Uurimused näitavad, et umbes 70% inimestest avastab kahtlase sünnimärgi ise, uurides peeglist enda keha. See on igati hea näitaja ja enda naha uurimine peaks olema sage tegevus, et märgata, kas mõni nahamoodustis on hakanud suurenema, muutnud värvi või on selle servad hägustunud. “Me ei näe enda kehal siiski kõiki piirkondi ja seetõttu on oluline uurida ka oma elukaaslase ja laste nahka,” soovitab nahakirurg ja Niine Nahakliiniku asutaja dr Marianne Niin.

Tavalised ehk omandatud sünnimärgid hakkavad tekkima 6–12 kuu vanuselt ja järgneva 30–40 aasta jooksul nende arv suureneb. Keskmiselt on täiskasvanul umbes 45 sünnimärki ja need võivad olla erinevad nii värvuselt, kujult kui ka suuruselt. “Kui nahal on enam kui 50 sünnimärki, peaks kindlasti kontrolli tulema, sest risk melanoomi haigestuda on suurenenud. Kiire tegutsemine hoiab nahavähi puhul ka raha kokku, sest õigel ajal avastatuna piisab ainult lõikusest, aga hiljem on vaja ka ravimeid, lisauuringuid ja lümfide eemaldamist,” paneb dr Niin südamele.

Norskamise ravi vajab hambaarsti

Sakala Hambaravi on esimene hambakliinik Eestis, kes ühendab täisteenusena unemeditsiini ja hambaravi. Sageli inimesed ei teagi, milline tugev seos on hammastel ja unekvaliteedil. Suuhingamine mõjutab kogu suu tervist palju ning tulemuslikuks raviks on vaja teemaga tegeleda kompleksselt.

Norskamine on üks põhjus, miks inimesed öösiti halvasti magavad. Suu kaudu hingamine, sh norskamine, on väga otseselt seotud just hammaste tervisega. “Norsates hingab inimene valesti, läbi suu, ehk tegemist on konkreetse hingamishäirega. Suuhingamine toob kaasa kehvema suutervise, sest kuivatab limaskesti. See omakorda loob bakterite vohamiseks soodsa pinnase ning tagajärjeks on kehvem hammaste tervis,” selgitab Sakala Hambaravis unemeditsiini arstina tööle asunud nina-kurgu-kõrvakirurg dr Heisl Vaher.

Norskamine tekib lihtsustatult öeldes sellest, et une ajal tekib hingamisteedes õhu liikumise takistus ning õhk ei liigu sujuvalt. Nii seda kui ka teisi unehäireid saab edukalt ravida tihedas koostöös hambaarsti, ortodondi ja müofunktsionaalse terapeudiga, parandades nii hambumushäireid kui ka hingamis- ja unekvaliteeti. “Norskamise raviks on olemas suusisesed norskamiskaped, mis käivad hammaste peale. Nende eesmärk on tuua alalõuga natuke ettepoole, et vabastada une ajal hingamisteid ja sellega lõpetada norskamine,” tutvustab dr Vaher ravivõimalusi.

Inimeste puhul, kellel on mõned hambad puudu, eeldab ravi unemeditsiini arstilt ja ortodondilt tõhusat koostööd ka proteesiarstiga. “Ameerikas on hamba- ja unekliinikud väga levinud, Eestis on seni käsitletud neid teenuseid eraldiseisvana. Nüüd saame Sakala Hambaravis patsiente neil teemadel konsulteerida ja ravida terviklikult, pakkudes lahendusi mitmest spetsialistist lähtuvalt,” rõhutab hambaarst dr Kaja Kiige.

Terviseaudit annab hea ülevaate tervislikust seisundist

Kui haigussümptomeid veel pole, aga südames on soov veenduda oma heas tervises, on Kotka Tervisemaja terviseaudit suurepärane lahendus. See laiahaardeline arstikontroll annab südamerahu või edasised tegevuskavad ka siis, kui on märgata esmaseid tervise mitte nii ideaalsele toimimisele viitavaid tunnuseid.

“Audit on kokku pandud eesmärgiga pakkuda inimestele mugavat, kiiret ja maksimaalselt tõhusat viisi, kuidas hinnata oma tervist puudutavaid küsimusi,” ütleb Kotka Tervisemaja tegevjuht Raul Niin.

Paari tunni jooksul viiakse läbi mitmeid uuringuid, mis annavad suurepärase ülevaate, milline on elundkondade seis ja kas midagi oleks vaja põhjalikumalt uurida. Nii ei pea igale küsimusele vastuse saamiseks eraldi spetsialistide juurde aegu kokku leppima ning raha kulutama. Suure valiku uuringuid saab tehtud ühel päeval ja vastused neile tulevad juba nädala jooksul.

Terviseauditisse kuuluvad kompleksteenusena paljude Tervisemaja kliinikute uuringud. Nii on üks tulemine Tervisemajja väärtuslik aja kokkuhoid ja vastutasuks põhjalik ülevaade oma tervise seisukorrast. “Auditis saavad uuritud inimese nägemine, kuulmine, rindkere ja alakõht, nahk ja kopsud, süda ja veri,” ütleb Niin.

Ühest vastust, millega esimesena tegeleda – kas norskamise, nahakontrolli või terviseauditiga –, öelda ei saa, sest kõik on võrdselt olulised. Inimese tervis on terviklik ning vajab mitmekülgset lähenemist.

Jaga
Kommentaarid