24.10.2008, 00:00
Tervislik toiduaine – leib
Kunagine linnalegend, et kes kaalust alla tahab võtta, lõpetagu päevapealt ja tingimusteta igasuguse leiva tarvitamine, on ammu ümber lükatud. Leib pole paha!
Tänapäevane leivavalik on kirju, põnev ja üllatavalt
tervislik. Valida saab leiba või sepikut, on kliide ja seemnetega
tooteid, pähklite ja puuviljaga leiba, täisterajahust leiba…
Liigsed süsivesikud, mille eest mõni „dieeditark”
leivasööjaid hoiatab, tulevad tihti hoopis leivale peale pandust:
või, vorst, kaaviar, moos. Kõik see, millega ollakse harjunud
võileibu sööma.
Mõnikord tuntakse
seletamatut apaatiat ja väsimust, isegi liigutamata olla on raske.
Üks võimalik põhjus võib olla see, et organism
küsib B-vitamiini, seda aga leidub rikkalikult just leivas. Samuti
aminohappeid, antioksüdante ja kiudaineid – kõik vajalikud
organismi heaks enesetundeks.
Niisiis, leivast
kergekäeliselt loobuda pole arukas. Küll aga saab pika leivariiuli
ees jalutades teha valiku just endale kõige sobivama sordi kasuks.
Kellele kokkamine meeldib, ei kohku ilmselt tagasi ka mõtte ees
ise leiba-sepikut küpsetada. Koostisained on saadaval ning
leivaküpsetusprogramm on lisatud ka paljudele tänapäeva
ahjudele. Kelle köögitehnika on veidi vähem moodne, ei peaks
samuti küpsetamist kartma: leivapätsid valmivad head tegelikult igas
praeahjus. Katsetustega tulevad kogemused ning vilumus,
eksperimenteerimislustist rääkimata.
Speltajahu
ahvatleb ise küpsetama
Speltajahust tooteid suurtes
marketites vist ei müüda, ent mahepoodides ja turul on neid saadaval
küll. Antiikajast pärit spelta ehk okasnisu (Triticum Spelta) on nisu
eelkäija, mis maheviljeluse arenemise käigus taasavastatud.
Tavalise leivaga võrreldes on speltatoodetes rohkem proteiine ning
küllastumata rasvhappeid ja kiudaineid. Selles sisaldub ka
polüsahhariide, mis tugevdavad organismi immuunsüsteemi.
Spelta uurimisel avastasid USA teadlased, et selles sisalduv gluteen tekitab
märkimisväärselt vähem allergiat inimestel, kes on
tundlikud selle nisuterades sisalduva elemendi suhtes.
Ka on kiud-
ja teised ained speltateras jagunenud ühtlasemalt kui nisus.
Seepärast on valge, kooritud teradest speltajahu täisterajahu
omadustega, niisiis tuleks teda küpsetistes kasutada analoogselt
täisterajahuga. Ent igal heal asjal on ka oma varjukülg: speltasai
kerkib vähem ja küpsetised on ebaühtlasemad, sest spelta
kleepvalgu omadused on kehvemad. Seetõttu soovitatakse temast
küpsetada lameleibu, karaskeid, sepikut.
Kliide kasulik
mõju
Osa leiva- ja sepikusorte on valmistatud
kliidega. Kliid on suurepärane võimalus rõõmustada
organismi lisaportsu kiudainetega, mis aitavad toitu seedida ja organismi
puhastada.
Kui seedetrakti on toiduga sattunud kahjulikke ühendeid
allergeene, aitavad kliides sisalduvad kiudaineid neil loomulikul teel
väljuda.
Kui organism saab puhtamaks, langeb ka
kolesteroolitase veres, seega paraneb kaudselt südame ja veresoonkonna
tervis. Rukkijahust ja nisukliidest leib on madalama
glükoosiindeksiga. Kui arst lubab, võib sellist leiba
sisaldada ka diabeetiku menüü.
Kliidest on abi ka
immuunsüsteemi turgutamisel ja allergiate vastu võitlemisel. Seega,
leiba valides ei eksi see, kes valib kliidega rikastatud variandi.
Leib nagu müsli
Sellesse kategooriasse
kuuluvad igasugused põnevad leivad: ploomi- ja
aprikoositükikestega, kõrvitsa- ja linaseemnetega. Spontaanselt
kipuvad sellist leiba laualt valima või ostukorvi tõstma just
daamid, justkui instinktiivselt tajudes, et sellised lisandid on
kaaliumirikkad, antioksündantsed ja sisaldavad
fütoöstrogeene.
Sama loogika järgi džentelmenidele sobivat leiba luues tasuks
retsepti rikastada tatrajahu ja seedripuupähklitega. Need aitavad
veresooni puhtana hoida, nii aga saab ennetada nii südametõbesid
kui ka kõiki muid veresoonte lupjumisest-ahenemisest tingitud muresid,
spetsiifiliste meesteprobleemideni välja.
Leib, mille valmistamisel
on kasutatud jodeeritud soola ja päevalilleseemneid, sisaldab luude ja
lihaste arenguks, suguliseks küpsuseks ja närvisüsteemi
tugevdamiseks vajalikku.
Vähem
süsivesikuid
Kui salenemise nimel usinalt trenni teha,
peatub pilk paratamatult toidulauale ostetava kauba süsivesiku- ja
kaloririkkusel.
Kroovjahust rukkileib on sel juhul hea valik:
sisaldab vähem süsivesikuid kui tavaline leib, on meeldiva maitse ja
lõhnaga. Samas on selles tasakaalus kõik mineraalsed
toimeained.
Nii-öelda fitness-tüüpi leibadele on
lisatud ohtralt kiudaineid, mis aitavad kaasa mao ja soolestiku
tööle. Kes soovib saledamat vööjoont, võib
kõhklusteta valida täisteraleiva – olgu ainult ettevaatlik
sellega, mis ta sinna peale paneb!