Vein ja juust

Veinitootjad valmistavad ka vastava etiketiga veinipudelid. Sportlased veiniproovimist enne starti arusaadavalt endale lubada ei saa, kuigi varem olevat ka võistlejad etappi veinijoomisega alustanud. Kvaliteetne kohv on selle võistluse kohustuslik osa ja pakutav Cafe Colombia espresso on hea ergutaja. “Janu kustutasime värskete puuviljadega, sest kohtunikud peavad autos olema järjest kuni kuus tundi ja ega siis juua eriti ei tasu,” õpetab Kasela. Lisaks ratturite käekäigule tuleb kohtunikel ka hea seista, et hullunud fännid võistlejaid ei takistaks. Pea igas kohtuniku autos sõidavad veel kaasa sellele üritusele üle maailma kokku kutsutud VIPid. Nende tarbeks on autojuhid varunud suupisteid ja šampanjat.

Iga etapi võitja saab järgmisel hommikul stardilinnakus auhinnaks nii palju juustu, kui ta hetkel kaalub. “Mäletan, et Roquefort’i juustu serveeris ilmatu suurte vuntsidega tuntud prantsuse juustumeister,” meenutab endine kohtunik 1996. aasta võistlust. Muidugi on ka finišipaiga linnades õhtust hommikuni avatud kõik söögikohad, et suured rahvahulgad saaksid tutvuda kohalike hõrgutistega.

Personaaltreeneri soovitus

Selle kurnava 23päevase tuuri edukal läbimisel mängib sportlaste tasakaalustatud toidusedel olulist rolli. Suur kõrguste vahe ja kiirus nõuab päevas 200 km läbimiseks organismilt enneolematut vastupanu.

Chris Carmicael, kes on vähihaigusest võitjana välja tulnud ja kuuel korral Tour de France’i võitnud Lance Armstrongi personaaltreener, suunas ka  tippratturi toitumist.

Prantslased alustavad hommikut enne starti õhuliste pannkookide ja siirupiga. Õhtuks on reeglina pastaroad ja taimetoidud ning veiseliha basmati riisiga. Magusaks tarvitatakse enamasti väherasvast kuuma šokolaadi. Keha ergutamiseks on võistlejal alati kaasa kuivatatud puuvilja- ja pähklisegu. Chris Carmicaeli  raamatust “Eat right to train right” pärineb ka  mägietappideks soovitatav võistlejamenüü:


Hommikusöögiks

• jogurt müsliga

• täisteraleivaviil koos singiga

• kolme munavalge ja ühe munakollasega omlett

• keedetud riis või pastaroog

• värskelt pressitud apelsinimahl

• piimakohv


Õhtusöögiks

• veisefilee ja juurviljad või pastaroog või paella

Toidupakike päevaks

• riisikook, mandliküpsis, kuivatatud puuviljad

• värsked puuviljad:

kolm ananassiviilu

kolmeks lõigatud

banaan

neljaks lõigatud

magus õun

• 2–3 näpuvõileiba kana ja juustuga

• 3–4 proteiinibatooni


Õhtusö& amp; amp; ouml;k

• 2 prosciutto-viilu

• pasta tomatikastmega

• 3–4 veisefilee lõiku

• Ratatouille (baklažaani, tsukiini,

tomatiga)

• värsked puuviljad jogurtiga

• koogilõik

• joogiks vesi või klaas õlut lahjendatud soodaveega
Jaan Kirsipuu: Kõige parem köök on Püreneede jalamil Castres’t kuni;Bordeaux’ni, aga see on rohkem ikka publikule. Võistlejatel on oma;erimenüü. Paljudel tippmeeskondadel on kaasas oma kokk, kes meekonna;road valmistab ja jälgib hotelliköökides, milliseid tooraineid;kasutatakse. Süüa tuleb vähemalt kaks korda tavapärasest enam, sest;päevane energiavajadus on 5000–6000 kcal ja raskematel mägietappidel,;nagu Col de Calibere legendaarne tõus, kuni 10 000 kcal. Mina sõin;raskete etappide hommikutel suure portsu pastarooga ja muna, kas siis;keedetult või omletina. Hommikusöögile järgnes veel spordijook ja;müslibatoonid. Võistluste vältel on vedelikuvajadus umbes 1,2 liitrit;tunnis. Eriti kuumal võistluspäeval kulub 10–16 liitrit vedelikku;päevas.
;Päevaks kaasa võetav toidupakike sisaldab näputoitu, milleks on;fooliumisse pakitud paraja suurusega võileivad singi, juustu või;kanaga; kuivatatud puuviljad ja valgubatoonid. Sageli seisab;abipersonal tee ääres ja ulatab möödasõidul lisa.
;Päris etapi lõpus, viimase tunni jooksul, tarbisin sellist kiiresti;imenduvat spordigeeli, millega energiavarud lõpuspurdiks maksimeerida.
;Toitumise ralli ei lõpe sellega, kui võistleja on vaheetappi saabunud.;Abipersonal seisab hea võistlusjärgse toidulaua eest ja määrab, kui;palju on tarvis taastumiseks vedelikku. Hea on kohe ampsata banaani ja;suure valgusisaldusega spordisnäkke. Õhtusöögiks kaetud laualt leiab;kõike head ja paremat. Keedetud kartulid näiteks maitsevad hästi ja;taastavad kiiresti kurnatud keha. Vältima peab aga rasvasid ja raskesti;seeditavaid toite, sest kuni järgmise stardini on kehal aega taastuda;16–18 tundi. Vahel harva võis õhtusöögi juurde ka pokaali veini või ühe;õlle lubada, aga seda tõepoolest vaid paar korda sõidu jooksul. Muidugi;on etapivõitjal šampanja laual.
Tour de France:
• 7.–29. juulini 2007
• trassi kogupikkus 3550 km
• 20 stardilinna, tee viib
läbi gastronoomiakeskuste ja
veinipiirkondade
•;London ? Dunkerque ? Waregem ? Villers-Cotterêts ? Chablis ?;Bourg-en-Bresse ? Le Grand-Bornand ? Tignes ? Val d’Isére ? Briançcon ?;Tallard ? Marseille ? Montpellier ? Castres ? Albi ? Mazamet ? Foix ?;Pau ? Orthez ? Cahors ? Cognac ? Marcoussis ? Paris Champs-Élysée.
• Jaan Kirsipuu tähetund tuuril algas 1999. aastal. Ühtekokku on tal neli etapivõitu.