Kuna targa kodu lahendusega on varustatud juba mitmed uusarendused, on süsteem muutunud kättesaadavaks ka keskklassi koduostjale.

„Meie Kolde Rannamaja on üheks selliseks näiteks, kus kõik 58 korterit on varustatud innovaatilise KIUTO targa kodu lahendusega. Korteri välisukse kõrval asuv puutetundlik ja põhjalik juhtpaneel võimaldab videofonosüsteemi vahendusel jälgida saabuvaid külalisi ning seadistada ka uue kodu automatiseeritud kütte- ja ventilatsioonisüsteemi tööd,” rääkis Laanoja.

Targa kodu puhul on tegu äärmise detailsuse ja peenhäälestusega inimeste elukorralduse tehnikapoole haldamisel, mida ei pruugi inimesed manuaalselt kunagi saavutada. Seetõttu on oluline kummutada müüt, justkui oleks targa kodu süsteem ebaotstarbekas.

Tegelikkuses muudab see lahendus igapäevaelu säästlikumaks ning aitab ka elamiskuludelt kokku hoida, sest koduseadmete töö on igakülgselt optimeeritud ja kontrollitav. Näiteks kustutab süsteem elanike kodust lahkumisel kõik tuled, paneb ventilatsiooniseadme väiksematele pööretele, seadistab kütte vajadusel madalamale temperatuurile ja kontrollib palju muudki, mille töötamine võiks olla meie äraolekul ebavajalik.

Lisaks aitab tark kodu ka jooksvalt küttekulusid optimeerida, reageerides välistemperatuurile ja kohaldades koheselt sellele sobivalt ka ventilatsioonisüsteemi töö. Ühtlasi toetab nutikodu elanike tervist, sest pakub õhukvaliteedi juhtimise funktsiooni, mis hoiab koduse sisekliima alati parimal tasemel.

Võimaldades elanikele ülevaadet kodus toimuvast, panustab targa kodu lahendus ka turvatunde suurendamisele. Tänu videofonosüsteemile saab enne ukse avamist vaadata saabuvat külalist ja nii hoida ära kutsumata külaliste saabumise. Seda võimalust saab kasutada isegi siis, kui ise kodus ei viibita. Kogu lahendus on tänu mitmele tulemüürile ja kasutajapoolsele isiklikule salasõnale äärmiselt turvaline.

Lisaks pakub tark kodu rea mugavuslahendusi, mis muudavad igapäevaelu muretumaks. Näiteks edastab süsteem igas kuus haldurile vajalikud tarbimisnäidud. Samuti aitab nutikodu juhtida kardinaid, hallata kaugjuhtimisel valgustust, integreeritud audiot jpm.

Selle kõige juures ei pea kartma, et kodune nutitehnoloogia oma ajas liiga kiirelt vananeks. Kõik süsteemid on juba eos loodud nii, et neid saaks tehnoloogia arenedes uuendada või kohandada muutuvate vajaduste järgi.

Seetõttu on tark kodu investeering, mis loob püsivat väärtust.

Mida täpselt võib targa kodu süsteem sisaldada? Bonava uutes kodudes rakendatud KIUTO nutika kodulahenduse näitel.

1. Juhtpaneel välisukse juures

Iga korteri välisukse juures asub süvistatud ja pidevalt laetud puutetundlik juhtpaneel, millelt saad targa kodu funktsioone mugavalt kasutada ja seadistada.

2. Integreeritud videofonosüsteem

Videofonosüsteem võimaldab sissepääsukõnesid vastu võtta nii kodusest seinakonsoolist kui ka mobiilsest rakendusest kodust eemal olles. Nii näed läbi rakenduse, kes soovib sulle külla tulla ka siis, kui sa kodus ei viibi.

3. Kütte juhtimine

Koostöös ventilatsiooni juhtimisega võimaldab kütte automaatne juhtimine mugavust ja kokkuhoidu igakuistelt kuludelt. Funktsioonid: stabiilne õhutemperatuur, mugavustemperatuurid, õhu- ja põrandatemperatuuri andurid; automaatne ja manuaalne juhtimine; kulude optimeerimine vastavalt ilmaennustusele ja välistemperatuurile.

4. Ventilatsiooni juhtimine

Koos kütte ja õhukvaliteedi juhtimisega võimaldab ventilatsiooni juhtimine mugavat automaatselt kohanduvat kodukliimat koos kulude kokkuhoiuga. Funktsioonid: optimaalne õhuvahetus; ECO funktsioonid; kalendripõhine, manuaalne ja stsenaariumipõhine juhtimine.

5. Näitude lugemine ja edastamine

Kodusest juhtpaneelist või nutiseadme äpist saad ülevaate kütte- ja veenäitudest, mis edastatakse automaatselt. Funktsioonid: näitude automaatne lugemine ja haldurile edastamine, reaalaja tarbimise kuvamine juhtseadmes / mobiilses rakenduses.

6. Kiipidega üldläbipääsud

Krüpteeritud NFC-kiipidega läbipääs ja mobiilne uste avamise võimalus tagavad turvalisuse ja mugavuse samaaegselt. Ava üldläbipääsude uksed turvalise NFC-kiibiga või koduse juhtpaneeli või mobiilse rakenduse kaudu nutiseadmest.

7. Õhukvaliteedi juhtimine (CO2)

Õhukvaliteedi juhtimise funktsioon hoiab uue kodu sisekliima alati parimal tasemel. Õhukvaliteeti juhitakse koostöös ventilatsiooniga vastavalt õhust mõõdetavale CO2-tasemele. Funktsioon on kasulik näiteks juhtudel, kui kodus viibib tavapärasest rohkem inimesi. Õhust mõõdetud tulemused on reaalajas jälgitavad.

8. Valgustuse lülitus ja dimmerdamine

Lisaks seinas olevatele traditsioonilistele lülititele saad lülitada valgust reaalajas diivanilt tõusmata nutiseadme rakenduse kaudu. Võimalused: sisse-/väljalülitamine, ühilduvate valgustite dimmerdamine, grupeerimine, tuled-kustu-funktsioon, valgusstsenaariumid, liikumisanduritega valgustuse juhtimine.

9. Valve integratsioon

Valvekeskusega ühildamise võimalus – kontrolli staatust, lülita sisse/välja ka kodust eemal olles mobiilse rakenduse kaudu. Ühilda aktiivse valve all olek tulede, kliima, kardinate ja teiste funktsioonidega, et säästa energiat ja aega. Alarmi saad lisada peale ja võtta maha nii juhtseadmest kui ka mobiilsest rakendusest. Stsenaariumite lisamise võimalused.

10. Liikumisanduritega valguse juhtimine

Lisaks tavapärastele valgustuste lülitustele ning rakenduse kaudu koduse valgustuse juhtimisele saad mugavust lisada liikumisele reageeriva valgustusega. Näiteks saad seadistada öösel ringi liikumiseks osa kodu valgustusest automaatselt hämaramaks.

11. Kardinate juhtimine

Mugavus ja hea kodukliima samaaegselt. Mootoritega varustatud aknakatteid saab vastavalt soovile reguleerida nii manuaalselt kui ka siduda nende liikumine välisvalguse, turvasüsteemidega või seadistada avanema vastavalt kellaajale hommikuäratusena. Funktsioonid: kardinamootorite juhtimine, ECO stsenaariumite lisamise võimalus. Pakett ei sisalda aknakatteid.

12. RGB-valgustus

Funktsioon võimaldab seadistada ühes toas valgusgammapõhise valgustuse. Soovid pärast tööpäeva rahulikku lõõgastust või korraldad sõpradele meeleoluka peo – kohanda tuba vastavalt meeleolule ja juhi valgustust valitud muusika rütmis.

13. Integreeritud audio

Kuula ja juhi valitud toas muusikat keskseadme või mobiilse rakenduse kaudu.

Allikas: Bonava


Jaga
Kommentaarid