(Sõprade, mõnusa mineviku ja suure tuleviku tervituseks)

Luksusveinisõber

Pidulikul puhul ikka šampanja: Bollinger Cuvee Special on kõige täidlasem, Ruinart kõige hõrgum, Piper-Heidsieck kõige mõnusama mineraalimaitsega. Kui võtta veel pisut kallim, siis on hästi rikkaliku maitsega Gosset Grande Reserve. Aastakäigushampanjad on igaüks isemoodi hea. Aga ka aastakäigu-cavad ja Reserva-cavad on uhked joogid. Proovige Castelblanchi Brut Zero´t, Codorniu Rosed või Segura Viudase Reserva Heredadi.

Säästuveinisõber

Viiekümne krooni eest saab täitsa korraliku Cristalino kava, olgu see siis vastavalt maitsele brut või semi-seco (poolkuiv). Häid ja mõistliku hinnaga Cavasid on teisigi: Cavas Hill, Xenius ja Duc de Foix.

Kui olete paadunud magusasõber, siis ostke Törleyd või Odessa vahuveinitehase toodangut. Kui just peate Sovetskojet ostma, soovitan jällegi Odessa oma. Odavad ja lahjad Sovetskojed on tehtud enamasti marjadest (ja mitte viinamarjadest), niisiis on need lastešampused.

Lõhevein

(Eelroaks on pühadelaual kõige levinum ilmselt punane soola- või suitsukala).

Luksusveinisõber

Mõni suur nõtke Riesling. Näiteks Breueri oma Rheingaust või Salomoni oma Doonau kallastelt. Sauvignon Blanc Uus-Meremaalt, head on need kõik. No muidugi ei saa vindunud Burgunderi-sõpru takistada joomast Corton Charlemagne´i või vähemasti esimese cru Chablis´d. Tammisemad veinid, nagu suured burgunderid seda on,tulevad kõne alla eeskätt suitsukala puhul.

Säästuveinisõber

KWV Chenin Blanc, Trivento Chardonnay-Torrontes, Las Morase Viognier – kõik selged puhtad maitsed Uuest Maailmast. Vanast maailmast soovitaks eeskätt värskeid happelisi itaallasi, näiteks Soavet ja Orvietot. Kui kala on soolasem, otsige mõni valge Sitsiilia vein. Aga ka mõni odavam Saksa Riesling või Silvaner ajab asja ära.

Seapraevein

(Lisaks seapraele on ilmselt laual ka delikatess-verivorstid, hapukapsas, sinki ja mine tea mis hõrgutist veel. Igatahes pääsu pole: selle kraami juurde tuleb tõsine punavein avada. Tshiili maitsepommid löövad sea päris uimaseks, nii et vahest kaalute Uut maailma teises järjekorras).

Luksusveinisõber

Chateau Margaux võiks siiski seekord lahti korkimata jääda, las ootab lambapraadi. Keskmise taseme Bordeaux´on ometi asjakohane, näiteks Chateau Magnol, Chateau d´Arcins, Chateau Laroque, Chateau Saint-Ahon, Chateau Livran.

Eriti hea mote oleks võtta ette mõni Rioja Reserva või Gran Reserva.  Miks mitte valida Marques de Murrieta või Marques de Riscali reservat. Aga Riebara del Duero veinid on muidugi veel vägevamad. Navarrast saab väga muljetavaldavat Chivite Colectionit. Ka mõni hea Chianti Classico Riserva oleks asjakohane, näiteks Riccasoli Rocca Guicciarda. Hästi tabab head Itaalia nüansiga rahvusvahelist maitset Villa Antinori Rosso. Bigi Vino Nobile de Montepulcianot soovitan igas meeldivas olukorras.

Säästuveinisõber

Head hinna ja kvaliteedi suhet pakuvad Hispaania veinid. Näiteks Gran Feudo Crianza ja Reserva või Coto de Hayasi Crianza. Prantsusmaalt leiab mõne viisaka Cotes-du-Rhone´i veini, Itaaliast võiks valida Puglia veine, Primitivot ja Negroamarot, eriti head on L´Arrazzo Negroamaro ja Calatrasi Allora Primitivo. Ka La Borgata sari on väga usaldusväärne. Bonacchi Chianti Classico Riserva saab kätte enamasti vähem kui saja krooni eest ja selle raha eest on jook väga nauditav.

Sakslase söövad hapukapsast ja siga hoopiski vage veiniga, nii et miks mitte heita pilku ka soodsa hinnaga Mosellandi veinisarjale.

Dessertvein

(See, mis jäheb koogi kõrvale, või juustu juurde, kui see veel kah peaks mahtuma).

Luksusveinisõber

Taylori 2000. aasta Vintage Port ei oleks sugugi paha. Aga kui seda pole käepärast, võib võtta ka mõne LBV või hoopiski vana Tawny või Colheyta. Ferreira pole kuigi kallis, aga hea, Niepoort on noobel, Royal Oporto aastakäiguvein on nii odav, et oma hinda kindlasti väärt.

Justino´se 10 aasta vanune Malmsey on hästi mõnusa maitsesügavusega, hea vaheldus portveinile. Sauternes´ I tuletan kah meelde.

KõikTrockenbeerenauslesed, mis teil veinireisidelt koju virna kuhjunud võiks nüüd kah lahti teha. Kui need juba ära joodud, tooge poest Lenz Moseri beerenauslese. Uue Maailma klassika on De Bortoli Noble One. Eelmise maailma klassika on mõni hea Massandra vein, näiteks Bastardo.

Säästuveinisõber

Tres Pasas Pedro Ximenez on nii paks, rikas ja magus, et magustoidu võib üldse ära jätta. See annab tarviliku büdžetisäästu. Santa Helena Late Harvest Riesling on jälle nii hea, et kui see nii odav ei oleks, soovitaksin seda hoopiski luksusveinisõbrale. Portveinidest on Cockburni Special Reserve jumala hea. Ja Harvey´s Bristol Cream kah. Nostalgikutel tuleks valida Massandra portvein. Ja veel on suurepärane nostalgiline jook magus Tokaji, kui Szamorodni, siis päris taskukohase hinnaga.