21.11.2008, 00:00
Talvespikker: ei saa me läbi Tšiilita
Kurjade ilmade ajal hakkab Tšiili punavein jälle maitsma, tunnistab kalev Kesküla.
Tänases lehes juba mitmendat korda ilmuv veinispikker on hea leiutis.
Valdav osa seal importijate välja pakutud veinidest on head,
mõni üksik võib olla kahtlane. Asi selles, et maaletoojad
hüüavad seal välja kindlaid, järeleproovitud tooteid, mis
ennast turul juba õigustanud, ning enamasti ka neid, mis neile endale
maitsevad. Veinikaupmehed pole ju eilased, nad on oma tööd aastaid
teinud ja teavad hästi, mis on hea, vahel lihtsalt ostavad kõige
odavamat ja ohkavad: tahaks ju head veini pakkuda, aga peab raha ka teenima.
Aga au neile, kes jama üldse ei müü, ja neid on enamik.
Tänasest spikri-valikust ei vaja Toscana kuulsaima tootja markii Piero
Antinori veinid suuremat kommentaari: hea kindel klassika. Mitte veiniimed,
nagu sama mehe Tignanello või Solaia, aga kindel kraam, valge
naiselikult kerge, punane mehelikult tugev. Henkell Trocken on saksa
kultuuriruumi levinuim vahuvein. Vaid Gran Castillo on mul maitsmata suurus,
kuigi telekas igal õhtul kinnitab, et tegu on uutmoodi veininaudinguga.
Kel vanad veininaudingud ammendatud, proovigu ära.
Suvel pole
minust Tšiili veini sõpra, aga kurjade ilmadega pruugin neid hea
meelega. Kas või seepärast, et 16. sajandi keskpaigas, enne Liivi
sõda, kuulus Eestimaa Tšiiliga ühte riiki. Nimelt oli meie
ülemvalitseja Saksa-Rooma riigi keiser Karl V samal ajal ka Hispaania
kuningas Carlos I, ning Lõuna-Ameerika oli teatavasti Hispaania asumaa.
Ja teiseks lähevad Tšiili veinid aina paremaks. Tänases
spikris esitatud Viña Maipo on Tšiili suurima ja kuulsaima tootja
Concha y Toro uus tütar, mis seab oma eesmärgiks olla spetsialist
eeskätt Syrah’ alal. Samas on ka tema Cabernet ja Carmenere
võimsad ja moekalt mahlakad. Õigupoolest on Viña Maipo
teise tütre Cono Suriga võrreldes nii mehelik, et pigem poeg.
Porta on meil vana tuttav, aga seal tegutseb 2004. aastast uus
veinitiim, nii et eelmiste tegijate ülepingutused, nagu liigne tamm
või liigne alkohol, on tänaseks kõrvaldatud. Niisiis hea
sissetöötatud vein, mille eesmärk on peegeldada oma kasvukoha
terroir’d.
Hiljuti sattusin kokku Terra Andina veiniseletaja
Philipp Goyenechega. Baski nimele vaatamata oli tegu Tšiilis saksa
koolis käinud saksa perekonna võsuga, saksa päritolu inimesi
leidub sealses veiniilmas mitmeid. Pidin imestama, et Terra Andina, millel
puudub nii minu kui ka veiniraamatute jaoks selge imago, maitses nii
hästi. Terra Andina kuulub samasse Claro gruppi koos ajalooliselt
väärika Santa Rita ja modernselt innovaatilise Carmeniga, aga Terra
Andina kohta on raske miskit üldistavat öelda. Goyeneche seletas, et
nii ongi: Terra Andina on omamoodi vaenelaps, tal pole ei oma põlde ega
oma tehast ning kontor on tuba Santa Rita veinimajas. Aga miks siis vein nii
hea on?
Nimelt on Terra Andinal modernne veinitiim, kes juhindub
vaid kujutlusest, kuidas üks hea vein peaks maitsma. Ostavad marjad sealt,
kus nende meelest head saab, üürivad rikastelt vendadelt
tõrred ja lasevad fantaasial lennata. Ei mingit traditsioonide taaka.
Eriti põnev oli hinnalisemasse Alto sarja kuuluv Cabernet Franc –
Merlot (pildil), mille uute Tšiili maitsete kogujad võiksid
järele katsuda.
Terra Andina maitsed
Terra Andina Sauvignon Blanc – aroom värske ja magus-tikrine, tõeline Uus-Meremaa. Maitse üsna kuiv, kerge, värske, tsitruseline (greip). Alkoholi kõigest 12%.
Chardonnay on samuti marjane ja piisava happega, Chardonnay kohta hea. Reserve-Chardonnay on tammine.
Carmenere – aroomis väljendusrikas mustsõstramoos ja paprika. Maitse meeldivalt mahlane, selles põldmari.
Carmenere Reserve – aroomis kirsikivi ja mustsõstraleht. Maitse kuiv, sileda tekstuuriga, pikk ja mahlakas, piisava happega, tunda tubakat ja kuivatatud ploomi.
Cabernet Sauvignon Reserve – aroomis eukalüpt ja mõru šokolaad. Maitses liköörsust ja kuivatatud ploomi, aga üldmulje siiski kuiv.
Alto de Terra Andina Cabernet Franc-Merlot Reserve – aroom magusvürtsikas, selles ploomi ja lagritsat, karamelli ja viigimarja. Maitses ploom, lagrits, šokolaad, must sõstar ja magusad vürtsid.
Alto de Terra Andina Syrah-Cabernet Sauvignon Reserve – aroomis mustsõstramoos, pipar ja magus šokolaad. Maitse liköörne, ploomine, mahlane, selles mustikat ja põldmarja.
Terra Andina Sauvignon Blanc – aroom värske ja magus-tikrine, tõeline Uus-Meremaa. Maitse üsna kuiv, kerge, värske, tsitruseline (greip). Alkoholi kõigest 12%.
Chardonnay on samuti marjane ja piisava happega, Chardonnay kohta hea. Reserve-Chardonnay on tammine.
Carmenere – aroomis väljendusrikas mustsõstramoos ja paprika. Maitse meeldivalt mahlane, selles põldmari.
Carmenere Reserve – aroomis kirsikivi ja mustsõstraleht. Maitse kuiv, sileda tekstuuriga, pikk ja mahlakas, piisava happega, tunda tubakat ja kuivatatud ploomi.
Cabernet Sauvignon Reserve – aroomis eukalüpt ja mõru šokolaad. Maitses liköörsust ja kuivatatud ploomi, aga üldmulje siiski kuiv.
Alto de Terra Andina Cabernet Franc-Merlot Reserve – aroom magusvürtsikas, selles ploomi ja lagritsat, karamelli ja viigimarja. Maitses ploom, lagrits, šokolaad, must sõstar ja magusad vürtsid.
Alto de Terra Andina Syrah-Cabernet Sauvignon Reserve – aroomis mustsõstramoos, pipar ja magus šokolaad. Maitse liköörne, ploomine, mahlane, selles mustikat ja põldmarja.