„Tänu Raul Reemetile täna siin olengi. Sushihouse’is töötades mõtlesin, mida teeksin teisiti, kui koht oleks minu,” tunnustab Maksim oma tööandjat. Oma õpetajast Toomas Lemberist räägib noormees ainult ülivõrdes. „Ta on üks ja ainumas tõeline sushi-meister Eestis. Tema õpetused ja retseptid on baasiks enamikule sushi-kohtadele. Sushihouse’is me ei töötanud palga, vaid kogemuse pärast, mida saime Eesti parimalt sushi-meistrilt,” ütleb ta. „Toomas Lember on öelnud, et sushi tegemine on väga lihtne, kui sa seda oskad. Tähtis on, saaksid kätte kiiruse, millega ei tohi kaduda kvaliteet. Selle poole meistrid püüdlevad.” Selle poole püüdleb ka Maksim. Sushihouse’is töötamise aeg jäi tal paraku lühikeseks, sest lahkhelide tõttu tuli sealt lahkuda.

Kaheksa kuuga kapital restorani avamiseks

Kuidas siis juhtus, et 21aastane noormees oma sushi-restorani avas? Maksim ei salga, et kapitali Sushi Plaza avamiseks sai ta korteris sushi’sid valmistades. „Selliseid korteri-sushi-kööke on palju. Nii saab kulusid üüri pealt kokku hoida. Väljundiks on tavaliselt kojutellimised ja internetipakkumised. Meie kahemeheäri läks väga hästi, tööd oli muidugi palju ja eks see pisut kombinaati meenutas, aga ma ei kahetse seda aega mitte sugugi. Kaheksa kuuga kogusime nii palju kapitali, et saime avada kaks restorani: minul on Sushi Plaza ja mu endisel partneril kaks Sushi Panda nimelist kohvikut,” avab Maksim sushi-maailma telgitaguseid.

Korterites asuvaid sushi-kööke Maksim maha ei tee, küll aga tunnistab nende kõikuvat kvaliteeti. „On väga korralikke tegijaid, aga mõni läheb lati alt ja viib sellega kogu pakutava sushi maine alla.”

„Kõige kurvem on see, kui inimene tahab elus esimest korda sushi’t proovida ning ostab komplekti supermarketist, mis tähendab, et ta ei saa üldse õiget maitset ja tõenäoliselt temast sushi-sõpra ei kujune,” kurvastab Maksim. „Sushi-riis ei tohi külmkapis seista – see muutub kõvaks, nätskeks ja kaotab maitse. Õige sushi puhul peab riis olema toatemperatuuril ja kala külmkapist ning see ei tohi seista üle kümne minuti,” teatab noor sushi-meister. „Kui sushi’t restoranist kaasa ostate, hoidke karpi pigem toatemperatuuril kui külmkapis,” lisab ta õpetuse.

Põnevad pakkumised Sushi Plazas

Sushi Plaza avati 11. märtsil Narva mnt 6 ruumides. Nendel ruumidel on varem läinud halvasti. Pärast seda, kui seal aastad tagasi raamatupood kinni pandi, on seal tegutsenud mitu söögikohta: bistroo, seejärel Kuus Pelmeeni, millel oli omakorda mitu omanikku. Kas nüüd läheb paremini? „Meil on siiamaani hästi läinud ja loodan, et edu püsib. Kui asja teha südamega, kulgeb kõik plaanipäraselt,” arvab maksimalist Maksim. „Ajan taga kvaliteeti kõiges. Minu sushi-kokad on samuti Toomase käe all õppinud, sest vaid nii tean, et neid võib usaldada,” ütleb ta. „Tahan, et klient siia tagasi tuleks ja kohta teistelegi soovitaks.”

Palju noori on Sushi Plaza üles leidnud vahvate kampaaniate tõttu. Suvel sõltus ühel päeval allahindlus pükste pikkusest, teisel päeval sai 20 euro eest maja kulul süüa, kui klient saabus Sushi Plaza T-särgiga. „Minu rahakoti jaoks see kampaania hea ei olnud, aga rõõm oli näha, et inimesed hoolivad ja uut kohta vaatama tulevad,” tunnistab Maksim ja lubab põnevate kampaaniatega üllatada ka edaspidi.

Lõunad on Sushi Plazas küll soodsad. 12eurone pakkumine sisaldab portsu kahele: kaks kana-ramenit (Jaapani traditsiooniline nuudlisupp), kümme vegetaarset futo-makit ja kaks enda valitud jooki (karastusjoogist kohvini). Viie euro eest saab miso supi, viis sushi’t ja ühe joogi.

Uus menüü ja uuenenud koduleht

Sushi Plaza näeb nägus välja: eessaalis saab kiireks sushi-ampsuks istet võtta ja akendest tänavamelu jälgida, tagasaalis on mugavamad diivanid ja glamuursem õhustik ka niisama aja veetmiseks. Sushi’d on suured ja maitsvad ning väga lihtne on ennast sinna unustada. „Nädalavahetusel töötame viimase kliendini. Kui muidu paneme köögi kinni kell üks, on ette tulnud öid, kus tööd jagub kella kolme ja isegi neljani,” ütleb Maksim.

Peagi üllatab Maksim külastajaid uue menüüga. „Eelmises menüüs oli üks populaarsemaid grillkana-tempura porgandiga – selliste põnevate sushi’dega ka jätkame. Valikusse lisandub näiteks kukeseene-sushi külmsuitsulõhega, jõuluks plaanime kombinatsiooni sealiha ja sibulaga,” toob Maksim välja julgemad näited. „Joogikaardile lisanduvad põnevad kokteilid, Jaapani õlled ja sake.” Samuti uueneb koduleht ning interneti teel tellimine.