Toekamad ampsud
Eriti tervislik on magneesiumi-, fosfori-, kaaliumi-, joodi- ja rauarikas peet, milles on ohtralt ka B-rühma vitamiine ja C-vitamiini.
■pott lehtsalatit
■pott rukolat
■paar oksa hernevõrseid
■karp kirsstomateid
■pool sidrunit
■sorts külmpressitud oliiviõli
■seedermänniseemneid
■1 tl võid
■1 tl mett
■soola ja pipart
Valmistamiseks
pese maitsetaimed ja nõruta. Sega oliiviõli, sidrunist pressitud mahl ja mesi salatikastmeks, mida maitsesta soola ja pipraga. Prae pannil seedermänniseemneid võiga, kuni need muutuvad kaunilt kuldseks. Sega rebitud salatilehed, poolitatud kirsstomatid ja rukola salatikastmega ning puista peale röstitud seedermänniseemneid. Säti peale hernevõrseid, mis on eriti vitamiinirikas amps.Peedi-kitsejuustu ahjuroogVaja läheb
■4 keskmist (või 8 pisemat) peeti
■2 punast sibulat
■120 g kitsejuustu
■oreganot ja tüümiani
■punt hernevõrseid või peterselli
■oliiviõli
■palsamiäädikat
■värskelt jahvatatud soola ja pipart
Valmistamiseks
soojenda ahi 200 kraadini. Lõika pestud peedid sektoriteks või pisemaid peete kasutades pooleks. Lao peedid ahjuvormi, piserda peale oliiviõli ja hakitud oregano. Maitsesta soola ja pipraga ning pane pooleks tunniks ahju küpsema, aeg-ajalt segamine tuleb kasuks.
Koori sibulad ja lõika viiludeks. Võta vorm ahjust ja sega peedid sibulaviiludega ning murenda peale kitsejuust. Pane ahjuvorm veel 15 minutiks ahju, kuni juust hakkab pealt kergelt pruunistuma. Piserda üle palsamiäädikaga, haki petersell ja säti koos hernevõrsetega ahjupeetide peale.
Serveeri koos kitsejuustu-peekonirullidega.Kitsejuustu-peekonirullidVaja läheb
■220 g kitsejuustu
■6 peekoniviilu
■näpuotsaga kuivatatud tüümiani ja oreganot
Valmistamiseks
haki ürdid peeneks ja sega toasooja kitsejuustuga. Ürdi-kitsejuustu segust vormi sobiva suurusega rullid ja keera neile peekoniviilud ümber. Kuumuta pann ja prae kitsejuustu-peekonirulle 5 minutit, pöörates neid pannilabidaga nii, et rullid saaksid igast küljest mõnusalt krõbedaks.VeinisoovitusValpincia reserva 2006
Hispaania veinide suurest valikust soovitan peedi-kitsejuustu kooslusega proovida Ribera del Duero piirkonna tootja Valpincia maitserohkeid ja tammiseid veine.
Tempranillo viinamarjast valmistatud Valpincia reserva 2006 on korralik kvaliteetvein, mille happelisust võiks pidada suisa täiuslikuks. See mõnusalt ümmarguse maitse ja pika järelmaitsega kompleksne vein sobib hästi liharoogadega. Lisaväärtust annab maitsekombinatsioonile tüümiani ja oregano kasutamine roogades.