Vaja läheb:
 500 g porgandeid
 1 sibul
 1 tl sinepiseemneid
 2 sl võid
 0,5–1 sl riivitud ingverit
 3–4 sl värsket hakitud peterselli või basiilikut
 1 tl soola
 1 dl vett
 100–200 g fetajuustu (nt kuubikuid õlis)

Valmistamiseks

koori porgandid ja sibul ning lõika viiludeks. Kuumuta sinepiseemneid suurel pannil võis pool minutit. Lisa porgandid, kuumuta aeg-ajalt segades 5 minutit.

Lisa sibul ja prae klaasjaks. Lisa vesi ja kuumuta aeg-ajalt segades, kuni vesi on aurustunud ja porgandid poolpehmed. Ära porgandeid liiga pehmeks hauta - parimad on need kergelt krõmpsuvana.

Maitsesta ingveri, soola ja maitserohelisega.

Tõsta serveerimisalusele või taldrikutele ning puista peale (nõrutatud) fetajuust.


Kohupiimavorm aprikoosidega (Pille Petersoo)

Kohupiimavorm aprikoosidega

neljale kuni kuuele

Just praegu on poe- ja turulettidel saada maitsvaid Bergeroni aprikoose. Need Prantsusmaalt ja Hispaaniast pärinevad tumeoranžid ja mõnusalt magushapud viljad on parimad moosi, kookide ja vormiroogade valmistamiseks.

Vaja läheb:

 250 g kohupiima või ricotta kohupiima
 2 suurt muna
 200 g hapukoort
 3 sl nisujahu
 2 sl fariinsuhkrut
 2 tl vanillisuhkrut
 kümmekond värsket küpset aprikoosi
 veidi kaneeli

Valmistamiseks

sega kohupiim, munad, hapukoor, suhkur, vanillsuhkur ja nisujahu ühtlaseks massiks. Vala võitatud ahjuvormi. Pese ja poolita aprikoosid, eemalda kivid ja lõika aprikoosid neljaks kuni kuueks. Laota vormi, kus need vajuvad kohupiimasegu sisse. Puista peale kaneeli ja suhkrut ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45-50 minutit, kuni vormiroog on läbi küpsenud ja pealt kaunilt kuldkollane.

Vormiroog on maitsev nii soojalt kui ka jahtunult.


Prantsuse aprikoosikook mandlitega (Pille Petersoo)

Prantsuse aprikoosikook mandlitega

kuuele

Seda pirukat võib valmistada nii ümmarguses koogivormis kui ka lihtsalt ahjuplaadi peal.

Vaja läheb:

 400–500 g liiva- või mure­tainast (parim on isetehtud)
 12 suurt küpset aprikoosi
 1 dl nisujahu
 1 dl suhkrut
 1 dl jahvatatud mandleid
 määrimiseks muna

Valmistamiseks

rulli liivatainas nii laiaks kettaks, et see ulatuks umbes 5 cm üle koogivormi serva, ja tõsta võitatud vormi (kui kasutad ahjuplaati, siis rulli tainas umbes 35 cm läbimõõduga kettaks).

Sega jahu, suhkur ja jahvatatud mandlid. Kata tainaketta keskmine osa ühtlase purukihiga.

Pese ja kuivata aprikoosid, poolita ja eemalda kivid. Laota purukihile, lõikepind allpool. Esmalt kata mandlipurukiht aprikoosidega, järgmine kiht tee veidi väiksem, järgmine veel väiksem - kokku võiks olla vähemalt kolm aprikoosikihti. Keera tainaservad aprikoosidele, tainast kergelt kokku voltides. Pintselda pealt munaga, puista üle vähese suhkruga. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni pirukas on pealt kuldne ja aprikoosid pehmed. Lase veidi jahtuda, serveeri jäätisega.

Mõlema retsepti juures on kasutatud Bergeroni aprikoose. Need läilamagusad Türgi heledad aprikoosid siia ei sobi.


Krista kodune porgandikook (Pille Petersoo)

Krista kodune porgandikook

Vaja läheb:

 220 ml jämedalt riivitud porgandeid
 250 g võid
 2,5 klaasi jahu
 2 tl soodat
 5 muna
 4 tl kaneeli
 p>
 2 tl äädikat
 paar peotäit värskeid marju

Valmistamiseks

puhasta ja riivi porgandid. Sulata või ja sega kokku riivitud porganditega. Sega jahuga 2 tl soodat ja lisa äädikas. Sega kõik komponendid korralikult läbi ja vala tainas lahtikäivasse koogivormi.Küpseta 250-kraadises ahjus 40 minutit. Serveeri veidi jahutatult koos vaniljejäätisepalliga.