Taimetoit sobib paastuaega
Paastudes keha ja hinge puhastamine on olnud tavaks enamikus muistsetes kultuurides.
Kui aga paastumine liialt radikaalne tundub, siis taimetoitlust tasuks vähemalt lihavõteteni elustiilina proovida. Taimetoidule üle minek tekitab sageli küsimuse, kas keha saab ikka piisava koguse toitaineid ja energiat. Viidata võib mitmele teaduslikule uuringule, mis tõestavad, et taimsed toiduained sisaldavad märksa enam bioloogilist energiat kui liha. Kuid mida teha, kui liha maitse ikka väga meeldib?
Joogaõpetus soovitab juurdunud harjumuste muutmiseks tekitada uue harjumuse ning suhtuda sellesse armastuse ja tähelepanuga. Taimetoidu harjumus võibki viimaks tõrjuda liha söömise harjumuse. Selleks on vaja õppida selgeks paar kergesti valmistatavat taimetoidurooga ja asendada nendega aeg-ajalt lihaga söögikord. Lisaks seedesüsteemi puhastumisele tekitab taimetoidule üleminek meeldivaid tundeid – tõuseb energeetiline tase ja selgineb teadvus. Brad Pitt, Richard Gere, Ozzy Osbourne, Lenny Kravitz, Meatloaf, Seal, Sting, Pink ja paljud teised kuulsad taimetoitlased teavad, millest ma räägin.
Vaja läheb
■1 suur hiina kapsas
■sama kogus porgandilaaste
■1 õun
■1 magus küps pirn
■1 šalott
■jupike ingverit
■2 küüslauguküünt
■50 ml kalakastet
■tšillipulbrit ja meresoola
Valmistamiseks
pese kapsalehed kuumas vees ja hoia ööpäev soolaga kihiti laotuna toasoojas vajutuse all. Järgmisel päeval vala kapsast välja imbunud soolvesi ära. Kõik muud komponendid peale porgandi pane köögikombaini ja surista peeneks. Sega kapsasegu, porgandilaastud ning kalakastmest ja tšillipulbrist saadud marinaad omavahel. Lase veel mõni päev külmkapis seista. Serveeri koos riisi, tofu ja sojakastmega või lisandina mis tahes muule aasia toidule. Kimchi’t süües alaneb kolesterool, suureneb energia- ning vitamiinisisaldus organismis.Köögiviljad Kantoni austrikastmes
Vaja läheb
■peotäis suhkruhernekaunu
■1 porgand
■pool väikest lillkapsast
■sama kogus spargelkapsast (brokoli)
■3–5 šampinjoni
■1 tl pruuni suhkrut
■1 sl heledat sojakastet
■1 sl Hiina riisiveini või kuiva šerrit
■1 sl õli
■1 tl soola
■2 sl austrikastet
■0,5 tl purustatud küüslauku
■1 tl purustatud ingverit
■100 ml puljongit
■1 tl tärklist
Valmistamiseks
vala õli kuumale pannile ja kuumuta selles küüslauk ning ingver. Seejärel lisa köögiviljad ja ülejäänud maitseained. Prae mõned minutid ning vala peale puljong. Kui köögiviljad on parajalt krõmpsud (mitte pehmed), lisa kastme paksendamiseks vees lahjendatud tärklis. Paku juurde aurutatud jasmiiniriisi.Kevadrullid
Vaja läheb
■2 suurt porgandit
■sama kogus riivitud peakapsast
■peotäis riisinuudleid
■5 kuivatatud seent
■5 muna
■punt koriandrit
■50 ml heledat sojakastet
■2 sl suhkrut
■soola ja musta purustatud pipart
■praadimiseks õli
■10–15 kevadrulli filotaina lehte
■serveerimiseks 150 g magusat tšillikastet
Valmistamiseks
riivi porgand ja kapsas võimalikult pikkadeks ribadeks. Keeda riisinuudlid ja lisa salatisse. Kuivatatud seeni hoia 5 minutit keevas vees, seejärel nõruta, haki ja lisa needki. Nüüd pane juurde ülejäänud maitseained ja muna ning sega omavahel. Prae saadud täidist väikeste kogustena kuumal pannil vähese õliga. Jahuta ja keera jahtunud segu tainalehtedesse. Kinnita rullid toore munaga ja friteeri kuumas õlis. Kevadrulle serveeri koos magusa tšillikastmega.Vaarika-kohupiimajäätis vahvlikorvikeses
Täidiseks läheb vaja
■3 kulpi vanillijäätist
■30 g maitsestamata pakikohupiima
■3 sl külmutatud vaarikaid
Valmistamiseks
vahusta jäätis köögikombainis. Kui jäätis on juba mõnusalt pehme, lisa kohupiim ja vaarikad.
Vahvlikorvikesteks läheb vaja
■50 g võid
■40 g jahu
■100 g tuhksuhkrut
■2 munavalget
Valmistamiseks
vahusta munavalged ja lisa aeglaselt tuhksuhkur. Sulata või ja sega sellesse jahu. Vähehaaval lisa vahustatud munavalgetele või- ja jahusegu. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile suur supilusikatäis tainast ja aja laiali umbes 20 cm diameetriga ringiks. Küpseta 200kraadises ahjus mõni minut ehk kuldpruuniks ja siis kohe ahjust välja võttes keera vahvlid ümber tühja klaasi, hoides kätega äärtest kinni, et moodustuks korvike. Küpsetama peaks korraga kahte korvikest, sest muidu need kõverduvad enne, kui jõuad tainaringid klaasile sättida. Jahtunud korvike eemalda klaasilt ja täida jäätiseseguga.Veinisoovitus
Aasiapäraste toitude kaaslaseks sobib hästi keskmise täidlusega kuiv Hugel Gewurztraminer, eriti magushapu ja sweet tšillikastmega täiendatud roogadega. Selle veini aroom ja maitse peegeldavad Gewurztramineri klassikalisi nüansse. Parfüümiderohkus aroomis tasakaalustab veini mõõdukat täidlust ning maitseskaala nüansirikkust. Serveerimistemperatuur on 8–10 kraadi.
Ingveriga maitsestatud roogadega sobib kokku Mujuretuli ja Aleksandrou viinamarjast valmistatud Gruusia keskmise täidlusega ja sügava rubiinpunase värvusega poolkuiv vein Teliani Valley Kvanchkara. Kahe põlise viinamarjasordi koosluse tulemusena on aroomis tunda vaarika ja kirsi noote. Veini nauditav sametine ja moosine karakter väljendub küpsete puuviljade ning marjade külluslikus maitses. Selle legendaarse punaveini viinamarjad valmivad Racha piirkonna Khvanchkara küla istanduses. Serveerimistemperatuur on 15-17 kraadi.