17.07.2009, 00:00
Suvel sööme värskes õhus
Seitse õdusamat suveterrassi ja söögikohtade siseõue, kus einestada ja häid jooke nautida, reastas Margit Kirsipuu.
Suvekuumus muudab toitumissoove ja lõunasöögiks piisab
salatist või puuviljast ning korralikust praest ei taha üldjuhul
mõeldagi. Kui palavus päeval söögiisu röövib,
siis õhtul tahaks kõik kaotatu tasa teha ja vabas õhus
pikalt õhtusööki nautida. Pea igal söögikohal ongi
suvekuudeks terrass või õueala sisse seatud. Pelgalt laudade
õuetõstmisest ja päikesevarjude sättimisest ei piisa,
et terrass populaarne oleks. Õhtune melu nende söögikohtade
terrassidel, kus on hea toit, ladus teenindus, mõistlikud hinnad ja
õdus kujundus, on nii kaasakiskuv, et võimalusel kibeled sinna
tagasi.
Seitse parimat
Esimeseks
soovituseks on sõita linnast välja. Hinnad on hoopis teised, kui
Raekoja platsi ümbruse terrassidel, ja külastajadki enamjaolt
kodumaised. Ja kui pere pisemadki liikmed on kaasas, siis on paras paik
Tabasalu külje all paiknev Lucca restoran.
Minu valikutes asub
just Luccas Selle Suve Terrass. Esiteks sellepärast, et restorani
siseõue ehitatud terrassil saab pehmetel patjadel mõnusalt
itaaliapäraseid lihtsamaid roogi nautida, kui püsimatud
jõnglased samas siseõue ehitatud liumäel ja redelitel ronida
või kiigel kiikuda saavad. Terrassilt viib uks suurde mängutuppa,
kus jagub tegevust igale vanusele. Külastajaid on Luccas sageli rohkem,
kui terrassile mahub ja seepärast on mõistlik on ette helistada ja
koht soovitud kellaks reserveerida. Lucca terrassi popimaks joogiks on
alkoholivaba Mojito, mis on ehtsast rummikokteilist vaat et paremgi. Sain
teenindajalt teada, et vale-Mojito valmistamine käib lihtsalt. Klaasi
tuleb pigistada poole laimi mahl ja lisada lusikatäis fariinsuhkrut
(võib muidugi ka valget suhkrut kasutada). Seejärel tuleb
uhmrinuiaga piparmündilehed laimimahla ja suhkru segus katki
hõõruda, täita 2/3 klaasi purustatud jääga ja
peale valada Sprite’i. Kalorilugejad võiksid Sprite’i asemel
mullidega vett eelistada.
Kodus järele proovides jätsin
eksperimendi mõttes mainimata, et rummi selles Mojitos polegi.
Joojatele toimis nagu päris kokteil. Suveõhtu kergeks eineks
valisin menüüst grillitud kitsejuustu krõbedal röstitud
pähkli-ürdileival koos rohelise salatiga. Siinsed salativalikud
mahuvad hinnavahemikku 90–140 krooni. Lucca populaarseim praad, mis on
sealiha Milano moodi – Parmesani-ürdikoorikus paneeritud liha koos
rohelise salatiga (160 krooni), jäi seekord proovimata. Märkasin, et
minu lemmikdessert – soe šokolaadikook kirsside ja
vaniljejäätisega – on menüüs tagasi ning otsustasin
oma maitsemeeli just sellega hellitada.
Tallinnast Viimsi poolsaare
suunas sõites jõuab restorani Paat. Paadi suveterrass on rajatud
peaaegu veepiirile ja parima paigutusega laudades einestades saab samal ajal
nautida imekaunist vaadet Tallinna lahele. Tasub teada, et Paadi
köögis osatakse väga häid kalaroogasid valmistada ning kui
veab, saab kohalike kalurite püütud suitsulesta otse ahjust.
Siingi on pisematel külastajatel piisavalt jooksuruumi ja
mängimisvõimalusi kõrvalasuva Viimsi Vabaõhumuuseumi
territooriumil. ?
Suveõhturomantikaks sobib hästi Pühavaimu kiriku tagahoovi
Hingede Õu, kus toimetab Saiakäigu Kehrwiederi kohvik. Toiduelamust
siia otsima tulla pole põhjust, aga hea kaaslasega
käsitsivalmistatud trühvleid ja pokaali veini nautima võib end
unustada tundideks.
Sama õdus õhustik ootab ees Vene
tänava Meistrite hoovis, Choco
lats de Pierre ehk rahvasuus Chocolaterie kohvikus. Prantsusepärast
hõngu on selles päikeselises hoovis, kus kohvi ja
käsitöökommidega saab mõnusa linnasuve tunde.
Pisut boheemlasliku õuekohviku vastandiks on suurlinlik Vertigo
terass. Õhtuhämaruses lisab tuledes linnapanoraam ja mahe muusika
ambitsioonikale terrassimenüüle väärtust juurde.
Hinnad on küll pealinna kallimate hulgas, kuid pakutava odavnemist on
siingi tunda.
Miljööväärtuslik koht, kuhu hea
seltskonnaga väikesele dringile minna.
Aristokraatlik
atmosfäär valitseb Kadriorus luige tiigi serval asuvas Park
Cafés. Ilmselt avaldab sellist mõju presidendilossi lähedus
või stiilipuhta kohvikultuuri järgimine. Ideaalne koht kella viie
tee joomiseks või kohvijookide ja koogikeste nautimiseks. Hommikusel
külastajal on küpsetiste ja kookide valik oluliselt suurem kui
õhtusel, kuid valida sageli suurt midagi polegi, sest päeval on
bussidega kohale sõidutatud turistid paigast nagu tirtsuparv üle
käinud.
Mere kaldal jahtide randumispaika rajatud Jahtklubid,
nii Tallinnas kui Pärnus, on söögikohana omaette fenomen.
Suviste külastajate sagin ja seilajate seltskond mitmest maailmanurgast
loob erilise feeling’u. Menüüs on nõudliku maitsega
rahvusvahelisele klientuurile sobivad road taskukohase hinnaga. Suvine
lõunapaus on selles miljöös ideaalne ja kõhu saab
korralikult täis ka suure söömaga merekaru.