Surströmming on Põhja Rootsi traditsiooniline hõrgutis fermenteeritud räim, mille valmistamisviis pärineb ajast, kui sool oli väga kallis, aga kala oli mingil moel vaja säilitada. Alguses fermenteeritakse (tahaks küll kirjutada “mädandatakse”) kala tünnides, siis pannakse konservikarpi. Bakterid teevad ka karbis oma tööd edasi ja karp läheb tekkivatest gaasidest kummi.


Olime Rootsis juba ühelt kohalikult mehelt saanud juhtnöörid karbi avamiseks: parem on seda teha õues. Tegime konserviavajaga kõigepealt õige väikese augu: sealt pressis välja mädamuna- ja solgihais. Alles siis, kui sisin vaibus, julgesime karbi lahti teha.


Roiskunud kala võimsat maitset ei suutnud katta tuttava rootslase juhatuse järgi kala kõrvale võetud  must leib, külm kartul, hakitud sibul hapukoorega, ega ka pits viina. Maitsebuketis võis aimata mädamuna, küüslauku, roiskunud kapsast, natuke ehk ka rääsunud heeringat.


Surströmmingu nautimiseks läheb tõenäoliselt vaja kahte elu või erakordselt tungivat vajadust.


Air France ja British Airways on keelanud oma lendudel Surströmmingu konserve transportida – olevat plahvatusohtlik.