Disainhotelli Mandala kuhjade viisi tunnustust ja auhindu omava restorani Facil mänedžer vaatab uurivalt kahvli otsas olevat imeõhukest isuäratava väljanägemisega suitsutatud seasingitükki ning pistab selle aeglaselt suhu.


Näost on näha, kuidas mehe kõik maitseretseptorid singist viimast võtavad. Siis, kui kannatamatud soomlased on kaotanud kogu lootuse üldse mingit kommentaari kuulda, ütleb ta aeglaselt kolm sõna: “Solvavalt hea sink!”


Nende kolme sõna järele ongi soomlased siia tulnud ja kogu suure vaeva näinud. Suurlinnade elanikud on harjunud, et kõik hea-parem neile koju kätte tuuakse. Ja ainult seda, mis rohke pakutava seast on tõsiselt tähelepanu äratanud, vaevutakse ka kohapeale kaema sõitma.


Programm “Eat and Joy” tutvustab Soomet toidu- ja disainimaana. Kes vaatama ei tule, sellele minnakse ise külla.


Aga solvavalt hea maitses sink saksa mänedžerile saksa uhkuse keskuses seepärast, et nii pika ja laia sealiha valmistamise traditsiooni esindaja ei suuda ettegi kujutada, et mingisuguses Soomes võib keegi seda teha paremini.


Uhkus uhkuseks, aga ärilistel kaalutlustel neelatakse solvumine alla ka sõna otses mõttes.


Sügisel toimub Berliinis disainhotellide maailmakonverents, mille toitlustamise korraldavad soomlased!


Pelgalt sealiha peale neile muidugi niisugust ettepanekut ei tehtud. Selleks on vaja suuremat ekstreemsust või liigutavat stoorit. Soomlastel olid mõlemad varnast võtta.


Põdrasüdame sashimi



Põdralihatoitude poolest teatakse soomlasi igal pool. Kas leiduks siiski veel midagi, millega üllatada? Omamaise tooraine väsimatu leidja ja propageerija ­Markus Maulavirta selgitas ­põdrakasvatajatega vesteldes välja, et on üks söögiks täiesti ­kõlbmatu elund – süda. See visatakse looma tükeldades alati koertele, kes sellel aga meelsasti hea maitsta lasevad.


Koera maitset vana loodusmees Maulavirta usaldas. Loomade suureks pettumuseks läksid südamed nüüdsest Markusele ja pika eksperimenteerimise tulemusena selgus, et vaja pole midagi muud kui värske süda viiludeks taldrikule lõigata ning see ilma igasuguste lisanditeta ära süüa.

Toore toidu kultuur, nagu kõik teavad, on kõige levinum Jaapanis. Põdrasüdame sashimi tegi maailmadebüüdi Berliini kõige kuumemas Jaapani köögiga restoranis Sihro I Shiro. Oleksite te näinud jaapanlasest peakoka nägu selle maitsmisel...  Lühidalt: põdra kõige kasutumast elundist saab mõne aja jooksul tõenäoliselt kõige hinnalisem elund!


Loomatõug, mis pääses väljasuremisest ärasöömise pärast


Kyyttö on Soomes aretatud lihalooma tõug. Kellelegi seda müüa eriti ei õnnestunud ning ka omamaised poppkokad eelistasid võõramaist. Rühm jäärapäiseid toidutegelasi võttis siiski eesmärgiks tõug elus hoida ja seda liha teistele eeskujuks igakülgselt kasutada.


Hiljuti sündinud kohaliku tooraine kasutamise trend osutus lõplikuks päästjaks. Praegu ei ole kyyttö’sid nii palju ette anda, kui kohalikud kokad oma köökides näha tahaksid. Ka Berliini kõige soosituma liharestorani Grill Royal lihatundjad kokad ning kliendid võtsid stoori hästi omaks. Kyyttö on päästetud, head nautimist!


Solvavad, aga vajalikud mõtted


Kõige Berliinis toimunu taustal oli eriti kurb lennukis tagasiteel lugeda, et Eesti Toidu programmi kohta on selle praegustel tegijatel senitehtu kohta välja öelda vaid kulunud rahanumbrid. Ja tulevikuplaanid seisnevad uues, kahtlusi äratavas nimes ning uutes rahanumbrites, mis plaanis kasutada.


Lugupeetud Eesti põllumajanduse juhid! Teie asi ongi numbreid jälgida, aga palun lubage ametnike asemel profid sisu planeerima ja teostama. Seesama palve kehtib ka turismiametnikele. Eesti ei ole Soomest kehvem (toidu)turismi sihtmaa, aga meie võimekus endale tähelepanu tõmmata jääb mäekõrguselt soomlaste omale alla.


Meie meeste käes on Läänemere valitsev laevafirma. Millega nad inimesi teisele kaldale sõitma meelitavad?


Reklaamlausega “Meie sõidame kogu aeg”. Braavo sõnaseadjale, kes selle välja on mõelnud. Need neli sõna väljendavad väga täpselt kogu meie häda.


See, et teil on uued laevad ja teie sõidate nendega kogu aeg, ei ole meile argument Helsingisse ega Stockholmi minemiseks või nendest linnadest Tallinna tulemiseks.


Meie peaksime sõitma kogu aeg. Selles on teie äri mõte. Aga selleks peate te meile andma aina uusi ja uusi põhjuseid.


Eestis on nüüd  piisavalt hotellitube ning häid restorane. Me võtame külalisi vastu kogu aeg. See tähendab, ei võta. Kuna nad lähevad külla naabritele, sest soomlaste kutse näeb meie omast silmapaistvam välja!