele, nii meestele kui ka naistele. Toiduaineid, mis sisaldavad piima, on väga palju ja erinevaid. Piim on ainulaadse väärtusega toit, mis on vajalik igas vanuses. Selle kinnitamiseks tasub vaid mõelda, et kõik lapsed on üles kasvanud emapiimal.


Piimatooted on kasulikud igaühele, sellele ei saa keegi vastu vaielda. Nii nagu autod ja mootorid vajavad töötamiseks kütust, vajavad seda ka inimesed. Inimese kütus on toit.


Söömine on tähtis ja seda võib teha kiirustades ning ainult igapäevase vajaduse täitmiseks, et normaalsel tasemel funktsioneerida. Aga sellesse võib suhtuda ka loominguliselt ja naudinguga. Selleks et muuta söömine naudinguks, on palju võimalusi. Üks on kindlasti õige ja hea magusroa valik.


Koorejäätise kiituseks



Kindlasti üks tuntuim magustoit on koorejäätis. Ei leidu vist kedagi, kes seda söönud poleks.


Ikka on see maiustus mingil ajal kätte sattunud. Ükskõik kas linnas uidates ja jäätiseputkast möödudes või pärast õhtusööki magustoitu nautides.


Vitamiine, mida koorejäätisest leida võib, on väga palju: üsna rohkesti vitamiini A ja tema eelühendeid, karotenoide, mis annavad näiteks võile kollase värvuse. Tänap&au ml;eval on inimeste silmadel iga päev väga suur koormus ning A-vitamiin on just see, mis kindlustab silmade tervise.


Lisaks rasvlahustuvatele vitamiinidele D ja A on koorejäätises ka vitamiini E. Vees lahustuvatest vitamiinidest on koorejäätises vitamiine B1, B2, B3, B6, B12, C ja foolhapet.


Toidu valmistamisel võivad olla suured vitamiinikaod. Seda põhjustab liiga pikk keetmisaeg, mitmekordne soojendamine ja muud valed valmistamise viisid. Sagel jäetakse kasutamata aedviljakeeduvesi, mis on väga vitamiinirikas. Kuna jäätist süüakse reeglina sellisel kujul, nagu ta on, siis kõik vitamiinid, mis maiuses peituvad, jäävad alles.


Tänapäeva ühiskonnas on palju stressi. Stressi korral organismi riboflaviini vajadus suureneb. Kõige paremini toimib sel puhul vitamiin B2 koos vitamiinide B6, C ja niatsiiniga. Kuna need ained on kõik koorejäätises olemas, siis stressi leevendamiseks sobib jäätis väga hästi.


Kaltsium kaitseb luid



Üks vajalik mineraalaine, mida inimene saama peab, on kaltsium. Ja head magusrooga valides on tähtis nüanss selle tervislikkus, vajalike ainete olemasolu ja muidugi maitse. Eriti oluline on kaltsium lastele. Magustoitugi ihaldavad eeskätt lapsed. Ja miks mitte ühendada kaks head asja ning saada osa vajalikust kaltsiumist kätte magustoidust. Soodne ja kasulik valik on just jäätis.


Koorejäätise tähtis komponent on kaltsium. Kaltsiumi vajab inimene pidevalt, kuid seda eriti luude kasvamise ajal. Sellepärast on kaltsium hädavajalik lapse- ja noorukieas. Kui noorena kujuneb tugev luustik, sealhulgas hambad, küüned ja juuksed, siis esineb ka vanemas eas vähem luumurde, kaariest, juuste väljalangemist ja küünte murdumist.


Kaltsium on väga vajalik tütarlastele, sest neil on täiskasvanueas suurem osteoporoosi ehk luuhõrenemise risk.


Tasub ka meeles pidada, et kaltsiumi ladestumist luudesse soodustab kehaline aktiivsus ja sportimine.


Fosfor ja magneesium



Koorejäätises on peale kaltsiumi veel olulisel määral fosforit, kaaliumi ja magneesiumi, mis kõik on inimesele väga vajalikud mineraalid. Fosforit leidub igas rakus. Aine osaleb hammaste ja luude ülesehituses, toidust energia vabastamises ning geneetilise materjali ülesehitamises.


Kaalium teeb organismis koostööd naatriumiga veetasakaalu reguleerimiseks ja südamerütmi normaliseerimiseks. Kaalium on vajalik lihaste ja närvide normaalseks funktsioneerimiseks.


Magneesiumi on vaja luude ehituseks, valkude töötlemiseks, lihaste energia vabastamiseks, kehatemperatuuri reguleerimiseks, ainevahetuseks ja südamelöökide reguleerimiseks. Kõik need kasulikud mineraalained on koorejäätises sellises vahekorras, et organism omastab neid hästi. Imendumist soodustavad D-vitamiin ja rasvhapped, mistõttu näiteks kaltsiumist omastatakse 75–85%.


Kuna mineraalained etendavad organismis tähtsat rolli, on vaja igapäevane toit valida nii, et neid saaks piisavas koguses. Hea on teada, et koorejäätises leidub mineraale üsna palju.

Kuna paljud tahavad lisaks tervislikele eluviisidele ka head maiustust, siis koorejäätis on just hea valik. Kui võrrelda jäätisest saadavat kalorite hulka mõnest teisest populaarsest magustoidust saadavaga, siis tulemus on võrdlemisi tagasihoidlik.


Koorejäätis annab palju vähem kilokaloreid kui puuviljasai, kaeraküpsis või piparkook. Ja kuna külma jäätist süües kulutab organism enda soojendamiseks kaloreid, on maiusest saadav energiahulk veelgi väiksem.


Koorejäätises on ka võrreldes teiste magustoitudega väga vähe soola. Nii et päevas võivad ühe jäätise rahumeeli süüa ka need, kes armastavad väga tervislikke eluviise või peavad lihtsalt dieeti. Kõige selle juures ei tohi vaid unustada, et vaja on ka liikuda.


Kokkuvõtvalt võib öelda, et piimatoodetes on palju kasulikku ning nende teadlik tarbimine on kasulik kõigile.