Suvelõpupidu Pirita lahel
Augustiks on kõik ilmselt juba niisama rannas
peesitamisest ja ka vabas õhus piknikute ning aiapidude pidamisest
suuremal või vähemal määral küllastunud. Kuid ikkagi
tasub ette võtta veel üks kaunis üritus selleks, et enne
sügise saabumist nautida üht head klassikalist Eesti aiasaadust
– sõstart. Sõstardest mooside ja mahlade tegemine, kus
väiksena ka jõudumööda kaasa sai löödud,
jääb vist ühe ehedama lapsepõlvemälestusena meelde
elu lõpuni. Kuid see suurepärane hapukas mari sobib koheseks
tarbimiseks lauale panna ka ilma suurema vaaritamise ja möllamiseta. Koogi
– nagu iga teisegi roa puhul on oluline, et selles leiduks erinevaid
teineteist täiendavaid maitseid. Kui põhi on magus, siis olgu
lisandiks midagi hapukat. Kas või marjakaste. Kuid eriti kaunis ja
isuäratav on koogi või tordi peal ikka ja alati värske mari.
Näiteks sõstar.
Niisiis pakungi välja ühe lihtsa,
kuid väga maitsva suvise koogi retsepti, mida võib valmistada nii
peolaua jaoks kui ka piknikule kaasa pakkimiseks. Õnnestumise
tagab eelkõige valmistaja hea tahe teistele oma
kätetööga rõõmu valmistada. Kui aiast
või turult korvike sõstardega varutud, pange põll ette,
mõelge ilusaid mõtteid ning kutsuge sõbrad kaasa selle
suve kõige mõnusamale piknikule.
Vaja läheb
• 350 g muretainast
• 3 keskmist muna
• 250 ml vahukoort
• 500 g 5protsendist
kohupiimapastat
• 6 sl suhkrut
• 300 g punaseid ja
musti sõstraid
• 50 g želeesuhkrut
Valmistamiseks
vooderda 24 cm läbimõõduga koogivorm muretainaga ning küpseta 180kraadises ahjus 15 minutit. Vahusta munavalged. Vahusta vahukoor ja seejärel munakollased suhkruga. Lisa kohupiim ja vahusta veel, kuni segu on täiesti ühtlane. Lisa vahustatud koor ja munavalged ning sega hästi õrnalt ühtlaseks. Kalla kohupiimasegu muretainale ja küpseta veel 25–30 minutit. Kui kook on täielikult jahtunud, säti peale marjad. Valmista želeesuhkrust tarretis ning kalla marjadele. Kohupiimakoogi osa võib soovi korral ka päev varem valmis küpsetada. Marjad on soovitatav koogile asetada umbes tund enne serveerimist.