Vitamiinivaesel ajal tasub kätt proovida köögiviljade ja ürtide aknalaual kasvatamisega. Sibul ja veebruarist alates ka peet sirgub seal üsna vähese vaevaga. Märtsist maini kasvavad mühinal hernevõrsed ja enamik maitsetaimi. Ettekasvatatud basiilik, koriander, tüümian, salat ja till tuleb selleks kodus suuremasse potti ümber istutada, toasooja veega paar korda nädalas kasta ning ereda päikese eest kaitsta.
VitamiinisalatVaja läheb

pott lehtsalatit
pott rukolat
paar oksa hernevõrseid
karp kirsstomateid
pool sidrunit
sorts külmpressitud oliiviõli
seedermänniseemneid
1 tl võid
1 tl mett
soola ja pipart

Valmistamiseks

pese maitsetaimed ja nõruta. Sega oliiviõli, sidrunist pressitud mahl ja mesi salatikastmeks, mida maitsesta soola ja pipraga. Prae pannil seedermänniseemneid võiga, kuni need muutuvad kaunilt kuldseks. Sega rebitud salatilehed, poolitatud kirsstomatid ja rukola salatikastmega ning puista peale röstitud seedermänniseemneid. Säti peale hernevõrseid, mis on eriti vitamiinirikas amps.Peedi-kitsejuustu ahjuroogVaja läheb

4 keskmist (või 8 pisemat) peeti
2 punast sibulat
120 g kitsejuustu
oreganot ja tüümiani
punt hernevõrseid või peterselli
oliiviõli
palsamiäädikat
värskelt jahvatatud soola ja pipart

Valmistamiseks

soojenda ahi 200 kraadini. Lõika pestud peedid sektoriteks või pisemaid peete kasutades pooleks. Lao peedid ahjuvormi, piserda peale oliiviõli ja hakitud oregano. Maitsesta soola ja pipraga ning pane pooleks tunniks ahju küpsema, aeg-ajalt segamine tuleb kasuks.

Koori sibulad ja lõika viiludeks. Võta vorm ahjust ja sega peedid sibulaviiludega ning murenda peale kitsejuust. Pane ahjuvorm veel 15 minutiks ahju, kuni juust hakkab pealt kergelt pruunistuma. Piserda üle palsamiäädikaga, haki petersell ja säti koos hernevõrsetega ahjupeetide peale.

Serveeri koos kitsejuustu-peekonirullidega.Kitsejuustu-peekonirullidVaja läheb

220 g kitsejuustu
6 peekoniviilu
näpuotsaga kuivatatud tüümiani ja oreganot

Valmistamiseks

haki ürdid peeneks ja sega toasooja kitsejuustuga. Ürdi-kitsejuustu segust vormi sobiva suurusega rullid ja keera neile peekoniviilud ümber. Kuumuta pann ja prae kitsejuustu-peekonirulle 5 minutit, pöörates neid pannilabidaga nii, et rullid saaksid igast küljest mõnusalt krõbedaks.VeinisoovitusValpincia reserva 2006

Hispaania veinide suurest valikust soovitan peedi-kitsejuustu kooslusega proovida Ribera del Duero piirkonna tootja Valpincia maitserohkeid ja tammiseid veine.

Tempranillo viinamarjast valmistatud Valpincia reserva 2006 on korralik kvaliteetvein, mille happelisust võiks pidada suisa täiuslikuks. See mõnusalt ümmarguse maitse ja pika järelmaitsega kompleksne vein sobib hästi liharoogadega. Lisaväärtust annab maitsekombinatsioonile tüümiani ja oregano kasutamine roogades.