Korralik areng

Viis aastat hiljem on pilt hoopis teine. Osanikke on nüüdseks neli ja isikkoosseis on ka pisut muutunud. Ettevõttel on kolm esinduspoodi ja 150 müügipunkti.

Vapista üks osanikke Lauri Plato märgib, et nende jaoks on klienditeenindus ning klientidele uute teadmiste andmine äärmiselt olulised teemad. „Selge on, et tanklast või kioskist ei ole võimalik saada kuigi põhjalikku infot toodete ja nende kasutamise kohta, aga meie esinduskauplustest küll,” selgitab ta.

Äri nagu Ameerika mäed

Praegu on Vapista palgal seitse inimest. Enne, kui e-vedelikele kehtestati ebavõrdselt suur aktsiis, oli neid poole rohkem. Kui möödunud aasta alguses aktsiisid järsult tõusid, tähendas see, et osa inimesi valis taas sigaretid, osa aga pööras pilgud ja osturetked piiri taha. Samas... just sealt sai alguse ka Vapista ekspordikarjääri algus – nüüd on tooted müügil ka piirikaubanduse suurpoodides. Ettevõte on liitunud ka Eesti E-kaubanduse liiduga.

Riigi abist rääkida on keeruline

Paljud Eesti ettevõtted on oma tegevuses saanud abi või toetust ka riigilt. Vapista jaoks on riigipoolne sekkumine olnud pigem miinusmärgiga – muutub mõni tubakateemaline seadusesäte, tuleb taas töö ümber korraldada. Eesti seaduste kohaselt on e-sigarettidega seonduv võrdväärne tubakatoodetega. Isegi sellisel pisut naljakal teemal, et suvises metsas on veipimine keelatud nagu ka suitsetamine – ehkki esimeses tegevuses puudub vähimgi tuleohtlikkus.

Üht muudatust Lauri Plato siiski kiidab. Selleks on EL-i nõue, et kõik liidu­maades müüdavad e-vedelikud peavad olema kindla ja kontrollitud kvaliteediga.

„Meile see sobib. Juba oma ettevõttega alustades teadsime, et tahame pakkuda kvaliteetseid tooteid konkurentsivõimeliste hindadega,” märgib ta. Ning avaldab ka muret – kui kõrged aktsiisimäärad ahvatlevad tarbijaid hallidele aladele ja musta kaubanduse juurde, on kasutatavate toodete kvaliteet kontrollimatu. Kui aga mõne kliendi tervis seetõttu kahjustada peaks saama, langeb ebameeldiv vari ka neile ettevõtjatele, kes ainult kvaliteetseid tooteid pakuvad.

Suhtumine veipimisse ja sellega seonduvasse pole siiski ühtviisi negatiivne kõikides Euroopa riikides. Nii näiteks soovitavad Suurbritannia tervishoiuametnikud e-tooteid neile, kes suitsetamisest loobuda tahavad. „Eestis aga väidetakse, et puuduvad uuringud, mis näitaksid mõju viiskümmend aastat hiljem,” ohkab Plato.

Kvaliteet ja nõuanded

Olgu päri- või vastutuult, aga Vapista läheb edasi, olles valmis oma klientidele pakkuma nii kvaliteetseid tooteid kui ka sõbralikku toetust. Plaanides on ka tegevuse laiendamine Lätis ning oma tootmise avamine, viimase elluviimiseks otsitakse investoreid.

Loe lähemalt:

Jaga
Kommentaarid