Suursaadik Merle Pajula ja kolumnist Aivar Hansoni eestvedamisel pakkisid Eesti hinnatumad maitsekunstnikud kokku parimad näited kodumaistest andidest, et sõita mõneks päevaks Helsingisse tegemaks midagi, mida enne veel nähtud pole. Tavalisteks on saanud väliskokkade visiidid ja õhtusöökide korraldamised siin ning ka üksikute eesti kokkade suursaavutused piiri taga, kuid erakordne ja esmakordne on kümnekonna meisterkoka ühine kulinaarne külaskäik naabrite juurde. Külaskäigul oli ka vägagi praktiline väljund. Nimelt pakuti koostöös Helsingi kolleegidega nädal aega kuues sealses tipp­restoranis Eesti maitsemeistrite loomingut.


Mitmekäigulistest menüüdest võis leida eri variatsioone nii angerjast kui lõhest, valikust ei puudunud ka lamba-, pardi- ja hirveliha. Dessertides üllatasid näiteks võluvad lahendused ploomidest ja arooniatest.


Restoraninädala avamisel külalisterohkes Eesti saatkonnas tõdes suursaadik, et on heameel näha uue linna idee Talsingi ehk Tallinna-Helsingi koostöö laienemist ka kokakunsti vallas. Uue Talsingi köögi tekkimist rõhutas oma sõnavõtus ka eesti kokakunsti grand old man Dimitri Demjanov ning kinnitas, et maitseelamuse saamiseks pole 80 kilomeetri läbimine mingi vahemaa, eriti meie tiheda laevaliiklusega merel. Vertigo peakokk Imre Kose ja võõrustaja restorani Teatteri köögipealik Kalle Lindroth leidsid samuti palju ühiseid lähenemisi algupärase ja modernse köögi ühildamisel.


Kokkade vahetuses osalenud restorani Pegasus peakoka Michael Bhoola hinnangul leidub mõlemal pool Soome lahte häid restoranijuhte ja kokki, kes oskavad pakkuda kosmopoliitseid elamusi. Enam ei olegi tarvis sõita selleks Milanosse, Pariisi või Londonisse.


Lisaks õnnestus koostööprojekti raames kummutada ütlus “kaks kokka ühte kööki ei mahu”.


Tippkokkade ühistöö, ka kitsukestes köökides, olevat laabunud sedavõrd hästi, et oodata on vastuvisiiti Soome kokkadelt tuleva aasta alguses.
Helsingis pakkusid nüüdisaegset Eesti kööki ja maailma maitseid:
  • Imre Kose (Vertigo) restoranis Teatteri
  • Roman Zaštšerinski (Ö) restoranis Nokka
  • Vladislav Djatšuk (Egoist) restoranis Demo
  • Michael Bhoola (Pegasus) restoranis Loft
  • Emmanuel Wille (Gloria) restoranis Sundmans
  • Jevgeni Jermoškin (Ribe ) restoranis Ateljé Finne