Tänasest spikri-valikust ei vaja Toscana kuulsaima tootja markii Piero Antinori veinid suuremat kommentaari: hea kindel klassika. Mitte veiniimed, nagu sama mehe Tignanello või Solaia, aga kindel kraam, valge naiselikult kerge, punane mehelikult tugev. Henkell Trocken on saksa kultuuriruumi levinuim vahuvein. Vaid Gran Castillo on mul maitsmata suurus, kuigi telekas igal õhtul kinnitab, et tegu on uutmoodi veininaudinguga. Kel vanad veininaudingud ammendatud, proovigu ära.


Suvel pole minust Tšiili veini sõpra, aga kurjade ilmadega pruugin neid hea meelega. Kas või seepärast, et 16. sajandi keskpaigas, enne Liivi sõda, kuulus Eestimaa Tšiiliga ühte riiki. Nimelt oli meie ülemvalitseja Saksa-Rooma riigi keiser Karl V samal ajal ka Hispaania kuningas Carlos I, ning Lõuna-Ameerika oli teatavasti Hispaania asumaa. Ja teiseks lähevad Tšiili veinid aina paremaks. Tänases spikris esitatud Viña Maipo on Tšiili suurima ja kuulsaima tootja Concha y Toro uus tütar, mis seab oma eesmärgiks olla spetsialist eeskätt Syrah’ alal. Samas on ka tema Cabernet ja Carmenere võimsad ja moekalt mahlakad. Õigupoolest on Viña Maipo teise tütre Cono Suriga võrreldes nii mehelik, et pigem poeg.


Porta on meil vana tuttav, aga seal tegutseb 2004. aastast uus veinitiim, nii et eelmiste tegijate ülepingutused, nagu liigne tamm või liigne alkohol, on tänaseks kõrvaldatud. Niisiis hea sissetöötatud vein, mille eesmärk on peegeldada oma kasvukoha terroir’d.


Hiljuti sattusin kokku Terra Andina veiniseletaja Philipp Goyenechega. Baski nimele vaatamata oli tegu Tšiilis saksa koolis käinud saksa perekonna võsuga, saksa päritolu inimesi leidub sealses veiniilmas mitmeid. Pidin imestama, et Terra Andina, millel puudub nii minu kui ka veiniraamatute jaoks selge imago, maitses nii hästi. Terra Andina kuulub samasse Claro gruppi koos ajalooliselt väärika Santa Rita ja modernselt innovaatilise Carmeniga, aga Terra Andina kohta on raske miskit üldistavat öelda. Goyeneche seletas, et nii ongi: Terra Andina on omamoodi vaenelaps, tal pole ei oma põlde ega oma tehast ning kontor on tuba Santa Rita veinimajas. Aga miks siis vein nii hea on?


Nimelt on Terra Andinal modernne veinitiim, kes juhindub vaid kujutlusest, kuidas üks hea vein peaks maitsma. Ostavad marjad sealt, kus nende meelest head saab, üürivad rikastelt vendadelt tõrred ja lasevad fantaasial lennata. Ei mingit traditsioonide taaka. Eriti põnev oli hinnalisemasse Alto sarja kuuluv Cabernet Franc – Merlot (pildil), mille uute Tšiili maitsete kogujad võiksid järele katsuda.
Terra Andina maitsed

Terra Andina Sauvignon Blanc
– aroom värske ja magus-tikrine, tõeline Uus-Meremaa. Maitse üsna kuiv, kerge, värske, tsitruseline (greip). Alkoholi kõigest 12%.

Chardonnay on samuti marjane ja piisava happega, Chardonnay kohta hea. Reserve-Chardonnay on tammine.

Carmenere – aroomis väljendusrikas mustsõstramoos ja paprika. Maitse meeldivalt mahlane, selles põldmari.

Carmenere Reserve – aroomis kirsikivi ja mustsõstraleht. Maitse kuiv, sileda tekstuuriga, pikk ja mahlakas, piisava happega, tunda tubakat ja kuivatatud ploomi.

Cabernet Sauvignon Reserve – aroomis eukalüpt ja mõru šokolaad. Maitses liköörsust ja kuivatatud ploomi, aga üldmulje siiski kuiv.

Alto de Terra Andina Cabernet Franc-Merlot Reserve
– aroom magusvürtsikas, selles ploomi ja lagritsat, karamelli ja viigimarja. Maitses ploom, lagrits, šokolaad, must sõstar ja magusad vürtsid.

Alto de Terra Andina Syrah-Cabernet Sauvignon Reserve
– aroomis mustsõstramoos, pipar ja magus šokolaad. Maitse liköörne, ploomine, mahlane, selles mustikat ja põldmarja.