Seenelise õnnehetked puravikega
Puravikke hinnatakse nii välimuse, toitvuse kui
maitseomaduste poolest. Eestis kasvab ligikaudu poolsada liiki puravikke,
tõsi, paljud neist on väga haruldased ja korjajatele leidmis- ega
söömisrõõmu ei paku. Peamiselt rändavad
seeneliste korvi mitmesugused kivi-, samet-, kase- ja punapuravikud.
Puravikukorjajate elu muudab lihtsamaks see, et nende ihaldusobjektidest on
tuntavalt mürgine vaid saatana-kivipuravik, mis on Eestis suhteliselt
haruldane.
Mitmed puravikuliigid on aga mittesöödavad
mõru maitse tõttu. Kõige sagedamini mängib
seenelistele vingerpussi sapipuravik, mis eksikombel kivipuraviku pähe
korjatuna rikub oma eriti kibeda maitsega kogu seeneroa. Suurtes kogustes on
sapipuravikudki mürgised, kuid eriliselt viha meki tõttu keegi neid
rohkelt süüa ei suuda. Viimasel ajal soovitatakse piiri pidada ka
tamme-kivipuraviku söömisega, mis tundliku seedimisega inimestel
võib tervisehäireid põhjustada.
Omaette
rühma puravike seltskonnas moodustavad tatikad. Ehkki paljud seenekorjajad
suhtuvad nendesse põlastavalt, on tegemist väärtuslike
söögiseentega. Paljudel tatikaliikidel katab kübarat limane
nahk, mis tuleks enne toiduks tarvitamist eemaldada.
Kaunid
ja kopsakad
Kõigi puravike kübara alumisel
küljel on käsnjas kiht, mille moodustavad torukesed. Selles kihis
valmivad puravike eosed. Et torukeste kiht eraldub kübarast suhteliselt
hõlpsalt, siis on tavaks see puravikke puhastades eemaldada. Tegelikult
on noortel puravikel torukestekiht tihe ja kõva ning vägagi
toitaineterikas. Järelikult tasub noori puravikke süüa koos
kübaraaluse kihiga.
Suurematel ja vanematel eksemplaridel
tuleks torukeste kiht enne toiduks tarvitamist siiski eemaldada. Kindlasti ei
maksa korjata ka väga vanu puravikke, vaatamata nende ahvatlevalt suurtele
mõõtmetele. Mitmetel puravikuliikidel tumeneb viljaliha
õhuhapniku toimel pärast seda, kui seened on tükkideks
lõigatud. Sellisel juhul on need seened ka toidus ja hoidistes
tumedatoonilised. Toidu välimust see mõjutab, maitseomadusi ega
toiteväärtust aga mitte.
Mitmes mõttes
hinnalised seened
Müügihinnaltki on puravikud meil
kasvavatest seentest esirinnas, värskete seente kilohind küünib
turul mitmesaja kroonini. Turult puravike ostmine kätkeb siiski teatud
riske. Nii ei tea ostja täpselt, kust piirkonnast seened on korjatud ja
kaua aega tagasi seda tehti, kuigi viimase kohta võib teha
järeldusi puravike välimuse põhjal.
Seeneturg
annab hea ülevaate sellest, milliseid söödavaid seeni parajasti
meie metsades kasvab ning kui ohtralt neid leidub. Lisaks silmailule ja
leidmisrõõmule on puravikud suhteliselt toitainete rikkad. Nii on
puravikud ühed valgurikkamad seened, sitke jalaosa mitte niivõrd
kui seenekübar.
Ehkki süsivesikute ja rasvade kogus on
seentes vägagi tagasihoidlik, on puravikud ka nendes loeteludes
suhteliselt eespool võrreldes paljude teiste söögiseentega.
Veerikkuse tõttu säilib metsast toodud seenesaak aga
üsna lühikest aega. Veeküllusel on teinegi tagajärg –
värsked seened on lahja toit, sest sajagrammine puravikukogus annab meile
vaid mõnikümmend kilokalorit toiduenergiat. Tõsi,
tavasöögina on see kalorinäit kindlasti kõrgem, sest juba
praadimisel kasutatav toiduõli ja või lisavad oma energiapanuse.
Puravikke saab toiduks tarvitada mitmel viisil. Kõige
olulisem tõde peitub selles, et need seened peale üksikerandite ei
vaja keetmist, see muudab nad vintskeks
ja libedaks. Puravikke võib praadida, küpsetada, marineerida,
konserveerida omas mahlas, külmutada ja kuivatada. Võrreldes
värskete seentega on kuivatatud puravikud tunduvalt suurema
toiteväärtusega.
Kõigile siiski ei
sobi!
Paljud inimesed on söögiseente suhtes
ülitundlikud ja seente söömine põhjustab neil
kõhuvalu, iiveldust ja kõhulahtisust. Paraku peavad
ülitundlikud inimesed seeneroogade nautimisest loobuma. Arvestama peab
sedagi, et seened on suhteliselt raskesti seeduvad toiduained.
Seentes, sealhulgas ka puravikes, on rohkesti mao tegevust ergutavaid
ekstraktiivaineid. Eriti vastunäidustatud on ülitundlikele
inimestele marineeritud seened. Ja veel – seentes leidub erilist
seenesuhkrut ehk trehaloosi, mida paljud inimesed vastava ensüümi
puudulikkuse tõttu peensooles seedida ei suuda, ning see ühend
võib suurte seenekoguste söömisel põhjustada
seedehäireid.
• Seente säilivusaeg on 2–12 kuud, olenevalt sellest, kuidas neid eeltöödeldud on. Jääkambris näiteks seisavad võiga läbipraetud seened kaks kuud. Kupatatud, soolatud või marineeritud seentest saab aga valmistada põnevaid toite läbi aasta.
• Kukeseeni, puravikke, kitsemampleid ja šampinjone saab otse pannile panna.
• Kase-, haava- ja männiriisikaid seevastu tuleb kindlasti kahe veega kupatada.
• Männiriisikaid tuleb enne kupatamist ja marineerimist veel kuni ööpäev vees leotada, et nende kibe maitse kaoks.