Lambatoite ürtide ja vürtsidega maitsestades saab nn kasukamaitset vähendada. Veelgi parema tulemuse annab liha maitsestatud marinaadides laagerdamine. Ühtaegu pehmeneb sel moel sidekude ja paraneb liha maitse. Värske talleliha on aga sedavõrd heade maitseomadustega, et ei vajagi erilist maitsestamist ega marineerimist, liigne termiline töötlemine muudab aga selle tuimaks, kuivaks ja kõvaks. Seevastu sügavkülmutamist talub talleliha hästi. Kui külmutatud liha õigel viisil aeglaselt külmutuskapis üles sulatada, on maitse võrreldes värske lambalihaga väga vähe muutunud.

Restorani Leib, Resto ja Aed peakokk Janno Lepik valmistas tallelihatoite just koduseid tingimusi arvesse võttes. Retseptides kasutatud talleliha pärineb tulundusühistult Eesti Mahe, kes korraldab talleliha mahekäitlemist Rakvere Lihakombinaadi tellimisel. Selverite lihalettidest saab juba mõnda aega osta mahetalleliha tooteid, mis koguvad kuulsust ka restoranide köökides.
Tallekarree ürdikastmes hautatud porganditega

Vaja läheb

500 g tallekarreed
200 g porgandeid
soola ja musta pipart
piparmündiželeed
näpuotsaga kaneeli

Ürdikastmeks

1 dl peterselli
3 sl tüümiani
3 sl koriandrit
1 dl oliiviõli
2 sl värskelt pressitud sidrunimahla
2 küüslauguküünt
terake cayenne’i
soola ja pipart

Valmistamiseks

hõõru liha soola, musta pipra ja hästi vähese kaneeliga, kata lahkelt piparmündiželeega ning jäta kastme valmistamise ajaks laagerduma. Selle hõõrumise töö võiks muidugi päev varem ära teha, aga aitab ka tunnikesest maitsestumisest toatemperatuuril.
Kuumuta pannil õli ja pruunista lihatükke iga võimaliku kandi pealt. Küpseta liha 180 kraadi juures 20 minutit koos porganditega.
Kastmeks haki kõik ürdid hästi peeneks. Lisa õli, sidrunimahl ja purustatud küüslauk ning maitsesta. Enne serveerimist lase kastmel vähemalt 15 minutit seista ja maitsetel seguneda. Serveeri toasoojalt ahjust tulnud liha ja porgandite kõrvale.Tallepraad ahjuköögiviljadegaVaja läheb

600–700 g talle kondita tagatükk
1 tl rosmariini
1 tl oreganot
1 sl mett
1 sl oliiviõli
soola ja musta pipart
3 punast sibulat
6 koorimata küüslauguküünt
3 porgandit
2 sellerivart
1 pastinaak
peotäis kirsstomateid

Kastmeks

poole apelsini mahl
4 sl oliiviõli
1 tl mett
1 tl Provançale ürdisegu

Valmistamiseks

masseeri liha soola, pipra, kuivatatud oregano ja rosmariiniga. Tee lihale terava noaga mõned sälgud, et maitseained paremini imenduksid. Aseta liha ahjupannile ja tõsta üheks tunniks 180kraadisesse ahju. Lõika köögiviljad suuremateks tükkideks, sega apelsinimahlast ja oliiviõlist kokkusegatud kastmega läbi ja säti ahjupannile liha kõrvale. Küpseta veel tunni jagu või veidi rohkem. Aeg-ajalt määri liha kastmega ja keera köögivilju ümber. Kui liha kipub liialt pruunistuma, kata pealt fooliumiga. Praad on valmis, kui liha on mure ja köögiviljad mõnusalt pruuniks ja karamelliseks küpsenud.