18.04.2008, 00:00
Solvavalt hea sink
Nimetatud sinki, põdrasüdame sashimi’t ja teisi Soome köögi üllatusi käis Berliinis maitsmas ning sealjuures solvavaid mõtteid mõtlemas Aivar Hanson.
Berliini Potsdamer Platz peegeldab tänapäeva Saksamaa suutlikkust ja
uhkust. Siin pole midagi juhuslikku, siin on kohta vaid parimatele.
Disainhotelli Mandala kuhjade viisi tunnustust ja auhindu omava restorani
Facil mänedžer vaatab uurivalt kahvli otsas olevat imeõhukest
isuäratava väljanägemisega suitsutatud seasingitükki ning
pistab selle aeglaselt suhu.
Näost on näha, kuidas mehe
kõik maitseretseptorid singist viimast võtavad. Siis, kui
kannatamatud soomlased on kaotanud kogu lootuse üldse mingit kommentaari
kuulda, ütleb ta aeglaselt kolm sõna: “Solvavalt hea
sink!”
Nende kolme sõna järele ongi soomlased siia
tulnud ja kogu suure vaeva näinud. Suurlinnade elanikud on harjunud, et
kõik hea-parem neile koju kätte tuuakse. Ja ainult seda, mis rohke
pakutava seast on tõsiselt tähelepanu äratanud, vaevutakse ka
kohapeale kaema sõitma.
Programm “Eat and Joy”
tutvustab Soomet toidu- ja disainimaana. Kes vaatama ei tule, sellele minnakse
ise külla.
Aga solvavalt hea maitses sink saksa
mänedžerile saksa uhkuse keskuses seepärast, et nii pika ja laia
sealiha valmistamise traditsiooni esindaja ei suuda ettegi kujutada, et
mingisuguses Soomes võib keegi seda teha paremini.
Uhkus
uhkuseks, aga ärilistel kaalutlustel neelatakse solvumine alla ka
sõna otses mõttes.
Sügisel toimub Berliinis
disainhotellide maailmakonverents, mille toitlustamise korraldavad
soomlased!
Pelgalt sealiha peale neile muidugi niisugust ettepanekut
ei tehtud. Selleks on vaja suuremat ekstreemsust või liigutavat stoorit.
Soomlastel olid mõlemad varnast võtta.
Põdrasüdame sashimi
Põdralihatoitude
poolest teatakse soomlasi igal pool. Kas leiduks siiski veel midagi, millega
üllatada? Omamaise tooraine väsimatu leidja ja propageerija
Markus Maulavirta selgitas põdrakasvatajatega vesteldes
välja, et on üks söögiks täiesti kõlbmatu
elund – süda. See visatakse looma tükeldades alati koertele,
kes sellel aga meelsasti hea maitsta lasevad.
Koera maitset vana
loodusmees Maulavirta usaldas. Loomade suureks pettumuseks läksid
südamed nüüdsest Markusele ja pika eksperimenteerimise
tulemusena selgus, et vaja pole midagi muud kui värske süda viiludeks
taldrikule lõigata ning see ilma igasuguste lisanditeta ära
süüa.
Toore toidu kultuur, nagu kõik teavad, on
kõige levinum Jaapanis. Põdrasüdame sashimi tegi
maailmadebüüdi Berliini kõige kuumemas Jaapani
köögiga restoranis Sihro I Shiro. Oleksite te näinud
jaapanlasest peakoka nägu selle maitsmisel... Lühidalt:
põdra kõige kasutumast elundist saab mõne aja jooksul
tõenäoliselt kõige hinnalisem elund!
Loomatõug, mis pääses väljasuremisest
ärasöömise pärast
Kyyttö on Soomes
aretatud lihalooma tõug. Kellelegi seda müüa eriti ei
õnnestunud ning ka omamaised poppkokad eelistasid
võõramaist. Rühm jäärapäiseid toidutegelasi
võttis siiski eesmärgiks tõug elus hoida ja seda liha
teistele eeskujuks igakülgselt kasutada.
Hiljuti sündinud
kohaliku tooraine kasutamise trend osutus lõplikuks päästjaks.
Praegu ei ole kyyttö’sid nii palju ette anda, kui kohalikud kokad
oma köökides näha tahaksid. Ka Berliini kõige soosituma
liharestorani Grill Royal lihatundjad kokad ning kliendid võtsid stoori
hästi omaks. Kyyttö on päästetud, head nautimist!
Solvavad, aga vajalikud mõtted
Kõige
Berliinis toimunu taustal oli eriti kurb lennukis tagasiteel lugeda, et Eesti
Toidu programmi kohta on selle praegustel tegijatel senitehtu kohta välja
öelda vaid kulunud rahanumbrid. Ja tulevikuplaanid seisnevad uues,
kahtlusi äratavas nimes ning uutes rahanumbrites, mis plaanis kasutada.
Lugupeetud Eesti põllumajanduse juhid! Teie asi ongi numbreid
jälgida, aga palun lubage ametnike asemel profid sisu planeerima ja
teostama. Seesama palve kehtib ka turismiametnikele. Eesti ei ole Soomest
kehvem (toidu)turismi sihtmaa, aga meie võimekus endale tähelepanu
tõmmata jääb mäekõrguselt soomlaste omale alla.
Meie meeste käes on Läänemere valitsev laevafirma.
Millega nad inimesi teisele kaldale sõitma meelitavad?
Reklaamlausega “Meie sõidame kogu aeg”. Braavo
sõnaseadjale, kes selle välja on mõelnud. Need neli
sõna väljendavad väga täpselt kogu meie häda.
See, et teil on uued laevad ja teie sõidate nendega kogu aeg, ei
ole meile argument Helsingisse ega Stockholmi minemiseks või nendest
linnadest Tallinna tulemiseks.
Meie peaksime sõitma kogu
aeg. Selles on teie äri mõte. Aga selleks peate te meile andma aina
uusi ja uusi põhjuseid.
Eestis on nüüd
piisavalt hotellitube ning häid restorane. Me võtame külalisi
vastu kogu aeg. See tähendab, ei võta. Kuna nad lähevad
külla naabritele, sest soomlaste kutse näeb meie omast silmapaistvam
välja!