Miks on paleodieet kasulik?

1. Suur toiteväärtus 
Paleodieet on toitainetihe. Paleotoitude komplekssed süsivesikud annavad kehale piisavalt glükoosi ehk maakeeli energiat. Valgurikas mitterasvane liha on täis elutähtsaid aminohappeid, mida organism vajab kudede taastamiseks, rakkude ehituseks jne.

2. Tugev kaitseefekt
Paleodieet vähendab ohtu haigestuda sellistesse „uue aja haigustesse" nagu artriit, südame-veresoonkonnahaigused, diabeet ning teatud tüüpi vähivormid. Seda tänu antioksüdantide-, fütotoitainete-, kiudainete- ning oomega-3-rasvhapeterikkusele.

3. Normaliseerib kehakaalu
Paleo elustiil on looduslik viis saavutada tervislik kehakaal. Töödeldud, pakendatud, süsivesikurikkad toidud on peamised tegurid, mis viivad ülekaalulisuseni. Kiudained, vitamiinid,
mineraalid ning muud paleotoitudes leiduvad kasulikud toitained aitavad tõsta või langetada kaalu, olenevalt sellest kas oled üle- või alakaaluline. Paleo annab energiat aktiivseks ja sportlikuks eluks ning tõstab seeläbi organismi vastupanuvõimet ja toonust.

4. Tasakaalustab pH-d
Tänapäeva „moodsad" toidud ja dieedid soodustavad happelist keskkonda kehas, see aga omakorda neerukivide, põletikuliste protsesside ja nahaprobleemide teket. Paleodieet julgustab sööma rohkem puu- ja juurvilju, mis tänu alkaloididesisaldusele vähendavad keha happelisust ning parandavad seeläbi toitainete imendumist ja aitavad vältida terviseprobleeme.

5. Mõjub hästi kõhule
Inimese magu sai ideaalselt hakkama kõigega, mida sõid meie kauged esivanemad. Paraku ei ole me kohanenud paljude uue aja toitudega toime tulemiseks. Tagajärjeks on toiduallergiad, tundlikkus ja talumatus mitmesuguste ainete suhtes ning põletikulised reaktsioonid.

WWW.PALEO.EE

Kasulikku kirjandust

Aastaid tervisemurede, eelkõige psoriaasiga kimpus olnud Ardi Ravalepik jõudis lahendust otsides paleotoitumiseni mõni aeg tagasi. Uuris, hakkas järgima ning on praeguseks kaotanud mitukümmend kilo, seljatanud kõrgvererõhktõve ja saanud võitu nahaprobleemidest. 
Nüüd on Ardi Ravalepik ise see, kes teistele nõu annab. Oma kogemusi ja soovitusi jagab ta kodulehel paleo.ee. Sel suvel ilmus ka mehe esimene raamat „Paleotoitumine. Hea tervis ja optimaalne kaal läbi päris toidu", mis sisaldab põhjalikku sissejuhatust paleotoitumisse ja elustiili. Raamatu tõeliseks pärliks on aga üle saja lehekülje tervislikke ja inspireerivaid paleoretsepte.
Teine paleotoitumist puudutav raamat tuli trükikojast välja alles möödunud nädalal. Paljud pole paleodieediga tutvust teinud, sest magusast loobumine tundub võimatuna. Ikka tahaks ju lõuna lõpetada magustoiduga või pidupäeval endale koogitükki lubada. Tuntud toidublogija Ragne Värk on raamatusse „Paleo. Patuvabad koogid ja magustoidud" kogunud pisut üle 50 magusaretsepti, mis ei sisalda laktoosi, gluteeni ja suhkrut.

ARDI RAVALEPIK
Paleotoitumine. Hea tervis ja optimaalne kaal läbi päris toidu 
Oled sa kunagi mõelnud, miks osa tervislikuna näivaid toite polegi tervisele nii head? Inimeste toidulaud on viimase kümne tuhande aastaga drastiliselt muutunud. Mõnikümmend aastat on olnud lausa hullumeelsed. Paraku pole meie organism rakutasemel nii palju kohanenud, et kõigi nende uute aretatud toitudega toime tulla. Inimeste praegune toidusedel koosneb rõhuvas osas toitudest, mida veel 100-200 aastat tagasi ei eksisteerinud. Paleodieet ei ole imeravim ega lahendus kõigile tervisemuredele, küll aga hea võimalus oma tervise üle taas kontroll haarata. Eriti kui näib, et rong on juba ammu läinud.

RAGNE VÄRK
Paleo. Patuvabad koogid ja magustoidud 
Kui magusaisu tahab ootamatult võimust võtta, on aeg käised üles käärida, põll ette panna ja ahjuvormid köögisahtlist välja otsida. Piilu pisut selle raamatu kaante vahele ja sulle avaneb kelmikas magusamaailm maitsvate, eriliste, lihtsate ja mis kõige tähtsam - täiesti patuvabade küpsetiste ja magustoitudega. Pole vahet, kas valid koduse õunakoogi, mahlase Ameerika pähkli-šokolaadikoogi, kreemise juustukoogi või pisut uhkeldava šokolaadikoogi datlikreemiga - need kõik on tervislikud paleokoogid ilma laktoosi, gluteeni ja suhkruta! Raamatukaante vahel on pisut üle 50 patuvaba magusaretsepti koos piltide ja nõuannetega.