28.06.2007, 00:00
Suvist toidurõõmu
Suvi on aeg nautida. Soojust. Valgust. Pikki päevi. Puhkuseaega või vähemalt vabu päevi. Head seltskonda. Armastust ja sõprust. Ja otse loomulikult ka toitu!
Kõik see, millele talvel usinalt hinda lisatakse, on
praegu nii odav, nii käepärast ja kasutusulatuses … Head
katsetamist!
Variatsioon Kreeka salati ainetel
Vaja läheb: feta juustu, tomateid, kurke, sibulat, paprikat, oliive, oliiviõli, punet, basiilikat ja soovi korral ürdisoola. Koguste valikul lähtuge sellest, kui suurt kausitäit salatit soovite saada.
Valmistamine: tomat, kurk, sibul, paprika viilutada ja panna kaussi. Segada. Peale puistata oliive, maitseaineid. Seejärel murendatud feta juust ning kõige lõpuks tilgutada peale õli.
Kama pakub erinevaid võimalusi
Kamajahu võiks oma maitse ja tervislike omaduste poolest rahumeeli Eesti Nokia olla. Segaviljast (rukis, nisu, oder ja hernes) kamajahu on unikaalne ja tervislik toit.
Kama sobib söömiseks koos piimatoodetega. On selleks piim, hapupiim, keefir või jogurt, sõltub igaühe isiklikest maitse-eelistustest.
Vastavalt maitsele võib kamale lisada ka soola või suhkrut. Nendega liialdamine aga kaotab selle toidu tervislike retseptide nimekirjast.
Muide, kamajahu sobib oivaliselt ka paljudesse küpsetistesse – karaskid, koogid, pannkoogid …
Külmsupid
Külmsupi leemeks võib olla keefir, hapupiim või maitsestamata jogurt. Supisisu võib olla keedetud peet, keedumuna, viineri- või tailihatükid, redis, lillkapsas, keedetud porgand, keedukartul, tomat … Ikka vastavalt sellele, kuidas sööjatele rohkem maitseb. Maitsestada rohelise sibula või murulauguga. Mõned külmsupid maitsevad nagu kodune kartulisalat – ainult et supileem annab hulga vähem kaloreid kui enamik salatikastmeid.
Kelle arvates Vene köök on maitsmisväärne, võib proovida ka okroškat – supileemeks kali, sisuks sibul, kala, paprika … Või siis ka liha.
Kiirtoit valmib paari minutiga, ruumi ega rõivastele ei jää toidulõhna.
Kui teha korraga suurem ports, seisab külmsupp külmikus rahumeeli ka järgmise päevani.
Supp “Vitamiinipomm”
Spinatit olete söönud? Kui jah, siis tahate seda ilmselt jälle. Kui ei, on sobiv aeg proovida. Muide, sama hea, kuid veidi teise maitsega on tuntud umbrohi nõges.
Niisiis, spinatid või nõgesed puhtaks ning keevasse vette. Veidi keenutena valada nad sõelale, nõrutada ning suruda läbi sõela.
Mistahes liha-köögiviljasupile saadud tore roheline mögin lisada, tagab see hea maitse ning täiendava avastusrõõmu ja vitamiinidekoguse.
Huvitavad köögiviljaroad
Suvi on hea aeg ka erinevate köögiviljade proovimiseks. Pole tähtis, kas nimeks on kabatšokid või baklažaanid ning kas tegu on avastatud uue või taasavastatud vanaga. Tähtis on, et need köögiviljad sobivad hästi suvisesse vokirooga, eriti hästi näiteks koos lillkapsa ja tomatiga. Ka vardasse aetult ning grillitult on siinmainitud suurepärased.
Kes baklažaanidega varem kokku puutunud ei ole, võiks teadmiseks võtta, et too vahva lillakas köögivili on väga tervislik: soodustab seedetrakti tööd ja viib organismist välja kolesterooli.
Tähelepanu – kes loeb kaloreid, tehku köögiviljadele kaste maitsestamata jogurtiga, mitte hapukoorega. Kes aga hapukoorearmastusest kuidagi üle ei saa, ent ikka kaloreid lugeda tahab, valigu 10%-line koor.
Mõnus roog on ka täidetud suvekõrvits. Esmalt tuleb see lusikaga tühjaks kraapida. Sisu valmistatakse k&o tilde;rvitsa viljalihast, seentest (šampinjonid või kukeseened), tomatitest ja
veidikesest rõõsast koorest. Sisu panna kõrvitsalaevukestesse, puistata üle feta või tofuga.
Küpsetada ca 220kraadilises ahjus kuni pool tundi. Serveerida riisi ja/või köögiviljasalatiga.
Täita saab ka kõikvõimalikke teisi köögivilju. Täidetud köögiviljade üks suurepärane omadus on
see, et lihtsa vaevaga võib valmistada korraga erinevad eined – täidetud suvekõrvits, täidetud baklažaan, täidetud tomat või kartul … Sobiv nii erinevate eelistustega perekonna lauale kui ka sõpruskonna jutuõhtu kõrvale.
Tofu väärib proovimist
Sojapiimast valmistatud tofu on Hiina ja Jaapani iidne toiduaine, mis nüüd on jõudnud ka eestlaste toidulauale ning siin terviseteadlike sööjate hulgas üha enam tähelepanu pälvib.
Tofu kohupiima (pehme tofu) ja tofujuustu (kõva tofu) kasutusala on suur — see sobib võileivakatteks, suppidesse, juurviljahautistesse, pitsadesse, pirukatäidiseks ja taina sisse, kreemideks, tarretisteks, smuutiks. Seda võib küpsetada, grillida ja suitsetada.
Grillisõpradele
Õues toiduvalmistamine on suurepärane kogupere- või sõpruskonna meelelahutus. Kui seda vürtsitavad põnevad maitsed, mõnus vestlus ja kerge jook, mis päid liigselt uimaseks ei tee, on see enam kui lihtsalt söömine – see on stressivaba elustiil, millest sagedamini räägitakse psühholoogia-, mitte toidulehekülgedel. Võib-olla on see viga? Ehk peaks toidust ja söömisest kui harmoonilise elustiili osast märksa enam kõnelema? Vähemalt sellessamas pere- või sõpraderingis?
Ent grillimisest … See pole põrmugi ebatervislik, kui liha- ja pekikäntsakate kõrval või asemel lähevad vardasse ka seened ja köögiviljad. Ning kui laual troonib uhke salatikauss, kus leidub rohelist ja punast ja kollast värvi taimseid hõrgutisi ning veiniäädika ja oliiviõliga ja sidrunimahlaga tehtud salatikastet.
Variatsioon Kreeka salati ainetel
Vaja läheb: feta juustu, tomateid, kurke, sibulat, paprikat, oliive, oliiviõli, punet, basiilikat ja soovi korral ürdisoola. Koguste valikul lähtuge sellest, kui suurt kausitäit salatit soovite saada.
Valmistamine: tomat, kurk, sibul, paprika viilutada ja panna kaussi. Segada. Peale puistata oliive, maitseaineid. Seejärel murendatud feta juust ning kõige lõpuks tilgutada peale õli.
Kama pakub erinevaid võimalusi
Kamajahu võiks oma maitse ja tervislike omaduste poolest rahumeeli Eesti Nokia olla. Segaviljast (rukis, nisu, oder ja hernes) kamajahu on unikaalne ja tervislik toit.
Kama sobib söömiseks koos piimatoodetega. On selleks piim, hapupiim, keefir või jogurt, sõltub igaühe isiklikest maitse-eelistustest.
Vastavalt maitsele võib kamale lisada ka soola või suhkrut. Nendega liialdamine aga kaotab selle toidu tervislike retseptide nimekirjast.
Muide, kamajahu sobib oivaliselt ka paljudesse küpsetistesse – karaskid, koogid, pannkoogid …
Külmsupid
Külmsupi leemeks võib olla keefir, hapupiim või maitsestamata jogurt. Supisisu võib olla keedetud peet, keedumuna, viineri- või tailihatükid, redis, lillkapsas, keedetud porgand, keedukartul, tomat … Ikka vastavalt sellele, kuidas sööjatele rohkem maitseb. Maitsestada rohelise sibula või murulauguga. Mõned külmsupid maitsevad nagu kodune kartulisalat – ainult et supileem annab hulga vähem kaloreid kui enamik salatikastmeid.
Kelle arvates Vene köök on maitsmisväärne, võib proovida ka okroškat – supileemeks kali, sisuks sibul, kala, paprika … Või siis ka liha.
Kiirtoit valmib paari minutiga, ruumi ega rõivastele ei jää toidulõhna.
Kui teha korraga suurem ports, seisab külmsupp külmikus rahumeeli ka järgmise päevani.
Supp “Vitamiinipomm”
Spinatit olete söönud? Kui jah, siis tahate seda ilmselt jälle. Kui ei, on sobiv aeg proovida. Muide, sama hea, kuid veidi teise maitsega on tuntud umbrohi nõges.
Niisiis, spinatid või nõgesed puhtaks ning keevasse vette. Veidi keenutena valada nad sõelale, nõrutada ning suruda läbi sõela.
Mistahes liha-köögiviljasupile saadud tore roheline mögin lisada, tagab see hea maitse ning täiendava avastusrõõmu ja vitamiinidekoguse.
Huvitavad köögiviljaroad
Suvi on hea aeg ka erinevate köögiviljade proovimiseks. Pole tähtis, kas nimeks on kabatšokid või baklažaanid ning kas tegu on avastatud uue või taasavastatud vanaga. Tähtis on, et need köögiviljad sobivad hästi suvisesse vokirooga, eriti hästi näiteks koos lillkapsa ja tomatiga. Ka vardasse aetult ning grillitult on siinmainitud suurepärased.
Kes baklažaanidega varem kokku puutunud ei ole, võiks teadmiseks võtta, et too vahva lillakas köögivili on väga tervislik: soodustab seedetrakti tööd ja viib organismist välja kolesterooli.
Tähelepanu – kes loeb kaloreid, tehku köögiviljadele kaste maitsestamata jogurtiga, mitte hapukoorega. Kes aga hapukoorearmastusest kuidagi üle ei saa, ent ikka kaloreid lugeda tahab, valigu 10%-line koor.
Mõnus roog on ka täidetud suvekõrvits. Esmalt tuleb see lusikaga tühjaks kraapida. Sisu valmistatakse k&o tilde;rvitsa viljalihast, seentest (šampinjonid või kukeseened), tomatitest ja
veidikesest rõõsast koorest. Sisu panna kõrvitsalaevukestesse, puistata üle feta või tofuga.
Küpsetada ca 220kraadilises ahjus kuni pool tundi. Serveerida riisi ja/või köögiviljasalatiga.
Täita saab ka kõikvõimalikke teisi köögivilju. Täidetud köögiviljade üks suurepärane omadus on
see, et lihtsa vaevaga võib valmistada korraga erinevad eined – täidetud suvekõrvits, täidetud baklažaan, täidetud tomat või kartul … Sobiv nii erinevate eelistustega perekonna lauale kui ka sõpruskonna jutuõhtu kõrvale.
Tofu väärib proovimist
Sojapiimast valmistatud tofu on Hiina ja Jaapani iidne toiduaine, mis nüüd on jõudnud ka eestlaste toidulauale ning siin terviseteadlike sööjate hulgas üha enam tähelepanu pälvib.
Tofu kohupiima (pehme tofu) ja tofujuustu (kõva tofu) kasutusala on suur — see sobib võileivakatteks, suppidesse, juurviljahautistesse, pitsadesse, pirukatäidiseks ja taina sisse, kreemideks, tarretisteks, smuutiks. Seda võib küpsetada, grillida ja suitsetada.
Grillisõpradele
Õues toiduvalmistamine on suurepärane kogupere- või sõpruskonna meelelahutus. Kui seda vürtsitavad põnevad maitsed, mõnus vestlus ja kerge jook, mis päid liigselt uimaseks ei tee, on see enam kui lihtsalt söömine – see on stressivaba elustiil, millest sagedamini räägitakse psühholoogia-, mitte toidulehekülgedel. Võib-olla on see viga? Ehk peaks toidust ja söömisest kui harmoonilise elustiili osast märksa enam kõnelema? Vähemalt sellessamas pere- või sõpraderingis?
Ent grillimisest … See pole põrmugi ebatervislik, kui liha- ja pekikäntsakate kõrval või asemel lähevad vardasse ka seened ja köögiviljad. Ning kui laual troonib uhke salatikauss, kus leidub rohelist ja punast ja kollast värvi taimseid hõrgutisi ning veiniäädika ja oliiviõliga ja sidrunimahlaga tehtud salatikastet.