Lihatöösturite müügitulemusi vaadates sain aga kinnitust, et eestlane grillib enamasti ikka siga. Nõutumad grillitooted on endiselt mitmel moel marineeritud sealihast. Kuigi ka Rakvere lihatööstuse selle suve grilliloomingu hulgast eristub mahedamaitseline kalkunišašlõkk ja tallešašlõkk mojito-marinaadis, millega pakendilt leitava valmistamisõpetuse abiga saab hakkama ka kogemusteta grillija.

Elava tule lähedusel ja grillimisel toidule lisanduval kergelt suitsusel maitsel on oma võlu. Nädalavahetustel immitseb pea igast koduaiast grillilõhnu. Piknikud, aiapeod ja matkad elaval tulel söögi valmistamisega koguvad tuure ja grillitooted on nõutud kaup. Kala, linnu- ja loomaliha, nagu ka puuvilju, juurikaid, maasikaid grillides saab maitseid mitmesuguste bbq-kastmete ja glasuuridega sobivaks timmida. Maitseomadustelt on lihaveisel olemas siiski tunnetatavad eelised. Aga see on mõistagi maitseasi.
Fotod: Jaan Heinmaa ja Aivar KullamaaKüüslaugune potiküpsis küljesteigistkuuele

Vaja läheb:
1 kg lihaveise küljesteiki

Marinaadiks:
2 sl oliiviõli
2 küüslauguküünt (purustatuna)
1 tl musta pipart

Praadimiseks:
2 sl võid
1 sl oliiviõli
meresoola

Valmistamiseks
määri liha oliiviõli ja purustatud küüslauguga korralikult kokku ning raputa ühtlaselt üle musta pipraga. Sega kokku marinaad ja marineeri liha selles paar tundi toatemperatuuril, aga võid ka hoida ühe tunni toatemperatuuril ja tõsta siis ööks külmkappi. Enne liha valmistamist tõsta kindlasti tunniks ajaks toatemperatuurile, puhasta liha küüslaugust ja raputa peale soola. Kuumuta või koos oliiviõliga malmpotis ja tõsta sinna liha. Alanda kuumust ja küpseta liha 7,5 minutit ühelt poolt ja 7,5 minutit teiselt poolt. Kata pott kaanega, küpseta veel 5 minutit, keera liha ümber ning küpseta kaane all veel 5 minutit. Nüüd keera kuumus maha ja lase lihal 10 minutit ahjupotis rahuneda. Küpsusastet saab timmida kaane all küpsetusaega pikendades. Eestlased nimetasid sellisel moel valminud roast beef’i ahjuküpsiseks. Potiküpsise alles jäänud tükkidest saab teisel päeval kerge vaevaga mõnusa veiselihasalati.

New York Steak ja rostbiif ühel liual koos bbq-kastme ja marineeritud kirsstomatiga

Steigi grillimiseks
pruunista lihalõigud grillil mõlemalt poolt 5–6 minutit. Seejärel säti peale törts maitsevõid (sega toasoe või hakitud värskete ürtidega), keera fooliumisse ja tõsta grilli kaane alla 3–5 minutiks järelküpsema.

Rostbiifi valmistamiseks
aga maitsesta lihatükk käepäraste vürtside ja ürtidega ning pruunista korralikult igalt küljelt. Mässi liha fooliumisse ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit. Nüüd lõika lihast 2 cm paksused viilud ning enne serveerimist grilli sütel mõlemalt poolt minuti jagu.

Marineeritud kirsstomat

Vaja läheb:
karp kirsstomateid
2 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
1 sl päikesekuivatatud tomati õli
pipart, tüümiani, vürtsi, loorberileht
soola ja piprat

Valmistamiseks
purusta küüslauk ja sega kokku tomati- ja oliiviõliga. Lisa näpuotsaga soola ja pipart ning tsipake tüümiani, vürtse ja loorberileht. Hoia kirsstomateid saadud marinaadis vähemalt ööpäeva.

Kastmeks läheb vaja:
1 sl Santa Maria bbq-kastet
1 sl tomatipastat
suts sojakastet
kaneelikoort
suitsusoola
piprasegu
poole sidruni koor (riivituna)

Valmistamiseks
kuumuta tomatipasta, vürtsid ja bbq-kaste ning sega hulka kõik ülejäänud komponendid. Keeda tasasel tulel ja enne serveerimist kurna. Saadud kastet sobib pakkuda ka külmalt.
Joel OstratVeinisoovitusVeiselihaga harmoneerub hästi Marquês de Marialva, Baga, Reserva 2007. See Portugalist Bairrada regioonist pärit kuivem punavein on liha tugevate maitsetega hästi tasakaalus. Sügava rubiinpunase värvusega veini intensiivses aroomis ja maitses on segunenud puuviljasus ja vürtsikus. Kuus kuud küpsemist prantsuse tammevaadis lisab tammenoote. Meeldivalt pikas järelmaitses eritub vürtsidest kaneelinüanssi. Seda ja teisigi häid Portugali veine saab Tallinnas hankida Sadama turult ja Tartu kaubamajast.