18.10.2007, 00:00
Paar: piinia ja pesto
Üksikud männiliigid pakuvad lisa ka toidulauale. Söödavatest männiseemnetest, mille vallas on kuulsamad piinia ja seedermänd, räägib Urmas Kokassaar.
Piiniamännile on iseloomulik eriline vihmavarjuna laiuv
võra, mis muudab puu pilkupüüdvalt dekoratiivseks. Et piinia
käbides valmivad ka maitsvad seemned, siis polegi imekspandav, et nende
puude istutamise, kasvatamise ja hooldusega hakkasid inimesed tegelema juba
enne meie ajaarvamist. Piiniaseemnetest pärinesid õlid ja valgud,
mesi lisas omalt poolt ohtralt süsivesikuid. Egas ilmaasjata ei mainita
ajalooürikutes, et piiniaseemned koos lisanditega kuulusid Rooma
leegionäride menüüsse.
Rikkalikult toitaineid
Seemnete toiteväärtus ongi suur, sest nendes peab leiduma kõik vajalik sobivas vahekorras uue taime arenguks. Töödeldud piiniaseemnetes on kõige rohkem õli, mille sisaldus küünib kuni 50 protsendini. Piiniaõli koostises on ülekaalus küllastamata rasvhapped, kusjuures leidub ka kaht inimorganismile asendamatut rasvhapet, mida tingimata peab toiduga saama. Rohkelt on seemnetes ka taimsed varuvalke, nende koguhulk jääb vahemikku 25–30 protsenti.
Süsivesikuid on kahest eespool toodud rühmast juba tunduvalt vähem ja nende hulka kuulub ka rakukestade tselluloos, mis inimorganismile on teatavasti küll seedumatu, kuid suurendab jällegi kiudainete osakaalu. Et seemned on kuiv kraam, siis sellega seletub ka nende suhteliselt väike veehulk. Sajagrammine seemneports annab 590 kilokalorit. Piiniaseemnetes on ka rikkalikult mineraale (kaaliumi-, fosfori- ja magneesiumiühendid) ning mitmeid B-rühma vitamiine. Mikroelementidest leidub piiniates rauda, vaske ja tsinki.
Mitmekülgne kasutus
Tuntuim piiniate kasutuse kaubamärk on pesto. Pesto on külm kaste, mille valmistamisel segatakse ühtlaseks massiks purustatud piiniaseemned, küüslauk, basiilik, oliiviõli ning lisatakse kas Parma või Pecorino juustu. Itaalias kasutatakse pestot kõige rohkem loomulikult pastaroogade lisandina, kuid see kaste sobib ka teiste roogadega. Piiniaseemnetest saab jahvatada ka jahu, mida pruugitakse kondiitritoodete, putrude ja maiustuste koostises.
Tervikseemneid kasutatakse toitude kaunistamisel ja maitsestamisel. Seemneid saab ühitada toitudega soolastest suupistetest magusroogadeni. Nii lisatakse piiniaid salatitesse, mitmesugustesse täidistesse, nad kõlbavad liharoogade ja magustoitude koostisse ning küpsetistesse.
Rikkalikult toitaineid
Seemnete toiteväärtus ongi suur, sest nendes peab leiduma kõik vajalik sobivas vahekorras uue taime arenguks. Töödeldud piiniaseemnetes on kõige rohkem õli, mille sisaldus küünib kuni 50 protsendini. Piiniaõli koostises on ülekaalus küllastamata rasvhapped, kusjuures leidub ka kaht inimorganismile asendamatut rasvhapet, mida tingimata peab toiduga saama. Rohkelt on seemnetes ka taimsed varuvalke, nende koguhulk jääb vahemikku 25–30 protsenti.
Süsivesikuid on kahest eespool toodud rühmast juba tunduvalt vähem ja nende hulka kuulub ka rakukestade tselluloos, mis inimorganismile on teatavasti küll seedumatu, kuid suurendab jällegi kiudainete osakaalu. Et seemned on kuiv kraam, siis sellega seletub ka nende suhteliselt väike veehulk. Sajagrammine seemneports annab 590 kilokalorit. Piiniaseemnetes on ka rikkalikult mineraale (kaaliumi-, fosfori- ja magneesiumiühendid) ning mitmeid B-rühma vitamiine. Mikroelementidest leidub piiniates rauda, vaske ja tsinki.
Mitmekülgne kasutus
Tuntuim piiniate kasutuse kaubamärk on pesto. Pesto on külm kaste, mille valmistamisel segatakse ühtlaseks massiks purustatud piiniaseemned, küüslauk, basiilik, oliiviõli ning lisatakse kas Parma või Pecorino juustu. Itaalias kasutatakse pestot kõige rohkem loomulikult pastaroogade lisandina, kuid see kaste sobib ka teiste roogadega. Piiniaseemnetest saab jahvatada ka jahu, mida pruugitakse kondiitritoodete, putrude ja maiustuste koostises.
Tervikseemneid kasutatakse toitude kaunistamisel ja maitsestamisel. Seemneid saab ühitada toitudega soolastest suupistetest magusroogadeni. Nii lisatakse piiniaid salatitesse, mitmesugustesse täidistesse, nad kõlbavad liharoogade ja magustoitude koostisse ning küpsetistesse.