27.02.2009, 00:00
Talsinki taldrikul
Tallinnast ja Helsingist kui ühislinnast räägitakse juba päris palju, aga tegusid eriti veel ette näidata ei ole. Kahe linna kokad astusid esimese konkreetse sammu. Möödunud aasta novembris läksid kuus Tallinna paremate hulka kuuluvat restorani Helsingisse ning pakkusid seal nädala aja jooksul oma menüüsid. Täna algab Helsingi restoranide vastuvisiit. Oma oskusi tuleb demonstreerima kümme Helsingi tipp-söögi- ja joogikohta. Soome maitseid saab nautida kuni 7. märtsini. Väikese spikri abimeheks otsustamisel, mida võtta, mida jätta, koostas Aivar Hanson.
Mecca tuleb Monacosse
Mecca peakokk Petteri Luoto
on maailma kokanduse esivõistlustel Bocuse d’Oril esindanud Soomet
kogunisti kolmel korral. Lisaks kokakunstile tegeleb ta päris aktiivselt
maalikunstiga ning toob toidule lisaks Nordic Hotell Forumisse ka oma
väikese maalinäituse.
Menüü Les Fleurs de Mecca
on lilleteemaline ning sama eksperimenteeriv-moodne-kaootiline kui Petteri
maalikunst.
Klaus K tuleb Telegraafi
Palju reisivale inimesele hästi tuttava vastumeelsuse
üheülbaliste hotelli-hommikusöökide vastu on Helsingi
disainhotell Klaus K pööranud oma tugevaks küljeks. Hotelli
täituvuse näitajad on Helsingi parimad ning kindlasti on selles
oma osa Best from Finlandi hommikusöögil. Kõik, mis laual, on
kohalike väike- ja mahetootjate poolt tarnitud.
Ehk leiavad
meie hotellid sellest kah inspiratsiooni.
Ateljé
Finne tuleb Ribesse
Ateljé Finne on endisesse
kunstniku ateljeesse loodud söögikoht. Peakokk mängis enne kulbi
kätte võtmist ansamblis HIM klahvpille. Taldrikul siiski
kunstiröögatusi ei kohta. Toidud on lihtsa väljanägemise ja
puhaste maitsetega.
“Püüame põhitooraineid
mitte liigse kunstiga ära rikkuda. Laseme neil rääkida iseenda
eest,” räägib peakokk Antto Melasniemi tagasihoidlikult. Aga
Ateljé Finne’i kindel koht kümne Soome parima restorani seas
on kõike muud kui tagasihoidlik.
Olo tuleb
Gloriasse
Meie aasta parimate restoranide nimetamine seisab veel
ees. Soomlased on oma otsuse teinud. Aasta parimaks restoraniks nimetati Olo.
Minevikku mäletavad Soome toiduajakirjanikud teavad rääkida, et
kui aasta restoraniks nimetatul veel Michelini tähte ei ole, siis reeglina
samal aastal see tuleb. Varsti saame näha!
Restorani osanik Pekka
Terävä on Soome gastronoomia raudvara. Tema treenis Soome esindajat
äsja lõppenud Bocuse d’Oriks. Jälgis maailma parimate
kokkade võistlust otse selle keskel. Kuna ise maitsta ei saanud, siis
tegi oma paremusjärjestuse toitude väljanägemise põhjal.
Selle näitajaga väärinuks Vladislav Djatšuk Pekka
meelest teist kohta.
Olo menüü valimise poolt räägib
kaks asja. Restoranil on väga pretensioonikas, aga märki tabav nimi
(eesti keeles “enesetunne”). Toit ongi Pekka jaoks tunded, mida ta
väljendab pigem maitsete kui sõnadega. Ja ainult Skandinaavia
päritolu tooraine kasutamisele läks Pekka üle juba siis, kui
kõik teised veel usinasti kõike prantsus- ja itaaliapärast
tudeerisid.
Loft tuleb Pegasusse
Nüüdisaegne Skandinaavia köök. Toidud, mida Skandinaavias
on alati söödud, valmistatud tänapäevasel moel. Ei
kõla originaalselt? Ei peagi! Igaüks, kes proovib rohkeid erinevaid
maitseid sõnadega väljendada, jääb kimpu.
Toitude väljapanek on ülimodernne. Vanaema tõenäoliselt
kiljataks, kui oma porgandipirukat niisugusel moel serveerituna näeks. Aga
maitsed ei jää väljapanekule grammigi alla. Suitsukilu mousse
eelroogade hulgas kinnitab igati Dimitri Demjanovi, väsimatu oma rannast
püütud kala kiitja väidet, et kilu ja räim on oskaja koka
käes gurmee-tooraine
Chez Dominique tuleb
Egoisti
Chez Dominique’i omanik ja peakokk Hans
Välimäki on Soome kokanduse Kimi Räikkönen.
Mees
kuulub maailma parimate kokkade kirevasse seltskonda. Teda näeb esinemas
või toitu tegemas New Yorgis, Tokyos, Londonis
, Barcelonas, Milanos... ja nüüd siis ka Tallinnas.
Kui
keegi väidab, et hea toit jätab ta täiesti külmaks, siis
soovitan seda arvamust ravida ühe söögikorraga, mille on
valmistanud Hans Välimäki. Kui see ei aita, on tegemist
tõepoolest lootusetu juhtumiga.
Hansu toidud vastanduvad
tegelikult kogu ülejäänud Soomele. Ta kasutab kõhklemata
parimaid (ja kalleimaid) tooraineid, mida maailmal pakkuda on. Paarkümnend
kokka teevad kokku sadu tunde praktiliselt pausideta tööd, et
viiskümmend inimest ühel õhtul söönuks saaksid.
Niisugune on Hansu stiil.
Ja täna on see ainus õhtu, kus
Egoisti köögis teevad koos süüa kahe linna hetkel parimad
kokad.
Helkan Keittiö tuleb Savoy hotelli restorani
Mekk
Savoy hotelli restorani Mekk uue kontseptsiooni
võib võtta kokku kolme sõnaga – moodne Eesti
köök. Helkan Keittiö toit on niisama selgelt Soome oma. Kuidas
kahe naabri menüüd üksteise kõrvale sobivad?
Imehästi!
Koorene lõhesupp on vist küll juba
kõikidele eestlastele tuttav, aga selles supis on nüansse.
Suurepärane sissejuhatus põdravasika maksale, mille pärast
seda menüüd õigupoolest tasub sööma minna.
American Bar ja Demo tulevad Vertigosse
Mitmekülgsete võimalustega Vertigo võõrustab
ühekorraga kahte vägagi huvitavat külalist. Restoran Demo on
Soome restoraniränkingus teisel kohal ja on üks neljast Michelini
poolt tähe vääriliseks tunnistatud Helsingi restoranist.
Sellesse imeväikesesse restorani on Helsingis viibides väga
keeruline kohta leida, kui pikalt ette ei broneeri.
American Bar on
Helsingi hotellis Torni tegutsenud 1960ndatest alates. Nii pika aja jooksul
suhteliselt muutumatu baar ei saagi silma paista millegi muuga kui väga
eriliste kokteilidega.
Ja seda nad teevad täiega. Vertigosse
tehtava menüü koostaja Mikko Kemppinen on aasta baarmen ja Soome
esindaja baarmenide MMil.
A21 tuleb Museumi
A21 on erilise kontseptsiooniga kokteili-lounge. Päevasel ajal on
ruumid firmaürituste ja kokteilikooli kasutuses ja õhtusel ajal
avatud kõigile. Timo Siitonen ja Niko Autti avasid A21 alles
ülemöödunud aastal, kuid kohe valiti see Soome parimaks baariks.
Eriliste kokteilide väljamõtlemise kogemused on hangitud pika
töö tulemusena Londoni tipp-baaridest.
Praegusel ajal
meeldib Timole ja Nikole avastada iseenda ja klientide jaoks Soome
väiketootjaid. Firmakokteil Suomen Neito on vedel versioon igale
soomlasele lapsepõlvest tuttavast Kuningatarhillo-moosist.
Tallinnas korraldavad nad Museumis vähemalt ühe
õhtusöögi, kus toitude juurde on veinide asemel sobitatud
kokteilid. Niisugust asja niisugusel tasemel ei ole meie lähemas
ümbruses seni tehtud!
Kuupäevad ja
hinnad
Chez Dominique’i menüü Egoistis
maksab 820 krooni (ilma jookideta). 26. veebruarist 7. märtsini.
Hans Välimäki on kohal 26.2.
Olo menüü Glorias
maksab 720 krooni (ilma jookideta). 26. veebruarist 7. märtsini. Pekka
Terävä on kohal 27.02.
Museumi õhtusöök
A21 kokteilidega maksab 750 krooni (menüü ja kokteilid) ning toimub
26. ja 27. veebruaril. Timo Siitonen ja Niko Autti on kohal 26. veebruaril. 26.
veebruarist 7. märtsini saadaval A21 kokteilid hinnaga 85 krooni.
American Bari kokteilid Vertigos maksavad 80 krooni. 26. veebruarist 7.
märtsini. Mikko Kemppinen on kohal kahel esimesel päeva
l.
Demo menüü Vertigos maksab 600 krooni (850 koos
veinivalikuga). 26. veebruarist 7. märtsini. Kristjan Perkola on kohal
kahel esimesel päeval.
Mecca menüü Monacos maksab 495
krooni (ilma jookideta). 26. veebruarist 7. märtsini.
Lofti
menüü Pegasuses maksab 450 krooni. 26. veebruarist 7. märtsini.
Toni Leskinen on kohal 26. veebruaril.
Ateljé Finne’i
menüü Ribes maksab 300 krooni (ilma jookideta). Saadaval 26. ja 27.
veebruaril. Antto Melasniemi on kohal mõlemal päeval.
Helkan Keittiö menüü Savoy hotelli restoranis Mekk maksab 395
krooni (ilma jookideta). 26. veebruarist 7. märtsini. Jani Ruohonen on
kohal 26. ja 27. märtsil.
Klaus K hotelli Best from Finland
hommikusöök hotellis Telegraaf maksab 220 krooni. Saadaval 26.
ja 27. veebruaril kell 7–10.