Õigesti valmistatud pardilihal peab nahakiht jääma õhuke ja krõbe. Küpsemise järel tasub lasta pardil fooliumis pisut rahuneda, sest vahetult pärast küpsetamist lahtilõigatuna voolavad mahlad lihast kohe välja. Pardifilee valmistamisel kasutab Ragne 8-4-8 meetodit ehk filee nahaga poolt küpsetab külmal pannil 8 minutit. Teiselt poolt pruunistamiseks piisab 4 minutist. Seejärel küpseb pardiliha 8 minutit ­ahjus. Küpsetamise aeg oleneb muidugi lihatüki suurusest ja soovitud küpsusastmest. Vähe küpsedes jääb pardiliha vintske, üle küpsetatult aga puine. Medium küpsusastme saavutamiseks on reeglina paras 8 minutit ahjus hautada. Nii jääb liha jääb seest õrnroosa. Pannile järele jäänud pardirasvaga saab aga hiljem valmistada maitsvaid praekartuleid.

Pardikoivad võivad väga kergesti üle küpseda ja seetõttu on kõige kindlam aeglane küpsetamine, et rasv saaks hoida liha mahlasena.

Tervest pardist prae valmistamiseks on mitu võimalust. Selleks, et saada krõbedat pardinahka, tasub part enne ahju panekut kergelt keeva veega üle piserdada. Seejärel võib teha lihtsa sinepi-jogurti-soja marinaadi, aga võib täita ka pardi kõhuõõnsuse kartulite, õunte, paprikaribade ja porruga. Nii nagu aega ja viitsimist on. Part on valmis, kui sisetemperatuur pardi rinnaossa lükatud lihatermomeetril on jõudnud 72 kraadini.


Nädala retsept

(Ragne Värk)
(Ragne Värk) ---

Vaja läheb

■ 250 g kirsstomateid
■ 250 g konservherneid
■ 200 g pardifileed
■ 100 g suitsujuustu, riivituna
■ kõrvitsaseemneõli
■ meresoola, pipart
■ 4 dl kuskussi
■ 4 dl keeva vett
■ 4 tl õli
■ 3–4 tl soola

Valmistamiseks

sega keev vesi õli ja soolaga. Nirista hulka kuskuss ning jäta kaane alla 5 minutiks seisma. Seejärel sega paisunud kuskuss korralikult läbi.

Pardifilee kuivata majapidamispaberiga. Seejärel tee nahaga poolele noaga umbes 1 cm vahega sisselõiked, aga jälgi, et ei kahjustaks liha. Aseta pardifilee nahaga pool all, keskmise kuumusega pliidile, kuid külmale pannile. Küpseta liha 8 minutit ja maitsesta meresoola ning pipraga. Seejärel keera liha ümber ning pruunista paar minutit, k.a fileetüki küljed. Küpsemise lõpu poole suurenda pliidi kuumust. Paki fileed eraldi fooliumisse, raputa peale meresoola ja pipart ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 8 minutit. Ahjust välja võttes jäta liha umbes 10 minutiks fooliumisse järelküpsema. Seejärel raputa filee meresoolahelvestest puhtaks.

Nirista pannile paras kogus õli ning kuumuta. Kuumale pannile pane tomatid, maitsesta soola ja pipraga. Rösti neid pannil mõni minut, seejärel lisa herned. Sega korraks läbi ning lisa juurde kuskuss ja riivitud suitsujuust. Tükelda pardifilee väiksemaks ning lisa vokile. Valmis vokiroale piserda peale kõrvitsaseemneõli ning kaunista basiilikulehega.


Pardifileesalat mango ja röstitud india pähklitega
neljale

(Ragne Värk)
(Ragne Värk) ---

Vaja läheb

■ 150 g mitmesugust rohelist salatit
■ 100 g kurki
■ 1 küps mango
■ 100 g röstitud india pähkleid
■ 125 g valge­hallitusjuustu
■ 250–300 g pardifileed
■ granaatõunaseemneid
■ kõrvitsaseemneõli
■ 4 sl majoneesi
■ meresoola

Valmistamiseks

jaota parajaks rebitud salatilehed taldrikule. Sega kuubikuteks lõigatud kurgitükid ja mangoribad salatiga. Raputa peale hakitud röstitud india pähklid. Piserda üle kõrvitsaseemneõliga ning maitsesta meresoolaga. Seejärel pane salatitaldriku keskele supilusikatäis majoneesi ja säti sellele pardifileelõigud. Lõika valgehallitusjuust õhukesteks viiludeks ning aseta salatile. Viimistle tulemust kõrvitsaseemneõli ja meresoolaga. Kaunistuseks raputa peale granaatõunaseemneid.

Pardifileed valmista nii nagu eelmises retseptis.


Ahjus röstitud pardikoivad valge veini ja ananassiga
kahele

(Ragne Värk)
(Ragne Värk) ---

Vaja läheb

■ 2 jahutatud pardikoiba
■ 1–2 mugulsibulat
■ 1 väike ananassikonserv
■ soola, pipart
■ 2 loorberilehte
■ 2,5 dl valget veini

Valmistamiseks

kuivata pardikoivad majapidamispaberiga. Tee noaga nahale ruudustik ja hõõru koivad kokku soola ja pipraga. Aseta koivad naha pool all ahjuvormi. Laota nende ümber viiludeks lõigatud sibulad, ananassitükid ja loorberilehed. Kata ahjuvorm fooliumiga ning küpseta 180 kraadi juures 1 tund. Võta ahjust, lisa vein ning küpseta veel 20 minutit. Serveeri kartulilaastudega. Kastmeks on ideaalne vormi tekkinud kaste.