23. mail 1919 määrati Eesti Vabariigi kaubandus- ja tööstusministeeriumi korraldusega ametisse ametnik patentide asjus. See päev on tööstusomandi õiguskaitse alguseks Eesti Vabariigis ning seega ka Patendiameti sünnipäevaks. Nii et Patendiamet tähistab oma sajandat sünnipäeva juba järgmisel aastal.

Esimene patendiseadus hakkas Eestis kehtima 1921. aastal ja oli Patendiameti tegevuse aluseks kuni maailmasõjani. Juba 1924. aastal ühines Eesti Vabariik tööstusomandi kaitse Pariisi konventsiooniga, võttes endale kõik konventsiooni sätetest tulenevad kohustused. Eesti Vabariik on 1927. aastast alates ka Berni konventsiooni liige. Sellega oli rajatud tugev alusmüür tööstusomandi kaitsele Eestis. Eestis oli tollal kasutusel tööstusomandi kaitse registreerimissüsteem, taotluste ekspertiisi ei tehtud. Mainitud patendiseadus kehtis kuni 1937. aastani, mil pandi maksma uus, Saksa patendisüsteemil baseeruv seadus. Kaheksateistkümne aasta jooksul andis Eesti Patendiamet välja 2931 patenti, neist välismaale 1948. Ajavahemikus 1919–1940 registreeriti Eestis 6587 kaubamärki. Eesti seaduste kohaselt oli võimalik ka mustrite ja mudelite ainukasutamisõiguse kaitse, neid registreeriti tollal kokku 207.

1940. aasta suvel, pärast Eesti okupeerimist ja annekteerimist Nõukogude Liidu poolt, Patendiamet likvideeriti. Patendiamet taasasutati 3. detsembril 1991 ja sellest ajast oleme jätkanud tööd tööstusomandi kaitsmise võimaluse pakkumisel. Välja on kujundatud seadusandluse tugiraamistik, ühinetud kõigi peamiste rahvusvaheliste lepingutega tööstusomandi valdkonnas ja loodud ettevõtjatele võimalused oma loodud omandi kaitsmiseks nii nagu teistes Euroopa Liidu riikides. Taotluse saab mugavalt esitada e-portaalide kaudu ID-kaardiga digiallkirjastades.

Nüüd on vaja ettevõtetel see võimalus ära kasutada, kaitstud toode on edu pant, annab kindluse ja ekspordieelise. Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Amet on teinud uuringuid, kust selgub, et mida rohkem on riikides kaitstud tööstusomandit (patente, kaubamärke, disainilahendusi e toote väliskuju), seda kõrgem on selle riigi SKT. Nii et omandi kaitsmine on kasulik nii ettevõtjale kui ka riigile üldiselt.

Mis võib juhtuda, kui jätate oma loodud toote kaitseta?

Oleme koostöös edukate väikeettevõtetega Ulaelu ja Iglusaun teinud filmiklipid, mis edastavad kujukalt probleemi olemust. Ettevõte kulutab oma aega toote tegemiseks ja kujundab innovatiivse ning atraktiivse toote, kuid kui ta selle kaitsmata jätab, on kopeerijatel vabad käed sama asja teha ja oma nime all müüa ning elu näitab, et kopeerijaid leidub alati. Kui on vaja tõestada oma õigust ja keelata kopeerimine, on aluseks ainult registreerimistunnistus, mis näitab, kellele kuulub patent, kaubamärk, disain, kasulik mudel, geotähis jmt. Kaitsedokument võib olla saadud Patendiametist, Euroopa Patendiametist või Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Ametist, kaitset saab taotleda kas Patendiameti kaudu Eestis või pöördudes otse Euroopa ametite poole.

Tööstusomandi kaitse ei teki automaatselt nagu autoriõigus, selle saamiseks on vaja midagi teha ja pärast oma õigusi jälgida. Nii Iglusaun kui ka Ulaelu on oma tooted kaitsnud, neil on tulnud tõestada oma õigusi ja nad on ka saanud oma õiguse. Kaitstud leiutised, kaubamärgid jmt tööstusomand tõstavad ka ettevõtete mainet ja annavad lisaväärtust litsentsimise, pantimise jmt toimingute näol.

Viimastel aastatel on Patendiamet aina rohkem panustanud teavitustööle, et ettevõtjad mõistaksid, miks on vaja kaitsta oma loomingut ja esitada avaldus tööstusomandi õiguskaitse saamiseks. Ettevõtja võib taotluse teha ise või kui soovib aega kokku hoida, võtta ennast esindama professionaali – patendivoliniku. Patendiamet korraldab regulaarselt teabeüritusi, tasuta seminare väikeettevõtjatele, tudengitele, õpilastele ja vajadusel kõigile asjast huvitatutele.

Pöörame erilist tähelepanu alustavatele ettevõtetele ja noortele. Kuna leiundustegevus on popp, korraldatakse võistlusi õpilasleiutajatele jt, aga tihti unustatakse, et leiutis võiks olla ka kaitstud, enne kui sellega avalikkuse ette tulla.

KAHEKSA SOOVITUST OMA TOOTE KAITSMISEKS

Tee kindlaks, milline intellektuaalne vara ettevõttel on ning kellele kuuluvad ettevõttes intellektuaalomandiõigused.
Mõtle hoolikalt, millistele toodetele ja millist liiki kaitset vajad (patent, kasulik mudel, kaubamärk, tööstusdisainilahendus).
Mõtle läbi, millistes riikides soovid oma toodet turustada ehk pane paika need riigid, kus kaitset vajad.
Tee esmane uudsusotsing veendumaks, et toote tehniline lahendus (leiutis) ja väliskuju (disainilahendus) on ülemaailmselt uudsed. Tee esmane sarnasusotsing veendumaks, et keegi teine ei ole juba sarnase kaubamärgi või ärinime omanik. Andmebaasid on kättesaadavad Patendiameti kodulehel http://www.epa.ee/et/lisateave/andmebaasid.
Ära avalikusta oma leiutist enne kaitsetaotluse esitamist, vajadusel sõlmi konfidentsiaalsusleping.
Ära alahinda õiguskaitsekulude suurust – registreerimislõivud, tõlked, jõushoidmine ja pikendamine.
Küsi nõu Patendiametist ja konsulteeri patendivolinikuga.
Tee pidevalt turu järelevalvet! Jälgi, et keegi sinu õigusi ei rikuks.

KUI OLED OMA TOOTE PATENDIAMETIS KAITSNUD, PEA MEELES, ET INTELLEKTUAALOMAND VÕIB OLLA ETTEVÕTTE KÕIGE VÄÄRTUSLIKUM VARA. HOIA SEDA!

Pikenda kaubamärgi kehtivust iga 10 aasta järel.
Patent kehtib 20 aastat, patendi jõushoidmiseks tasu riigilõiv iga kehtivusaasta eest.
Disainilahendust viie aasta kaupa pikendades kehtib see kuni 25 aastat.
Kasulik mudel kehtib 10 aastat, kui seda esmalt nelja ning seejärel veel nelja aasta järel kaheks aastaks pikendada.
Teavita Patendiametit omaniku andmete muutumisest või omandiõiguse üleminekust.

KAITSE OMA LOOMINGUT PATENDIAMETIS!

PATENT
KASULIK MUDEL
KAUBAMÄRK
TÖÖSTUSDISAIN

Tööstusomandi kaitsmise alast infot ja taotlusi esitada saab www.epa.ee

Elektroonne vastuvõtt, vajalik ID-kaart

TASUTA KONSULTATSIOONID

Kaubamärgid: 627 7937 kaubamark@epa.ee
Disain: 627 7921 disain@epa.ee
Leiutised (patent ja kasulik mudel): 627 7910 leiutis@epa.ee
Abi taotluste vormistamisel ning lõivud: 627 7911 vastuvoett@epa.ee
Vajadusel saab nendel telefonidel kokku leppida konsultatsiooni Patendiameti eksperdiga ja tulla arutluseks kohale aadressil Toompuiestee 7, Tallinn

TULE TASUTA SEMINARILE INTELLEKTUAALOMANDI TEEMADEL

Seminarikalender http://www.epa.ee/et/seminarid ja Patendiameti FB
Registreerumine seminarid@epa.ee
Jälgi ka Patendiameti Facebooki, Twitterit ja kodulehe uudistevoogu
Jaga
Kommentaarid