Foto: Hele-Mai Alamaa

Viis aastat tagasi töötas Kertu reklaamiagentuuris projektijuhina, aga siis tulid firmal kehvemad ajad ja lauale sattus koondamisteade. ..Tagantjärele vaadates saabus see väga õigel hetkel. Sai aja maha võtta ja tulevikuplaanid selgeks mõelda," sõnab Kertu.
On tavaline, et sellisel pausil tekib soov midagi õppida. Kertu otsustas Tallinna teeninduskoolis selgeks saada kondiitriameti. Küpsetamine oli neiule meeltmööda varemgi, miks siis mitte end sellel alal täiendada. „Võrreldes kokaametiga on kondiiter rohkem keemik ja füüsik. Iga gramm on tähtis, iga kraad küpsetamisel muudab tulemust," toob Kertu tabava võrdluse.

Kondiiter, kes magusat ei armasta

Küsimusele, kas tordi puhul on tähtsam maitse või välimus, tuleb vastus kiirelt. ..Maitse. Suhkrumassiga kaetud koogid on väga ilusad ja lapse sünnipäevale või pulmator-diks sobivad hästi, aga ise eelistaksin uhkele pruutpaarikujukesega tordile head Napoleoni kooki."
Kookidest enam huvitavad Kertut desserdid. Magustoitude eest on ta kiita saanud nii Ööbiku Gastronoomiatalus kui ka Kalana suverestos, kus naine viimastel aastatel tegutsenud on. .Meie tipprestoranid näevad magustoitudega vaeva, aga muidu on seis nutune. Ootan aega, mil restoranide menüüdes šokolaadi-fondanfide ja brülee-kreemide asemel võtavad kohad sisse omanäolised magustoidud," loodab Kertu.
.Mulle meeldib, et paljudes kodudes hoitakse traditsioone ning üles on otsitud vanad retseptid, olgu selleks siis leivasupp, mannavaht või lumepallisupp. Sama suund võiks ka toidukohtadel olla," nendib Kertu. Oma lemmikmagustoitu on tal raske nimetada, sest tegelikult ta magusat üldse ei armasta.

Šokolaadist hakklihamasin ja pipar-koogist kiikhobu
Rahvale on meelde jäänud Kertu erilised võistlustööd: 2013. aastal parima kondiitri võistlustel valmistas ta šokolaadist hakklihamasina, tänavu Piparkoogimaanial pälvis tähelepanu tema piprakoogist kiikhobu.
Suurimaks võiduks peab Kertu möödunud aasta lõpus Leedus toimunud konkursil „Vein ja dessert" koos võistkonnakaaslase Kristjan Markiiga saavutatud teist kohta, lisaks parima šokolaadidesserdi eriauhinda. „Ehkki esikohale kaotasime vaid ühe punktiga, olen saavutuse üle äärmiselt rõõmus."
Veini ja desserdi sobitamise võistlusele oleks võinud Kertu ka üksinda minna, sest praegu täiendab naine end sommeljeede koolis. .Kokkadest sommeljeesid meil on, mina oleksin Eesti esimene kondiiter-sommeljee," muigab Kertu.

Magusasoovitused sõbrapäevaks
Hea šokolaad on üks põhilisi magustoidu komponente. „Minu arvates pole tähtis, kas kakaod on šokolaadis 50 või 70 protsenti. Palju tähtsam on, et maitsed oleksid tasakaalus," teab kondiiter. Siiski ei pea sõbrapäeval kindlasti šokolaadi pakkuma.
Afrodisiaakumina toimivad šokolaadi kõrval väga hästi värsked marjad ja vanill, olgu siis jäätise, kastme või kreemina. Talvisel ajal soovitab Kertu värskete marjade puudumisel kasutada kuivkülmutatud marju.
EE Gurmee lugejatele jagab Kertu lahkesti retsepti, mis peaks sõbrapäeval sobima nii kingituseks (vaata pöördel) kui ka kallima õhtusöögilauale.

Šokolaadi-toorjuustukook

Põhi:

  • 100 g nisujahu
  • 100 g suhkrut
  • 150 g jahu
  • vanillisuhkrut
  • 1 muna
Kate:

  • 500 g mascarpone-toorjuustu
  • 400 g hapukoort
  • 190 g suhkrut
  • 190 g tumedat šokolaadi
  • 4 muna
  • 3 sl maisitärklist

Sega köögikombainis jahu, vanillisuhkur, suhkur ja või ühtlaseks, lisa muna ja sega, kuni tainas hakkab kokku. Pane 20 minutiks külmkappi puhkama. Võta külmikust ja rulli koogivormi põhja suurune tainatükk. Kata vormipõhi küpsetuspaberiga ja küpseta tainas 190 kraadi juures kuldpruuniks.

Sega hapukoor, toorjuust ja suhkur ühtlaseks. Lisa munad ja maisitärklis ning sega. Sulata šokolaad vesivannil. Sega osa toorjuustumassist šokolaadi hulka, sega ja vala tagasi ülejäänud toorjuustumassi hulka. Vala tainas küpsetatud koogipõhjale ja küpseta 160 kraadi juures umbes tund aega.