Pärast Teist maailmasõda hakati Saksamaal jõudsalt teid taastama – sõja käigus oli palju hävinud. Sealt sai perefirmana alguse Wirtgen, kes hakkas tootma kõikvõimalikke masinaid, mida teedeehituses vaja läks. Praeguseks on firmal üle maailma umbes 8000 töötajat ja omal alal ollakse täielikus tipus. 2017. aastal toimus ühinemine veelgi kuulsama masinatootja John Deere’iga.

Eesti haru

Eestis läks järjepidev teedeehitus käima pärast taasiseseisvumist. Õnneks valitses tollase maanteeameti juhtkonnas üpris progressiivne mõttemall – sooviti kasutada kõige uuemaid masinaid ja tehnoloogiaid. Selle nimel tehti kõvasti tööd ja väikse riigi masinapark oli üks Euroopa uhkemaid. Mati Ertsen oli teedeehitusega seotud juba 80ndatel, kuid 90ndate keskel hakkas mees tõsiselt otsima võimalusi, kuidas kõige parem tehnika Eestisse jõuaks. Ametlikult loodi Wirtgen Eesti 2000. aasta 6. jaanuaril, nii et nüüdseks on tegutsetud juba 20 aastat. Suure kontserni väikeses tütarharus on hakkama saadud umbes kümne inimesega ja stabiilselt on üle elatud nii majanduskrahh kui ka järjest tihenev konkurents.

Korralikud teed on majanduse vereringe

Wirtgen Eesti tegevjuht Mati Ertsen ütleb naljatamisi, et teede korrashoid on nagu hambapesu – seda peab tegema pidevalt, sest suuremaid auke on hiljem keeruline ja kulukas lappida. Eestis on küllaltki rasked olud, ehitusperiood on lühike ning kõikuva temperatuuri tõttu on väga oluline tagada kvaliteet igas ehitusetapis. Silmas peab pidama ka rangeid keskkonnanõudeid, mis tõstavad tihtipeale masinate hinda.

Ertseni sõnul algab nende töö tegelikult alles pärast masina müümist. Uute tehnoloogiate maksimaalseks ärakasutamiseks panustatakse palju nii operaatorite kui ka teenindava personali väljaõppesse. Tavalise mehaaniku töö on kardinaalselt muutunud – kõik käib juhtmete kaudu.

Tänusõnad

Kõik ettevõtted, kes Eestis suuremaid teetöid teevad, on Wirtgeniga seotud. Tänu lojaalsetele klientidele ja pühendunud meeskonnale on Wirtgen Eesti siiamaani ka niivõrd edukas olnud.

Mati Ertseni tänusõnad lähevad kõikidele koostööpartneritele ja headele inimestele, kes nende tegemisi aastate jooksul toetanud on.

Jaga
Kommentaarid