Mustika panna cotta

Vaja läheb

280 ml piima
220 ml vahukoort
400 ml vahustatud vahukoort
75 g suhkrut
12 g želatiini
1 vanillikaun
300 g mustikaid
20–30 g mett (sõltuvalt mustikate magususest)

Valmistamiseks

vahusta 400 ml vahukoort ja tõsta külmkappi. Vala želatiin külma vette pehmenema. Kuumuta potis vaiksel tulel mustikad ja mesi ning kui kogus on veerandi võrra vähenenud, surista saumikseriga püreeks.

Teises potis kuumuta piim, vahustamata koor, suhkur ja vanillikaun. Tasasel tulel, aeg-ajalt segades. Tõsta pott tulelt enne, kui piim keema tõuseb. Eemalda vanillikaun ning sulata potti paisunud želatiin. Lisa mustikapüree ja sega kõik omavahel hoolikalt läbi. Jahuta saadud segu külma veega täidetud vannis. Ole tähelepanelik, et segu ei hakkaks tarretuma, sest enne tuleb jahtunud segusse veel ettevaatlikult segada vahustatud vahukoor. Nüüd vala segu kausikestesse või pokaalidesse ja hoia paar tundi enne serveerimist külmkapis.

Kahevärvilise panna cotta valmistamiseks jaga piimasegu kogus enne mustikapüree lisamist kaheks ja lisa ainult ühele poolele mustikad ning lõpus vala segud vormi vaheldumisi.


Venuse risoto

neljale

Vaja läheb

280 g risotoriisi (Arborio, must Rico Venere täisterariis)
12 kammkarpi (4 kaunistuseks)
12 tiigerkrevetti (4 kaunistuseks)
300 g rohelist sparglit
70 g Fontina juustu (või mõnda teist pehmet, kreemja tekstuuriga pikantset juustu)
1 šalott
7–8 g peterselli
10 cl kuiva valget veini
25 cl sooja kala/krevetipuljongit
4 g võid
4 cl oliiviõli

Valmistamiseks

puhasta sparglid ja keeda soolaga maitsestatud vees paar minutit ning pane siis jääkülma vette, et üle ei küpseks. Haki spargel sentimeetristeks juppideks ja sparglitipud jäta kaunistuseks. Haki ka 8 kammkarpi ja 8 krevetti.

Kuumuta hakitud sibul potipõhjas oliiviõlis klaasjaks. Lisa riis ja sega hoolikalt. Minut hiljem lisa valge vein ja sega, kuni alkohol on aurustunud. Jätka segamist ja lisa kulphaaval sooja puljongit. Iga uus kulbitäis siis, kui eelmine on riisi imendunud. Kokku kulub umbes veerand tundi, kuni riis on sobivalt pehme. Elegantselt kreemjaks tulemuseks on oluline lisada risoto komponente aegamööda ja väikeste osadena.

Viis minutit enne risoto pliidilt tõstmist lisa tükeldatud krevetid ja kammkarbid. Tõsta tulelt ja sega hulka või ning hakitud petersell, Fontina juust, sool ja pipar.

Grilli või prae kergelt kaunistuseks jäetud krevetid ja kammkarbid ning kaunista nendega valminud roog. Serveeri kohe koos õrnalt keedetud sparglitippudega.


Naiste terviseks

Õrn ja kihisev jook tekitab erilise tunde, aga jätab naised kauniks. Üks pudel kihisevat võiks naistepäeva puhul ikka külmkapis olla. Prantslased kutsuvad küll šampanjat hellitavalt jookide kuningannaks ja austreid toitude kuningaks, ja paremat toidu ja joogi harmooniat on muidugi võrdluseks keerukas tuua, kuid kallite šampanjade asemel tasub austrite juurde proovida teisi traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuveine. Värske, happelise maitse ja elegantse aroomiga crémant’ide maitseomadused ei jää šampanjadele alla ja nagu heale šampanjalegi iseloomulik, on mullid imepeened ja tulevad klaasist välja keeruga ja aeglaselt.

Austreid värskelt pakkudes tõsta üks karbipool ära. Sügavamasse karbipoolde jäta auster ning vala üle oliiviõlist ja sidrunimahlast segatud kastmega. Värskeid austreid õnnestub neljapäeviti hankida Tallinna Kaubamaja toidumaailmast, aga ka Stockmannist ja Solarisest.

Ja et kõike seda taevalikuks muuta, paku kõrvale kergelt puuviljase aroomiga Joseph Cattin Crémant d’Alsace’i. Selles mõnusalt kuivas ja kerges joogis on kasutatud Pinot Blanc’i, Pinot Gris’, Pinot Noir’, Rieslingi ja Chardonnay viinamarju.


Austrid koorekastmes

Vaja läheb

8 värsket austrit
1 sl võid
½ dl vahukoort
½ dl kuiva vahuveini
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Austrite avamiseks läheb vaja austrinuga või äärmisel juhul naasklit. Avamine nõuab aga ettevaatust, sest nende sulgurlihas on üsna tugev.

Kastme valmistamiseks

vala vahukoor ja vahuvein väiksemale kastmepannile. Nirista juurde austrimahl ja lase keema tõusta. Keeda tasasel tulel, kuni kaste on piisavalt paks katmaks ühtlaselt sellest tõstetud lusikat. Nüüd lisa austrid ja keeda umbes kaks minutit. Tõsta austrid lusikaga austrikarpidesse ning igale austrile lusikaga veidi kastet. Serveeri kohe.