Christiani varasemalt koolituselt pärineb näiteks põnev töövõte – bouquet garni ehk kuidas supi või hautise maitsestamiseks vajalikud ürdid mähkida porrulaugulehe sisse, nutsak puuvillase nööriga kokku siduda ning poti- või pannisanga külge kinnitatuna keemise ajaks supi sisse tõsta. Valmis supi seest saab ürdikotikese mugavalt eemaldada. Christianile meeldib rääkida söömise nautimisest kõigi meeltega ja sellest, kuidas toorainetes vitamiinid ja toitained ellu jätta.

Traditsioonilisest Provence’i köögist valisin köögiviljasupi, millele on lisatud peenestatud basiilikust, küüslaugust ja oliiviõlist ürdikaste. See supp maitseb olenevalt aastaajast hästi nii soojalt kui külmalt. Supiga koos sobib pakkuda värskelt valmistatud kodust fougasse’i leiba. Vajaminevad toorained leiad turuletilt ja inspiratsiooni prantsuse kokalt.

Nädala retsept

Köögiviljasupp pistou kastmega
kümnele

Vaja läheb

100 g valgeid ube (kuivatatud oad pane eelmisel õhtul vette

ligunema)

4 sl oliiviõli

1 küüslauguküüs, hästi peeneks hakituna

1 sibul, tükeldatud

1 porrulaugu valge osa, puhastatud ja õhukesteks viiludeks lõigatud

2 porgandit, kooritud ja

õhukesteks viiludeks lõigatud

750 g suvikõrvitsat, tükeldatud

450 g kobartomateid, kooritud ja tükeldatud

2 keskmist kartulit, kooritud ja väikesteks kuubikuteks lõigatud

100 g värskeid rohelisi ube, juppideks tükeldatud

100 g värskeid või külmutatud herneid

soola ja värskelt jahvatatud pipart

bouquet garni (porrulaugu lehte on mähitud tüümian, rosmariin, loorberileht, apelsinikoor ja musta pipra terad)

Valmistamine

Nõruta leotatud oad. Kuumuta 2 sl õli keskmise suurusega pannil, lisa küüslauk ja bouquet garni ning kuumuta kergelt 2–3 minutit. Lisa pannile nõrutatud oad ja liiter vett ning lase keema tõusta. Keeda tasasel tulel kaane all 30 minutit või isegi tund, seni kuni oad on pehmed. Lisa pool supilusikatäit soola, keeda veel viis minutit ja tõsta pann tulelt.

Nüüd võta suurem pann ja kuumuta sellel allesjäänud õli. Lisa sinna sibul, porrulauk, porgandid ja küpseta 5-6 minutit, kuni köögiviljad on pehmed, aga mitte pruunistunud.

Eralda bouquet garni ubadest ja vala need köögiviljadele juurde. Lisa suvikõrvits, tomatid, kartulid ja umbes liitri jagu veel vett, et kõik köögiviljad oleksid kenasti kaetud. Lisa 2 teelusikatäit soola ja pisut pipart ning lase keema tõusta. Keeda ilma kaaneta umbes 20 minutit. Lisa oad ja herned ning keeda veel 10 minutit.

Pistou kastmeks

50 g värskeid basiiliku lehti

2 küüslauguküünt

1 tomat, kooritult ja tükeldatult

50 g riivitud parmesani juustu

150 ml oliiviõli

meresoola

Valmistamine

Pane kõik komponendid blenderisse ja maitsesta saadud segu meresoolaga.

Serveerimisel lisa supi sisse pistou kastet.

Provence’i leib fougasse mustade oliividega

Täidiseks

100 g kivideta musti oliive

1 anšoovise filee

1 sl sidrunimahla

20 ml oliiviõli

1 küüslauguküüs

värsket tüümiani

Pane kõik komponendid blenderisse ja valmista kreemjas segu.

Leiva küpsetamiseks läheb vaja

500 g jahu

2 tl soola

25 g värsket pärmi

40 ml oliiviõli

280 ml vett

pisut suhkrut

10 g Provence’i kuivatatud ürtide segu

Sega kokku pärm ja suhkur ning lisa 180 ml vett ja 200 g jahu. Klopi saadud segu 3 minutit, kuni pärm on täielikult lahustunud, ja jäta 3 tunniks kerkima. Seejärel lisa allesjäänud jahu, sool, kuivatatud ürdid, õli ja piisavalt vett, et sõtkudes saada tihke konsistentsiga tainas. Jäta veel pooleks tunniks kerkima. Jaga tainas kaheks ja rulli mõlemast osast 1 cm paksusega ringid. Pane üks ring küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kata musta oliivi kreemja täidisega. Peale tõsta teine ring tainast, millele tõmba terava noaga lõiked sisse, piserda üle oliiviõliga ja jäta veel pooleks tunniks kerkima. Kuumuta ahi 210 kraadini ja küpseta 25 minutit, kuni saad kuldpruuni küpsetise.

Christian Soehlke retseptide järgi valmistas road Tim Bramish.