Pardikoivad võivad väga kergesti üle küpseda ja seetõttu on kõige kindlam aeglane küpsetamine, et rasv saaks hoida liha mahlasena. 

Tervest pardist prae valmistamiseks on mitu võimalust. Selleks, et saada krõbedat pardinahka, tasub part enne ahju panekut kergelt keeva veega üle piserdada. Seejärel võib teha lihtsa sinepi-jogurti-soja marinaadi,  aga võib täita ka pardi kõhuõõnsuse kartulite, õunte, paprikaribade ja porruga. Nii nagu aega ja viitsimist on. Part on valmis, kui sisetemperatuur pardi rinnaossa lükatud lihatermomeetril on jõudnud 72 kraadini. 

Nädala retsept

Pardifilee vokiroog kuskussi ja röstitud tomatitega
neljale

Vaja läheb

250 g kirsstomateid

250 g konservherneid

200 g pardifileed

100 g suitsujuustu, riivituna

kõrvitsaseemneõli

meresoola, pipart

4 dl kuskussi

4 dl keeva vett

4 tl õli

3–4 tl soola

Valmistamiseks

sega keev vesi õli ja soolaga. Nirista hulka kuskuss ning jäta kaane alla 5 minutiks seisma. Seejärel sega paisunud kuskuss korralikult läbi.

Pardifilee kuivata majapidamispaberiga. Seejärel tee nahaga poolele noaga umbes 1 cm vahega sisselõiked, aga jälgi, et ei kahjustaks liha. Aseta pardifilee nahaga pool all, keskmise kuumusega pliidile, kuid külmale pannile. Küpseta liha 8 minutit ja maitsesta meresoola ning pipraga. Seejärel keera liha ümber ning pruunista paar minutit, k.a fileetüki küljed. Küpsemise lõpu poole suurenda pliidi kuumust. Paki fileed eraldi fooliumisse, raputa peale meresoola ja pipart ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 8 minutit. Ahjust välja võttes jäta liha umbes 10 minutiks fooliumisse järelküpsema. Seejärel raputa filee meresoolahelvestest puhtaks.

Nirista pannile paras kogus õli ning kuumuta. Kuumale pannile pane tomatid, maitsesta soola ja pipraga. Rösti neid pannil mõni minut, seejärel lisa herned. Sega korraks läbi ning lisa juurde kuskuss ja riivitud suitsujuust. Tükelda pardifilee väiksemaks ning lisa vokile. Valmis vokiroale piserda peale kõrvitsaseemneõli ning kaunista basiilikulehega.

Pardifileesalat mango ja röstitud india pähklitega
neljale

Vaja läheb

150 g mitmesugust rohelist salatit

100 g kurki

1 küps mango

100 g röstitud india pähkleid

125 g valge­hallitusjuustu

250–300 g pardifileed

granaatõunaseemneid

kõrvitsaseemneõli

4 sl majoneesi

meresoola

Valmistamiseks

jaota parajaks rebitud salatilehed taldrikule. Sega kuubikuteks lõigatud kurgitükid ja mangoribad salatiga. Raputa peale hakitud röstitud india pähklid. Piserda üle kõrvitsaseemneõliga ning maitsesta meresoolaga. Seejärel pane salatitaldriku keskele supilusikatäis majoneesi ja säti sellele pardifileelõigud. Lõika valgehallitusjuust õhukesteks viiludeks ning aseta salatile. Viimistle tulemust kõrvitsaseemneõli ja meresoolaga. Kaunistuseks raputa peale granaatõunaseemneid.

Pardifileed valmista nii nagu eelmises retseptis.

Ahjus röstitud pardikoivad valge veini ja ananassiga
kahele

Vaja läheb

2 jahutatud pardikoiba

1–2 mugulsibulat

1 väike ananassikonserv

soola, pipart

2 loorberilehte

2,5 dl valget veini

Valmistamiseks

kuivata pardikoivad majapidamispaberiga. Tee noaga nahale ruudustik ja hõõru koivad kokku soola ja pipraga. Aseta koivad naha pool all ahjuvormi. Laota nende ümber viiludeks lõigatud sibulad, ananassitükid ja loorberilehed. Kata ahjuvorm fooliumiga ning küpseta 180 kraadi juures 1 tund. Võta ahjust, lisa vein ning küpseta veel 20 minutit. Serveeri kartulilaastudega. Kastmeks on ideaalne vormi tekkinud kaste.