Seitse parimat



Esimeseks soovituseks on sõita linnast välja. Hinnad on hoopis teised, kui Raekoja platsi ümbruse terrassidel, ja külastajadki enamjaolt kodumaised. Ja kui pere pisemadki liikmed on kaasas, siis on paras paik Tabasalu külje all paiknev Lucca restoran.


Minu valikutes asub just Luccas Selle Suve Terrass. Esiteks sellepärast, et restorani siseõue ehitatud terrassil saab pehmetel patjadel mõnusalt itaaliapäraseid lihtsamaid roogi nautida, kui püsimatud jõnglased samas siseõue ehitatud liumäel ja redelitel ronida või kiigel kiikuda saavad. Terrassilt viib uks suurde mängutuppa, kus jagub tegevust igale vanusele. Külastajaid on Luccas sageli rohkem, kui terrassile mahub ja seepärast on mõistlik on ette helistada ja koht soovitud kellaks reserveerida. Lucca terrassi popimaks joogiks on alkoholivaba Mojito, mis on ehtsast rummikokteilist vaat et paremgi. Sain teenindajalt teada, et vale-Mojito valmistamine käib lihtsalt. Klaasi tuleb pigistada poole laimi mahl ja lisada lusikatäis fariinsuhkrut (võib muidugi ka valget suhkrut kasutada). Seejärel tuleb uhmrinuiaga piparmündilehed laimimahla ja suhkru segus katki hõõruda, täita 2/3 klaasi purustatud jääga ja peale valada Sprite’i. Kalorilugejad võiksid Sprite’i asemel mullidega vett eelistada.


Kodus järele proovides jätsin eksperimendi mõttes mainimata, et rummi selles Mojitos polegi.


Joojatele toimis nagu päris kokteil. Suveõhtu kergeks eineks valisin menüüst grillitud kitsejuustu krõbedal röstitud pähkli-ürdileival koos rohelise salatiga. Siinsed salativalikud mahuvad hinnavahemikku 90–140 krooni. Lucca populaarseim praad, mis on sealiha Milano moodi – Parmesani-ürdikoorikus paneeritud liha koos rohelise salatiga (160 krooni), jäi seekord proovimata. Märkasin, et minu lemmikdessert – soe šokolaadikook kirsside ja vaniljejäätisega – on menüüs tagasi ning otsustasin oma maitsemeeli just sellega hellitada.


Tallinnast Viimsi poolsaare suunas sõites jõuab restorani Paat. Paadi suveterrass on rajatud peaaegu veepiirile ja parima paigutusega laudades einestades saab samal ajal nautida imekaunist vaadet Tallinna lahele. Tasub teada, et Paadi köögis osatakse väga häid kalaroogasid valmistada ning kui veab, saab kohalike kalurite püütud suitsulesta otse ahjust.


Siingi on pisematel külastajatel piisavalt jooksuruumi ja mängimisvõimalusi kõrvalasuva Viimsi Vabaõhumuuseumi territooriumil. ?


Suveõhturomantikaks sobib hästi Pühavaimu kiriku tagahoovi Hingede Õu, kus toimetab Saiakäigu Kehrwiederi kohvik. Toiduelamust siia otsima tulla pole põhjust, aga hea kaaslasega käsitsivalmistatud trühvleid ja pokaali veini nautima võib end unustada tundideks.


Sama õdus õhustik ootab ees Vene tänava Meistrite hoovis, Choco lats de Pierre ehk rahvasuus Chocolaterie kohvikus. Prantsusepärast hõngu on selles päikeselises hoovis, kus kohvi ja käsitöökommidega saab mõnusa linnasuve tunde.


Pisut boheemlasliku õuekohviku vastandiks on suurlinlik Vertigo terass. Õhtuhämaruses lisab tuledes linnapanoraam ja mahe muusika ambitsioonikale terrassimenüüle väärtust juurde.


Hinnad on küll pealinna kallimate hulgas, kuid pakutava odavnemist on siingi tunda.


Miljööväärtuslik koht, kuhu hea seltskonnaga väikesele dringile minna.


Aristokraatlik atmosfäär valitseb Kadriorus luige tiigi serval asuvas Park Cafés. Ilmselt avaldab sellist mõju presidendilossi lähedus või stiilipuhta kohvikultuuri järgimine. Ideaalne koht kella viie tee joomiseks või kohvijookide ja koogikeste nautimiseks. Hommikusel külastajal on küpsetiste ja kookide valik oluliselt suurem kui õhtusel, kuid valida sageli suurt midagi polegi, sest päeval on bussidega kohale sõidutatud turistid paigast nagu tirtsuparv üle käinud.


Mere kaldal jahtide randumispaika rajatud Jahtklubid, nii Tallinnas kui Pärnus, on söögikohana omaette fenomen. Suviste külastajate sagin ja seilajate seltskond mitmest maailmanurgast loob erilise feeling’u. Menüüs on nõudliku maitsega rahvusvahelisele klientuurile sobivad road taskukohase hinnaga. Suvine lõunapaus on selles miljöös ideaalne ja kõhu saab korralikult täis ka suure söömaga merekaru.