15.11.2007, 00:00
Noored Briti telekokad päästavad Inglise köögi traditsioone
Traditsioonilise Inglise köögiga tegi lähemalt tutvust anglofiil Silvia Sosaar.
Inglise köögist rääkides tõmbuvad
mandrieurooplastel ninad kirtsu, sest levinud on stereotüüp, mille
kohaselt ei ole sellist nähtust kui Inglise köök olemas. Selle
müüdi on aga kukutanud Briti telekokad, kes kogunud maailmas
väga palju tuntust. Jamie Oliver, kelle tervislike retseptidega kokaraamat
on ka eesti keeles saadaval, on kampaania korras hakanud muutma Inglise koolide
menüüsid tervislikumaks. Samas on kõik uus hästi
unustatud vana ning rõhuasetus on paljuski traditsiooniliste toitude
tänapäevasemaks ja tervislikumaks muutmisel.
Telekokk Fergus Henderson on samuti oma südameasjaks võtnud Inglise traditsioonide säilimise ning reisib koos telemeeskonnaga mööda maailma, valmistades Inglise stiilis kalaroogi Põhja-Norrast Taimaani. Nii nagu meie tippkokad integreerivad oma menüüsse kama ja hapukapsast, on ka briti gurmeekokad taasavastanud kohalikud traditsioonid.
Pirukad, kala ja friikartulid
Inglastele on väga loomupärane süüa soolaseid pirukaid või kooke lihatäidisega (meat pie). Algupäraselt oli eesmärgiks sel moel toitu säilitada. Täidiseks kasutatakse tihti kana, seeni, maksa ja hakkliha. Pea igas pagariäris on saadaval eri täidise ja suurusega variante meat pie’st. Kooki serveeritakse tavaliselt värske salatiga. Cornish pasty on armastatud kohalik pirukas. See on hakkliha ja köögiviljadega täidetud taignast tasku. Kartulipudruga kaetud lambaliha, hakkliha või kala nimetatakse “karjasepirukaks” ehk sheperd’s pie’ks.
Traditsiooniliselt on üks populaarsemaid Inglise toite kala ja friikartulid – fish and chips – ning seda pakuvad paljud restoranid ja kiirsöögikohad. Alguse sai see traditsioon 20. sajandi alguses, kui väiksema sissetulekuga inimeste tarvis, kes restoraniskäimisest unistadagi ei saanud, hakkasid tekkima kiirsöögikohad. Toona pakiti kala ja friikartulid eelmise päeva ajalehte ning toit oligi serveeritud. Praeguseks on sellest saanud üks turismimagneteid.
Huvitav on sealjuures nüanss, et inglased söövad friikartuleid äädikaga. See võib alguses tunduda veidi kahtlane, kuid Briti saartele sattudes on soovitatav see kindlasti ära proovida.
Inglastel on ajalooliselt kombeks hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi kõrval veel kella üheteistkümne ning kella viie tee. Need on hommikune ja õhtune vahepala, kus süüakse tükk kooki või pirukas ning juuakse kõrvale piimaga teed või kohvi. Tänapäeva kiire tempoga elustiili juures on need traditsioonid alles veel vaid väiksemates linnades. Siis täituvad sealsed kohvikud soliidsete daamide ja härradega, kel aega peale näljakustutamise veel ka kohvitassi juures lobiseda.
Suurlinnades on tavaline vaatepilt see, kui ühelt kohtumiselt teisele joostes süüakse käigu pealt korrusvõileiba või baguette’i ning, mapp kaenla all, proovitakse teise käega papptopsist kohvi peale rüübata.
Telekokk Fergus Henderson on samuti oma südameasjaks võtnud Inglise traditsioonide säilimise ning reisib koos telemeeskonnaga mööda maailma, valmistades Inglise stiilis kalaroogi Põhja-Norrast Taimaani. Nii nagu meie tippkokad integreerivad oma menüüsse kama ja hapukapsast, on ka briti gurmeekokad taasavastanud kohalikud traditsioonid.
Pirukad, kala ja friikartulid
Inglastele on väga loomupärane süüa soolaseid pirukaid või kooke lihatäidisega (meat pie). Algupäraselt oli eesmärgiks sel moel toitu säilitada. Täidiseks kasutatakse tihti kana, seeni, maksa ja hakkliha. Pea igas pagariäris on saadaval eri täidise ja suurusega variante meat pie’st. Kooki serveeritakse tavaliselt värske salatiga. Cornish pasty on armastatud kohalik pirukas. See on hakkliha ja köögiviljadega täidetud taignast tasku. Kartulipudruga kaetud lambaliha, hakkliha või kala nimetatakse “karjasepirukaks” ehk sheperd’s pie’ks.
Traditsiooniliselt on üks populaarsemaid Inglise toite kala ja friikartulid – fish and chips – ning seda pakuvad paljud restoranid ja kiirsöögikohad. Alguse sai see traditsioon 20. sajandi alguses, kui väiksema sissetulekuga inimeste tarvis, kes restoraniskäimisest unistadagi ei saanud, hakkasid tekkima kiirsöögikohad. Toona pakiti kala ja friikartulid eelmise päeva ajalehte ning toit oligi serveeritud. Praeguseks on sellest saanud üks turismimagneteid.
Huvitav on sealjuures nüanss, et inglased söövad friikartuleid äädikaga. See võib alguses tunduda veidi kahtlane, kuid Briti saartele sattudes on soovitatav see kindlasti ära proovida.
Inglastel on ajalooliselt kombeks hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi kõrval veel kella üheteistkümne ning kella viie tee. Need on hommikune ja õhtune vahepala, kus süüakse tükk kooki või pirukas ning juuakse kõrvale piimaga teed või kohvi. Tänapäeva kiire tempoga elustiili juures on need traditsioonid alles veel vaid väiksemates linnades. Siis täituvad sealsed kohvikud soliidsete daamide ja härradega, kel aega peale näljakustutamise veel ka kohvitassi juures lobiseda.
Suurlinnades on tavaline vaatepilt see, kui ühelt kohtumiselt teisele joostes süüakse käigu pealt korrusvõileiba või baguette’i ning, mapp kaenla all, proovitakse teise käega papptopsist kohvi peale rüübata.
Üks väga inglispärane toit on Inglise hommikusöök – full English breakfast –, mis sobiks just pühapäeva hommikuks ning mille kõiki koostisosi on saada ka meie kauplustes.
Hommikusöök Inglise moodi
Vaja läheb
3 viilu praetud peekonit
1 praetud poolitatud tomat
½ purki pannil soojendatud konservube tomatikastmes
3 praetud šampinjoni
3 küpsetatud grillvorsti või viinerit
1 praemuna
Kõik koostisosad serveeritakse ühel taldrikul, võib lisada ka sooja röstsaia.
Hommikusöök Inglise moodi
Vaja läheb
3 viilu praetud peekonit
1 praetud poolitatud tomat
½ purki pannil soojendatud konservube tomatikastmes
3 praetud šampinjoni
3 küpsetatud grillvorsti või viinerit
1 praemuna
Kõik koostisosad serveeritakse ühel taldrikul, võib lisada ka sooja röstsaia.