Porgandimarmelaad
3 liitrit


Porgandimarmelaad sobib hästi hommikuse röstsaia või pannkoogi peale. Tervislikule marmelaadile annavad lisamaitset sidrunimahl ja -koor, mistõttu porgandimekk on veidi mahedam. Kõige paremini sobivad marmelaadi tegemiseks sügisesed lühikesed porgandid, kus on palju pektiini. Muidugi saab ka talvel salve korjatud porganditest marmelaadi valmistada, kuid siis tasuks kasutada moosisuhkrut, sest nende pektiinisisaldus on väiksem.
  • 2 kg kooritud porgandeid
  • 6 dl vett
  • 500 g suhkrut
  • 4 suure sidruni mahl ja riivitud koor
Koori porgandid ja lõika tükkideks. Aja potis vesi keema ning keeda porgandid kaane all tasasel tulel pehmeks. Purusta need köögikombaini või saumikseriga, aja läbi hakklihamasina või tambi pudrunuiaga katki. Pane saadud mass potiga väiksele tulele ning lase keema tõusta. Lisa suhkur, sidrunimahl ja riivitud koor ning keeda, kuni marmelaad on valmis. Selleks kulub vähemalt pool tundi. Tõsta hoidis purkidesse ja kaaneta need.
Mädarõikamarinaadis haug
Haug on üks väärt kala. Natuke mädarõigast juurde ja see muutub veelgi paremaks.
  • 1 kilone haug või 2 haugifileed (kokku umbes 500 g)
  • 2 muna + suts piima
  • jahu
  • soola
  • õli praadimiseks
Marinaad:
  • 5 dl vett
  • 3 sl äädikat
  • 1 sl mädarõigast
  • 1 tl suhkrut
  • 4–5 loorberilehte
  • piprateri
  • soola olenevalt haugi soolasusest
Fileeri haug ja lõika 4 cm pikkusteks juppideks. Sega kausis munad ja suts piima, maitsesta soolaga. Kalla taldrikule jahu. Kata haug jahuga, pista munasegusse ja kata siis jälle jahuga. Prae õlis mõlemalt poolt kuldseks ning jäta jahtuma. Vajadusel maitsesta veel soolaga.

Keeda valmis marinaad ja jahuta. Kui nii haug kui ka marinaad on enam-vähem jahtunud, kalla marinaad kalatükkidele ja jäta külmkappi maitsestuma. Esimese maitse võtab kala külge järgmisel päeval. Kui pistad marineeritud haugi kaetavasse anumasse, säilib see delikatess paar nädalat. Maitse on kõige parem ühe nädala möödudes. Pärast seda läheb liha juba pisut tuimaks.