Kodumaistest õuntest saab õunapurustaja ja -pressi abil head mahla. Pestud ja purustatud õunad pane avatud õunapressi alusele sätitud linasele riidele ja mähi riie kokku. Neist pakikestest voolab pressides välja õunamahl. Mahlast tühjaks pressitud purustatud õunamass raputatakse riide küljest ära ja alustatakse kogu protsessi otsast peale. Kui majapidamises on elektriline mahlapress, ei pea nii arhailiselt lähenema. Valmis mahla võib klaaspudelitesse kuumutamise asemel ka plastpudelites külmutatuna säilitada (pudeleid ei tohi päris täis valada, sest külmudes mahl paisub).


Õunavein on üks levinumaid koduveine



Veiniteoks ei olegi tegelikult vaja ubinaid mahlaks pressida, võib kasutada ka viilutatud õunu. Aga muidugi saab õunamahlast head veini. Käärimise algul lisatud suhkur määrab peamiselt ära selle, kui kange vein tuleb.


Kerge õunavein (10–11%, 25 liitrit)

7 kg viilutatud õunu

4,5 kg suhkrut

10–12 l vett


Kange vein (12–16%)

7–9 kg viilutatud õunu

6–7 kg suhkrut

10–12 l vett


Õunavein mahlast

12 l õunamahla ja 12 l vett (või ainult 25 l puhast mahla)

5 kg suhkrut


Kui vein on käärinud liiga kuivaks ja soov on saada magusamat veini, siis võib suhkrut lisada hiljem, pärast käärimise lõpetaja lisamist ja enne pudelitesse villimist. Mahlast (loomulikult puhtast ja värskest, mitte säilitusainetega poemahlast) veiniteoks tuleb mahlale lisada soovitud kogus suhkrut ja soovi korral vett niipalju, et 25 liitrit täis saaks. Vee lisamisel tuleb heledam ja kergema maitsega vein. Puhtast mahlast tuleb tummisem, intensiivsema ja puhtama õunamaitsega vein. Veinipärm sisse, käärib mõned nädalad, seejärel kalla sade ja surnud pärm pealt ära, lisa käärimise peatajad ja selitajad. Puhtast mahlast vein ei vaja enamasti mingeid selitajaid, vaid vajub mõne nädala jooksul jahedamas ruumis seistes ise selgeks ja läbipaistvaks. Selgeks muutunud vein villi pudelitesse.


Kuidas igavat õunaveini huvitavamaks teha?


Äkiline õunavein (10 liitrit)

8 liitrit õunamahla

450 g hakitud rosinaid

1 kg suhkrut

3,5 liitrit vett


Nelk, kaneelipulk ja riivitud ingver las olla veinivirdes kuni käärimise lõpuni.



Õunakook prantsuse stiilis

Karamelline õunakook õhukesel muretainapõhjal.


Vaja läheb

100 g võid

2,5 dl jahu

2 sl suhkrut

2 sl vett

5–6 õuna

1 dl suhkrut

50 g võid

0,5 apelsini riivitud koor


Valmistamiseks

näpi külmad võitükid jahu ja suhkruga segamini. Lisa külm vesi ja sõtku ühtlaseks tainaks. Mätsi lapikuks palliks ja pane külmkappi ootele. Koori ja tükelda õunad. Sulata kastrulis suhkur, lisa riivitud apelsinikoor, või- ja õunatükid ja kuumuta segu mõni minut (nii et õunatükid pehmeneksid, kuid püsiksid koos). Tõsta pliidilt jahtuma.

Rulli tainas 24 cm läbimõõduga küpsetusvormi suuruseks kettaks ja tõsta vormi sisse (kui kasutad lahtikäivat vormi, kata põhi küpsetuspaberiga). Tõsta lusikaga peale õunatükid ja mõni spl karamellisegu, kuid ära kooki sellega üle ujuta. Küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit ja seejärel 175kraadises ahjus veel 15 minutit. Serveeri näiteks vanillijäätisega.