Eestis kasvab mitmeid liike
Seenteriigi asukatena kuuluvad mürklid kottseente hõimkonda, liudikulaadsete seltsi, mürkliliste sugukonda. Nimetus kottseened tähendab seda, et ­eosed valmivad neil rakusiseselt spetsiaalsetes eoskottides. Eestist on leitud nelja liiki mürkleid. Kolm liiki neist on üsna tavalised ja nende hulka kuuluvad ümar-, kuhik- ja hiidmürkel. Seevastu neljas liik - kellukmürkel - on üliharuldane ja teda korjata ei tohi. Õigupoolest vist eriti ei saagi, sest Eestist on teada vaid üksikleiud. Mürklid eelistavad kasvukohana lubjarikkamat pinnast, samuti on tähelepanekuid, et vähemalt osa liike eelistab kasvada kohtades, kus mullas on põlenud puidu jäänuseid. Sõltuvalt liikidest varieeruvad kasvukohad ja -ajad. Eri mürkliliike võib leida metsaservadelt, -lagendikelt, puisniitudelt, parkidest, aedadest, kalmistutelt jm. Tüüpiliste kevadseentena ilmuvad mürklid aprilli lõpus, mai alguses, kusjuures kõige hilisem kasvaja hiidmürkel võib korjajat rõõmustada kalendrisuve alguseni välja. Kindlasti peab aga iga seeneline olema kindlalt veendunud, et tema saagiks langesid mürklid, aga mitte mürgised kogritsad!

Kuidas söögiks?
Ehkki maitse üle ei vaielda, hindavad gurmaanid rohkem ümar- ja kuhikmürkleid, hiidmürklite suuremaid viljakehi peetakse mõnevõrra vintsketeks. Kõik mürklid kuuluvad metsavärskelt tarbitavate väga heade söögiseente hulka ja neid iseloomustab mahedapoolne maitse ning meeldiv lõhn. Korjata ei tasu vaid vananenud seente viljakehasid, sest nende toiteväärtus on langenud, nad on tihti ussitanud ning vananedes moodustuvad seenevalkudest ka toksilised laguühendid. Enne söömist pole mürkleid vaja vees leotada ega spetsiaalselt kupatada. Omaette vaeva nõuab mürklite puhastamine. Nimelt on nende seente firmamärgiks eriline kärgjas pealispind, millesse koguneb pinnaseosakesi, metsakõdu ja putukaid. Selleks et säilitada toidus mürklitele iseloomulikku koonilis-ümarat kuju, soovitatakse värsketest seentest vastavas suunas ka viilud lõigata. Loomulikult ei tähenda värskelt söömine tooreste seente toiduks tarvitamist. Vanasti käis mürklite söömine lihtsalt: värske seen kasteti silgusoolvette, torgati peenikese vitsa otsa ja küpsetati kas lõkkesütel või ahjukuumusel. Tänapäevane mürklite termiline töötlus sisaldab kas nende praadimist rasv­olluses, lühiajalist kuumutamist keeduleemes või küpsetamist vormiroogades, hautistes või pirukates. Mürkleid säilitatakse tavaliselt kuivatatult, konserveeritult omas mahlas või marineeritult. Kuivatatud mürkleid peab enne kasutamist tingimata leotama. Teistest toiduainetest käivad mürklid üliedukalt kokku piimarasvadega, näiteks koostoimes või ja koorega saavutatakse eriliselt hõrk kaste. Mürklid on hinnaliseks lisandiks ka suppides, lihatoitudes, kastmetes, pastaroogades, samuti riisist ja munadest valmistatud söökides.