4 portsjonit

Vaja läheb:

>4 tk naha ja kondiga kanafileed

Musta leiva kaste:

>150 ml piima

>100 ml vahukoort

>2 loorberilehte

>8 nelgitera

>1 keskmine sibul (kooritud)

>muskaati

>2 sl värskelt riivitud musta leiba

>1 sl võid

Vala piim ja vahukoor potti. Lisa vürtsid ja pooleks lõigatud sibul. Lase tasasel tulel keema tõusta, seejärel keera tuli alt ära ja jäta tunniks maitsestuma. Kurna. Lõika leival koorik maha ja purusta leib köögikombainiga. Hea on kasutada vanemat leiba. Pane kurnatud piim tagasi potti ja lase keema. Lisa umbes 2 sl riivleiba, samal ajal pidevalt segades. Keeda kuni kastme paksenemiseni. Kui kaste on liiga paks, lisa piima, kui liiga vedel, lisa leiba. Lõpetuseks maitsesta soola, pipra, muskaadi ja mõne kuubiku võiga. Vala saadud kaste läbi sõela ja serveeri võimalikult kiirelt.

Pane pann tulele. Maitsesta kanafilee soola ja pipraga. Vala pannile õli ja alusta praadimist liha poolelt, kuni see on kuldpruun. Keera naha poolele ja pane koos panniga ahju (kui ei ole plastvarrega pann) ning küpseta 10–15 min vastavalt filee suurusele.

Pese ja koori köögiviljad ja lõika ühesuurusteks sektoriteks (küüslaugu küüned lähevad tervelt), et nad ahjus võrdselt küpseksid. Pane kõik köögiviljad kaussi ning maitsesta soola ja pipraga, lisa pehme või ja tüümian. Mudi kõik kenasti läbi ja vala ühtlase kihina ahjuplaadile. Küpseta 190 kraadi juures 45–60 min. Enne serveerimist lisa poole sidruni mahl ja pestud rukola ning sega läbi.


Mustas praeleivas paneeritud

4 portsjonit

Vaja läheb:

>4 heeringafileed

>8 viilu musta leiba

>jahu (paneerimiseks)

>1 muna

>150 ml piima

Marineeritud peet:

>2 keskmist punapeeti

>8 tüümianioksa

>1 küüslauk

>3 sl palsamiäädikat

>70 g toiduõli

> soola ja suhkrut

Pese peet. Rebi fooliumist kaks suuremat ruutu ja aseta lauale. Laota nendele peedid, natuke õli, pooleks lõigatud küüslauk, mõned oksad tüümiani ja meresoola. Voldi foolium pealt kokku ja pane 190kraadisesse ahju umbes üheks tunniks (või kuni peet on pehme – proovi seda noaotsaga). Lase peedil veidi jahtuda, koori, lõika suuremad sektorid ja pane marinaadi (palsamiäädikas, toiduõli, sool, suhkur). Lase seista vähemalt üks tund, võib ka päeva ette teha. Serveeri toasoojalt.

Keeda kartulid koorega. Lase jahtuda ning koori ja tükelda meelepärased tükid. Haki marineeritud kurk ja roheline sibul. Lisa hapukoor ja sega salatiks. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga.

Pane heeringafileed puhta õli sisse ja lase üle öö seista, et soolasust vähemaks saada. Lõika leivalt koorik ja valmista köögikombainis riivleib. Kasuta vanemat leiba. Klopi lahti munad ja sega kokku piimaga. Kuivata heeringafilee paberil ja paneeri esmalt jahus, seejärel muna-piima segus ning viimasena riivleivas. Prae paneeritud heeringafileed kuumutatud pannil mõlemalt poolt, kuni koorik on krõbe.


Õllene leivasupp

6 portsjonit

Vaja läheb:

>1 päts musta leiba

>2 pdl porterit

>300 g Demerara suhkrut

>2 sl mannat

>0,3 l õunamahla

>150 g šokolaadi

>serveerimiseks hapukoort, mündilehti ja marju

Tükelda leib ja leota õlles. Pane leib koos leotusõlle, manna, õunamahla ja suhkruga keema. Keeda väikesel kuumusel 45 minutit kuni 1 tund. Vahetult enne valmimist lisa šokolaad. Sega kannmikseris ühtlaseks ja lase jahtuda. Saadud mass on üsna paks ja seetõttu võid huvitavamaks serveerimiseks kasutada pritskotti. Suru läbi trühvlisuurused n-ö mütsikesed. Lisa juurde hapukoor ning kaunista mündilehtede ja marjadega.


Fotod: Vallo Kruuser