Riideid ostes on keskkonnasõbralike valikute tegemine lihtne. Sammud tuleb seada lähima kasutatud rõivaste poe poole ja oma panus ongi antud. Kasutatud tehnika ostmine nii lihtne pole, sest ilma spetsiifiliste teadmisteta on mõistlikku otsust keeruline teha. Lisaks heale väljanägemisele peab arvuti olema eeskujulik ka seestpoolt. Täpselt sellele Digistepi teine oluline ärisuund – arvutite refurb’imine – keskendubki.

Digistep aitab, kui soovid

uut arvutit, mis vastab täpselt sinu vajadustele,

kasutatud arvutit, millele võid veel pikki aastaid kindel olla,

rendiarvutit endale, oma alluvale või tervele grupile,

usaldusväärset remontijat rikkis arvutitele,

vabaneda vanadest seadmetest, nagu arvutid, monitorid, printerid jms.

Vaata lähemalt digistep.ee.

Laias laastus on refurb’imine kasutatud arvutite uueväärilisteks korrastamine. Tegemist on äriklassi arvutitega, mis pärinevad suurettevõtetest, kus kogu masinapark on läinud väljavahetamisele. Kõrgete nõudmistega ettevõtetes juhtub see iga paari-kolme aasta tagant, sest tehnika areneb kiiresti. Digisteppi jõuavad arvutid enamasti liisinguettevõtete kaudu, kuid harvad pole ka juhud, kui seadmed ostetakse välja otse ettevõttelt – see võimalus on ettevõtetele rahaliselt tulusamgi.

Truud tööloomad

Refurb’itud arvutite ostu ei tasu karta. Seadmed, mis ei vasta enam võib-olla ülikõrgete nõudmistega ettevõtete vajadustele, on kodusele kasutajale või väiksemate nõudmistega äriklientidele igati korralikud ja truud tööloomad. Äri-
klassi arvutite eelis tavaklassi arvutite ees ongi eeskätt see, et need on loodud kestma. Seega võib klient pärast spetsialistide kontrolltööd ja vajalike komponentide asendamist kindel olla, et seade peab vastu aastaid. See omakorda tähendab, et kui olla kahevahel, kas osta täiesti uus, aga odav tavaklassi seade või refurb’itud äriklassi arvuti, tasuks kindlasti eelistada viimast. Kõik selle juures – alustades korpusest, lõpetades akuga – on mitu korda vastupidavam kui tavaklassi seadmel. Iga komponent on kindluse mõttes üle kontrollitud ja vajadusel välja vahetatud. “Ei pea kartma, et ekraanil on kriimud või mõned klaviatuuriklahvid kulunud. Lõpptulemus kuni pakendamiseni välja on praktiliselt samaväärne nagu uuel seadmel,” kirjeldab ettevõtte juht Peep Hansson, et kuna ka välimus on refurb’itud seadmetel uueväärne, ei taha enamik, kes esimest korda nende salongi külastab, uskuda, et need arvutid ei olegi täiesti uued.

Pole siis ka ime, et eelmisel aastal refurb’iti ja müüdi rohkem kui 10 000 kasutatud seadet. Selle numbriga annab Pärnu suurim IT-ettevõte ja Baltimaade üks suurimaid refurb’ijaid igal aastal oma kõneka panuse keskkonna kaitstmisse. Kui jätkata numbrite lainel, siis igal aastal toodetakse maailmas üle 160 miljoni sülearvuti. Samal ajal hävitatakse ainuüksi Euroopa Liidus iga päev 160 000 sülearvutit, mida saaks taaskasutada. Digistepi ja teiste refurb’ijate tänuväärse tööta võiksid need numbrid rääkida veel märksa teistsugusemat keelt.

Võidavad kõik

Taaskasutusest võidavad paljud. “Nii ettevõtted, kellel on tarvis vabaneda tehnikast, mida enam ei vajata; vahendajad, kelle müügivõrgustiku abil tooted klientideni viia; aga ka lõpptarbijad, kes saavad soodsa hinnaga uueväärilised seadmed,” rõõmustab staažika arvutiettevõtte juht, et see tänuväärne suund aitab neil abiks olla mitte ainult loodusele, vaid ka väga suurele hulgale inimestele. Paistab tõesti, et ettevõttes tuntakse suurt rõõmu sellest, kui saadakse olla toeks laiemale ringkonnale. Nii ei tule kuigi suure üllatusena, et ühtaegu ollakse suured spordi ja kultuurisündmuste toetajad. Näiteks toetab ettevõte Eesti sportlaste arengut sellega, et on Eesti spordiseltsi Kalev IT peasponsor. Jõudumööda on üritatud abiks olla ka koolinoorte võrgupidude ja spordivõistluste korraldamisel. Aastaid on koostööd tehtud ka ühe suurima suvise kultuurisündmuse Viljandi folgiga.

foto
Jaga
Kommentaarid