Soolane, magus, hapu ja terav

Kui paluda eestlastel nimetada mõni Tai rahvusroog, teab enamik Tom Kha’d. Tai toidud tunduvad küll esmapilgul keeruliste nimedega, kuid pärast pisukest selgitustööd on neis lihtne orienteeruda. “Valdav osa Tai suppe jaguneb kaheks: Tom Kha (kookospiimaga) ja Tom Yam (selge puljongiga). Kolmas nimesilp näitab, kas supis on kala (Pla) või kana (Gai),” selgitab Tarvo ja toob veel ühe näite: “Magushapu kastmega kanaliha on Priew Wan Gai ja sealiha Priew Wan Moo.”

Tai söömaaeg koosneb kolmest kuni kuuest roast ning alati on esindatud neli maitset: soolane, magus, hapu ja terav. “Mulle meeldib Tai köögi juures just vürtside omavaheline tasakaal, ükski asi pole hullult terav,” nimetab Toiduakadeemia peakokk põhjuse, miks ta Aasia köökidest just Tai oma pooldab.

Igapäevasteks põhitoiduaineteks on riis ja riisinuudlid, mille kõrvale pakutakse sageli kala, mereande ja kana, nii frititult, vokitult, grillitult, aurutatult kui ka hautistes ja suppides. Liha serveeritakse sageli vardaroogadena. Alati käivad juurde ka köögiviljad värske salati, kastme või voki lisandina. Söögilauda kaunistavad puu- ja köögiviljadest voolitud õied või muud figuurid.

Tai roogade valmistamise kursus

Ühe kuuekäigulise söömaaja valmistamist õpetab Tarvo ka oma kursustel. “Mingeid eelteadmisi Tai roogadest olema ei pea, samuti pole vajalikud erilised kokaoskused,” julgustab Tarvo ka kogenematumaid põnevate maitsetega katsetama. Kursusel on kokku 15 inimest, kelle vahel töökohustused ära jagatakse ja õhtu lõpuks kõik omavalmistatud road ära süüakse. Tai köögi kursus sobib suurepäraselt ka meeskonnakoolituseks või sünnipäevapeoks.

“Käisime töökaaslastega Toiduakadeemias ja see oli väga hariv. Sain teada Tai köögi põhitõed, tegin suurepärast kookospiimasuppi ja lihvisin oma hakkimistehnikat,” räägib kursusel osalenud Egle. “Lisaks nägin kolleege täiesti uues situatsioonis ja õppisin neid hoopis paremini tundma.”

Kursustel saab hea baasi koduseks kokkamiseks. Kes plaanib Tai retsepte proovima hakata, sel tuleks kõigepealt osta punase karri pastat, sojakastet, austrikastet, küüslauku ja laimi. Ohtralt pruugitakse selliseid maitsetaimi nagu piparbasiilik, koriander ja münt. “Eksootilisematest toiduainetest võiks olemas olla kuivatatud galangal ehk Tai ingver, sidrunhein, kahvrilaimi lehed, kalakaste ning Tom Yum’i pasta,” täiendab seda rida Tarvo Kullama. Olulisteks taipärasteks komponentideks on veel kookospiim, kookose toores riivitud viljaliha ja soolatud maapähklid.

Soola asemel kasutatakse Tais enamasti sojakastet. Teravust saadakse lisaks mustale piprale punasest või rohelisest tšillist (neid kahte koos ei pruugita).

Mis sobib Tai maitsetaimi asendama?

>Kahvri asendamiseks võiks proovida riivitud laimikoort koos raasukese ingveriga.

>Tamarindi sobib asendama kahekordne sidrunikogus.

>Värsked tšillipiprad asendage maitse järgi lisatud Cayenne’i pipra või kuivatatud tšillihelvestega.

>Sidrunheina asendamiseks võib pruukida sidrunikoort.

>Galangali võib asendada ingverijuurega.

Allikas: Toidutare

Eestlane Tais

Pindalalt umbes Hispaania-suurune Tai kuningriik on pikem ja laiem kui Itaalia, vahelduva pinnareljeefi ja kliimaga. Seal elab üle 40 rahvusrühma, kes räägivad eri keeli, mistõttu on ehtne Tai köök väga vaheldusrikas.

Tähtis on kasutatud toorainete värskus ning kodumaise, äsja peenralt nopitud koriandri, mündi, sidrunheina, basiiliku, ingveri, galanga, tamarindi, šaloti, kahvrilaimi ja tšillikauna aromaatsus. Kuigi Tai toitu peetakse peamiselt vürtsikaks, on tähtis hoopis maitsete kooskõla. Road on kerged ning magus, hapu, soolane ja kibe peavad olema tasakaalus. Seega on iga Tai roog terviklik kompositsioon, mitte vaid lihtne söögipoolis. Isegi tänavarestoranide kokad tegelevad peamiselt oma vokitava ja tambitava maitsmisega.

Tai köök Eestis on lihtsustatud, maitselt sobivaks lamestatud ning kasutab kättesaadavaid asendustooraineid ja kuivatatud maitseaineid.

Tais süüakse pulkadega ainult hiinapäraseid nuudlisuppe, riisi ja muid nuudlitoite lusika ja kahvliga. Lusikas on paremas käes ja läheb suhu, kahvel on vasakus käes, et aidata toitu lusikale.

Ühe inimese toit pannakse Tais riisitaldrikule, kuhu lähevad ka lisandid. Kui sööjaid on kaks või enam, tellitakse roogasid rohkem kui sööjaid ning jagatakse omavahel, liudasid käest kätte edasi andes. Täpselt nii nagu Eesti koduses peolauas.

Mai Loog, Bangkok