Minu esiviisik juubelidegustatsiooni veinidest
 
1. Kripta, DO Cava Gran Reserva 2001
See Agustí Torelló vahuvein on kunstiteos, mis algab juba pudeli kujust. Eeskujuks on võetud antiikne amfora ning looja enda sõnul on sellises pudelis küpseva cava areng hoopis sujuvam ja nüansseeritum. Pokaalis torkab silma veini äärmiselt peenike, tihe ja energiline mull. Aroom on imeliselt värske ja viis aastat küpsenud Gran Reservale tavakohase pähklise pärminüansi asemel on tunda hoopis küpseid viinamarju. Maitse on õhuline ja kerge. Suud täidab terve müriaad õrnu nüansse, mis kõik on samal ajal omased segus kasutatud viinamarjasortidele (Macabeo, Xarello ja Parellada). Järelmaitsena täidab suu kerge, ent pikk lubjane kargus. Elamusena võiks Kripta joomist võrrelda ülikalli valge tee nautimisel saavutatava zen-naudinguga.

2. La Rioja Alta Gran Reserva 904, DOCa Rioja 1995

Värvilt ilusa telliskivise randiga küps vein. Aroom mineraalne, tumedate marjade ja karamelli nüansiga, taustal tamme ning marjatanniine. Maitse on aroomiga võrreldes hoopis õrnem. Kerge ja õrn mahlakus on läbivaks jooneks ja seda täiendavad riojalikud küpsuse ja tamme nüansid. Tegemist on imeilusa klassikuga, mille järelmaitse paljastab aastakäigu tohutu potentsiaali – üle kümne aasta küpsenud vein on ikka veel nooruslik ja lausa krõmpsuvalt marjane.

3. Bodegas Roda Cirsion, DOCa Rioja 2001

Eestiski kättesaadav, noor ja jõuline mustjaslillaka värviga vein. Aroomilt plahvatavalt marjane, veidi lagritsat, arooniat  ja rohkesti muid tumedaid mammusid. Maitse on ootamatult pehme ning mahlane. Tanniinid on võimsad, tihedad, kuid samas mõnusalt mahedad. Tulemuseks on sügav ja suur nauding, mis on kaasakiskuv juba praegu, kuid pärast viieaastast ootamist oleks see ilmselt veelgi vaimustavam.

4. Marqués de Griñon Emeritus, DO Dominio de Valdepusa 2002

Vein on värvuselt hästi tume, kuid siiski veel läbipaistev mustjaspunane. Aroomis paksu musta ploomi, mida täiendab jahtunud kamina tuhkjas-tõrvane nüanss. Maitse algus on pehme ja sametine, kuid peatselt kasvab see kogu suud halvavaks lagritsaks, kaasas marjaselt liköörne jõud. See esialgu veidi liigagi võimukas ja kangekaelne vein vajab kindlasti korralekutsumist ja distsiplineerimist keldrivaikuses. Tõeline nauding on tagatud umbes 2010. aastal. Eestis saadaval.

5. Guitián, DO Valdeorras 2005

Õrnalt kollakas, veidi rohekalt helkiv vein on valminud vähetuntud Godello marjast. Aroomis röstitud pähklid, pistaatsiaõli, idamaised vürtsid, kardemon, nelk. Maitses pakutakse alustuseks lahedat ja muhedat mahlakust ja pehmust, mida hoiab koos hõrk hape ning ergas ja lausa terav mineraalne selgroog. Selle pehmenedes jääb suhu värske, pikk ja vürtsikas järelmaitse, mis tundub lõputu. Väga põnev vein tõelisele veinihuvilisele igati kättesaadava hinnaga (10 eurot).