14.11.2008, 00:00
Talsingi kokakunst
Eelmisel nädalal esitlesid meie tippkokad Helsingis Eesti saatkonnas
menüüsid, mida on võimalik naabermaa pealinna parimates
restoranides nädala jagu nautida. Jõudu on juurde saamas kahe linna
kokkade vaheline koostöö uute Põhjala maitsete tutvustamisel
nii siin- kui sealpool lahte.
Suursaadik Merle Pajula ja kolumnist
Aivar Hansoni eestvedamisel pakkisid Eesti hinnatumad maitsekunstnikud kokku
parimad näited kodumaistest andidest, et sõita mõneks
päevaks Helsingisse tegemaks midagi, mida enne veel nähtud pole.
Tavalisteks on saanud väliskokkade visiidid ja
õhtusöökide korraldamised siin ning ka üksikute eesti
kokkade suursaavutused piiri taga, kuid erakordne ja esmakordne on
kümnekonna meisterkoka ühine kulinaarne külaskäik naabrite
juurde. Külaskäigul oli ka vägagi praktiline väljund.
Nimelt pakuti koostöös Helsingi kolleegidega nädal aega kuues
sealses tipprestoranis Eesti maitsemeistrite loomingut.
Mitmekäigulistest menüüdest võis leida eri variatsioone
nii angerjast kui lõhest, valikust ei puudunud ka lamba-, pardi- ja
hirveliha. Dessertides üllatasid näiteks võluvad lahendused
ploomidest ja arooniatest.
Restoraninädala avamisel
külalisterohkes Eesti saatkonnas tõdes suursaadik, et on heameel
näha uue linna idee Talsingi ehk Tallinna-Helsingi koostöö
laienemist ka kokakunsti vallas. Uue Talsingi köögi tekkimist
rõhutas oma sõnavõtus ka eesti kokakunsti grand old man
Dimitri Demjanov ning kinnitas, et maitseelamuse saamiseks pole 80 kilomeetri
läbimine mingi vahemaa, eriti meie tiheda laevaliiklusega merel. Vertigo
peakokk Imre Kose ja võõrustaja restorani Teatteri
köögipealik Kalle Lindroth leidsid samuti palju ühiseid
lähenemisi algupärase ja modernse köögi
ühildamisel.
Kokkade vahetuses osalenud restorani Pegasus
peakoka Michael Bhoola hinnangul leidub mõlemal pool Soome lahte
häid restoranijuhte ja kokki, kes oskavad pakkuda kosmopoliitseid elamusi.
Enam ei olegi tarvis sõita selleks Milanosse, Pariisi või
Londonisse.
Lisaks õnnestus koostööprojekti raames
kummutada ütlus “kaks kokka ühte kööki ei
mahu”.
Tippkokkade ühistöö, ka kitsukestes
köökides, olevat laabunud sedavõrd hästi, et oodata on
vastuvisiiti Soome kokkadelt tuleva aasta alguses.
Helsingis pakkusid nüüdisaegset Eesti kööki ja maailma maitseid:
- Imre Kose (Vertigo) restoranis Teatteri
- Roman Zaštšerinski (Ö) restoranis Nokka
- Vladislav Djatšuk (Egoist) restoranis Demo
- Michael Bhoola (Pegasus) restoranis Loft
- Emmanuel Wille (Gloria) restoranis Sundmans
- Jevgeni Jermoškin (Ribe ) restoranis Ateljé Finne