24.07.2009, 00:00
Raamat: Sahver: lihtsad hoidised
Värskelt müügile jõudnud uus üllitis pakub inspiratsiooni nii kogenud hoidistajale kui ka alles esimesi katsetusi tegevale noorele perenaisele. Ajastus ei saagi olla parem, sest millal siis veel kui mitte praegu mõelda talviste tagavarade täiendamisele. Hoidistada võib selle raamatu juhtnööride abil praktiliselt kõike – kala, liha, seeni, köögivilju, marju ja puuvilju. Ja mis peamine – ilma igasuguste lisa- ja säilitusaineteta, värskest ja kvaliteetsest toorainest, mis pärineb siitsamast – oma aiast, turult või metsast.
Porgandimarmelaad
3 liitrit
Porgandimarmelaad sobib hästi hommikuse röstsaia või pannkoogi peale. Tervislikule marmelaadile annavad lisamaitset sidrunimahl ja -koor, mistõttu porgandimekk on veidi mahedam. Kõige paremini sobivad marmelaadi tegemiseks sügisesed lühikesed porgandid, kus on palju pektiini. Muidugi saab ka talvel salve korjatud porganditest marmelaadi valmistada, kuid siis tasuks kasutada moosisuhkrut, sest nende pektiinisisaldus on väiksem.
3 liitrit
Porgandimarmelaad sobib hästi hommikuse röstsaia või pannkoogi peale. Tervislikule marmelaadile annavad lisamaitset sidrunimahl ja -koor, mistõttu porgandimekk on veidi mahedam. Kõige paremini sobivad marmelaadi tegemiseks sügisesed lühikesed porgandid, kus on palju pektiini. Muidugi saab ka talvel salve korjatud porganditest marmelaadi valmistada, kuid siis tasuks kasutada moosisuhkrut, sest nende pektiinisisaldus on väiksem.
- 2 kg kooritud porgandeid
- 6 dl vett
- 500 g suhkrut
- 4 suure sidruni mahl ja riivitud koor
Mädarõikamarinaadis haug
Haug on üks väärt kala. Natuke mädarõigast juurde ja see muutub veelgi paremaks.
Keeda valmis marinaad ja jahuta. Kui nii haug kui ka marinaad on enam-vähem jahtunud, kalla marinaad kalatükkidele ja jäta külmkappi maitsestuma. Esimese maitse võtab kala külge järgmisel päeval. Kui pistad marineeritud haugi kaetavasse anumasse, säilib see delikatess paar nädalat. Maitse on kõige parem ühe nädala möödudes. Pärast seda läheb liha juba pisut tuimaks.
Haug on üks väärt kala. Natuke mädarõigast juurde ja see muutub veelgi paremaks.
- 1 kilone haug või 2 haugifileed (kokku umbes 500 g)
- 2 muna + suts piima
- jahu
- soola
- õli praadimiseks
- 5 dl vett
- 3 sl äädikat
- 1 sl mädarõigast
- 1 tl suhkrut
- 4–5 loorberilehte
- piprateri
- soola olenevalt haugi soolasusest
Keeda valmis marinaad ja jahuta. Kui nii haug kui ka marinaad on enam-vähem jahtunud, kalla marinaad kalatükkidele ja jäta külmkappi maitsestuma. Esimese maitse võtab kala külge järgmisel päeval. Kui pistad marineeritud haugi kaetavasse anumasse, säilib see delikatess paar nädalat. Maitse on kõige parem ühe nädala möödudes. Pärast seda läheb liha juba pisut tuimaks.