26.07.2007, 00:00
Tour de France – pidu ratastel
Sel nädala kulmineerub see suurejooneline võistlus Pariisis Triumfikaare all. Margit Kirsipuu uuris endiselt profijalgratturilt ja kahel korral kohtunikuna Tour de France’i kaasa teinud Rein Kaselalt mida võistlejad selle kurnava tuuri läbimisel söövad.
“Tour de France pole mitte ainult spordivõistlus,”
sõnab veiniguru Rein Kasela, kes on kogenud, et see kolm nädalat
vältav, maailma meediakajastuselt kolmas spordisündmus on
prantslastel pikalt ettevalmistatud pidu. Ka paljud fännid mujalt
maailmast plaanivad selleks ajaks oma puhkuse, et siis haagissuvilates
marsruuti jälgida ja tervitada oma iidoleid etapilinnades ning
mäenõlvadel. Prantsuse linnad võistlevad omakorda
õiguse eest olla etappide lähte- või finišipaigaks,
ja mitte ilmaasjata. Iga etapi lähtepaigas seatakse üles
stardilinnak, kus valitutel on võimalik kohtuda võistlejatega.
Fänne rõõmustab aga kohalik gastronoomia oma küllusliku
toiduvaliku ja piirkonna parimate veinidega. Sageli kohtab endisi
spordikuulsusi toiduserveerija rollis.
Vein ja juust
Veinitootjad valmistavad ka vastava etiketiga veinipudelid. Sportlased
veiniproovimist enne starti arusaadavalt endale lubada ei saa, kuigi varem
olevat ka võistlejad etappi veinijoomisega alustanud. Kvaliteetne kohv
on selle võistluse kohustuslik osa ja pakutav Cafe Colombia espresso on
hea ergutaja. “Janu kustutasime värskete puuviljadega, sest
kohtunikud peavad autos olema järjest kuni kuus tundi ja ega siis juua
eriti ei tasu,” õpetab Kasela. Lisaks ratturite
käekäigule tuleb kohtunikel ka hea seista, et hullunud fännid
võistlejaid ei takistaks. Pea igas kohtuniku autos sõidavad veel
kaasa sellele üritusele üle maailma kokku kutsutud VIPid. Nende
tarbeks on autojuhid varunud suupisteid ja šampanjat.
Iga etapi
võitja saab järgmisel hommikul stardilinnakus auhinnaks nii palju
juustu, kui ta hetkel kaalub. “Mäletan, et Roquefort’i juustu
serveeris ilmatu suurte vuntsidega tuntud prantsuse juustumeister,”
meenutab endine kohtunik 1996. aasta võistlust. Muidugi on ka
finišipaiga linnades õhtust hommikuni avatud kõik
söögikohad, et suured rahvahulgad saaksid tutvuda kohalike
hõrgutistega.
Personaaltreeneri soovitus
Selle kurnava
23päevase tuuri edukal läbimisel mängib sportlaste
tasakaalustatud toidusedel olulist rolli. Suur kõrguste vahe ja kiirus
nõuab päevas 200 km läbimiseks organismilt enneolematut
vastupanu.
Chris Carmicael, kes on vähihaigusest võitjana
välja tulnud ja kuuel korral Tour de France’i võitnud Lance
Armstrongi personaaltreener, suunas ka tippratturi toitumist.
Prantslased alustavad hommikut enne starti õhuliste pannkookide ja
siirupiga. Õhtuks on reeglina pastaroad ja taimetoidud ning veiseliha
basmati riisiga. Magusaks tarvitatakse enamasti väherasvast kuuma
šokolaadi. Keha ergutamiseks on võistlejal alati kaasa kuivatatud
puuvilja- ja pähklisegu. Chris Carmicaeli raamatust “Eat right
to train right” pärineb ka mägietappideks soovitatav
võistlejamenüü:
Hommikusöögiks
• jogurt müsliga
• täisteraleivaviil koos singiga
• kolme munavalge ja
ühe munakollasega omlett
• keedetud riis või
pastaroog
• värskelt pressitud apelsinimahl
•
piimakohv
Õhtusöögiks
•
veisefilee ja juurviljad või pastaroog või paella
Toidupakike päevaks
• riisikook, mandliküpsis, kuivatatud
puuviljad
• värsked puuviljad:
kolm
ananassiviilu
kolmeks lõigatud
banaan
neljaks lõigatud
magus
õun
• 2–3 näpuvõileiba kana ja juustuga
• 3–4 proteiinibatooni
Õhtusö&
amp;
amp;
ouml;k
• 2 prosciutto-viilu
• pasta
tomatikastmega
• 3–4 veisefilee lõiku
•
Ratatouille (baklažaani, tsukiini,
tomatiga)
• värsked
puuviljad jogurtiga
• koogilõik
• joogiks vesi
või klaas õlut lahjendatud soodaveega
Jaan Kirsipuu: Kõige parem köök on Püreneede jalamil Castres’t kuni;Bordeaux’ni, aga see on rohkem ikka publikule. Võistlejatel on oma;erimenüü. Paljudel tippmeeskondadel on kaasas oma kokk, kes meekonna;road valmistab ja jälgib hotelliköökides, milliseid tooraineid;kasutatakse. Süüa tuleb vähemalt kaks korda tavapärasest enam, sest;päevane energiavajadus on 5000–6000 kcal ja raskematel mägietappidel,;nagu Col de Calibere legendaarne tõus, kuni 10 000 kcal. Mina sõin;raskete etappide hommikutel suure portsu pastarooga ja muna, kas siis;keedetult või omletina. Hommikusöögile järgnes veel spordijook ja;müslibatoonid. Võistluste vältel on vedelikuvajadus umbes 1,2 liitrit;tunnis. Eriti kuumal võistluspäeval kulub 10–16 liitrit vedelikku;päevas.
;Päevaks kaasa võetav toidupakike sisaldab näputoitu, milleks on;fooliumisse pakitud paraja suurusega võileivad singi, juustu või;kanaga; kuivatatud puuviljad ja valgubatoonid. Sageli seisab;abipersonal tee ääres ja ulatab möödasõidul lisa.
;Päris etapi lõpus, viimase tunni jooksul, tarbisin sellist kiiresti;imenduvat spordigeeli, millega energiavarud lõpuspurdiks maksimeerida.
;Toitumise ralli ei lõpe sellega, kui võistleja on vaheetappi saabunud.;Abipersonal seisab hea võistlusjärgse toidulaua eest ja määrab, kui;palju on tarvis taastumiseks vedelikku. Hea on kohe ampsata banaani ja;suure valgusisaldusega spordisnäkke. Õhtusöögiks kaetud laualt leiab;kõike head ja paremat. Keedetud kartulid näiteks maitsevad hästi ja;taastavad kiiresti kurnatud keha. Vältima peab aga rasvasid ja raskesti;seeditavaid toite, sest kuni järgmise stardini on kehal aega taastuda;16–18 tundi. Vahel harva võis õhtusöögi juurde ka pokaali veini või ühe;õlle lubada, aga seda tõepoolest vaid paar korda sõidu jooksul. Muidugi;on etapivõitjal šampanja laual.
;Päevaks kaasa võetav toidupakike sisaldab näputoitu, milleks on;fooliumisse pakitud paraja suurusega võileivad singi, juustu või;kanaga; kuivatatud puuviljad ja valgubatoonid. Sageli seisab;abipersonal tee ääres ja ulatab möödasõidul lisa.
;Päris etapi lõpus, viimase tunni jooksul, tarbisin sellist kiiresti;imenduvat spordigeeli, millega energiavarud lõpuspurdiks maksimeerida.
;Toitumise ralli ei lõpe sellega, kui võistleja on vaheetappi saabunud.;Abipersonal seisab hea võistlusjärgse toidulaua eest ja määrab, kui;palju on tarvis taastumiseks vedelikku. Hea on kohe ampsata banaani ja;suure valgusisaldusega spordisnäkke. Õhtusöögiks kaetud laualt leiab;kõike head ja paremat. Keedetud kartulid näiteks maitsevad hästi ja;taastavad kiiresti kurnatud keha. Vältima peab aga rasvasid ja raskesti;seeditavaid toite, sest kuni järgmise stardini on kehal aega taastuda;16–18 tundi. Vahel harva võis õhtusöögi juurde ka pokaali veini või ühe;õlle lubada, aga seda tõepoolest vaid paar korda sõidu jooksul. Muidugi;on etapivõitjal šampanja laual.
Tour de France:
• 7.–29. juulini 2007
• trassi kogupikkus 3550 km
• 20 stardilinna, tee viib
läbi gastronoomiakeskuste ja
veinipiirkondade
•;London ? Dunkerque ? Waregem ? Villers-Cotterêts ? Chablis ?;Bourg-en-Bresse ? Le Grand-Bornand ? Tignes ? Val d’Isére ? Briançcon ?;Tallard ? Marseille ? Montpellier ? Castres ? Albi ? Mazamet ? Foix ?;Pau ? Orthez ? Cahors ? Cognac ? Marcoussis ? Paris Champs-Élysée.
• Jaan Kirsipuu tähetund tuuril algas 1999. aastal. Ühtekokku on tal neli etapivõitu.
• 7.–29. juulini 2007
• trassi kogupikkus 3550 km
• 20 stardilinna, tee viib
läbi gastronoomiakeskuste ja
veinipiirkondade
•;London ? Dunkerque ? Waregem ? Villers-Cotterêts ? Chablis ?;Bourg-en-Bresse ? Le Grand-Bornand ? Tignes ? Val d’Isére ? Briançcon ?;Tallard ? Marseille ? Montpellier ? Castres ? Albi ? Mazamet ? Foix ?;Pau ? Orthez ? Cahors ? Cognac ? Marcoussis ? Paris Champs-Élysée.
• Jaan Kirsipuu tähetund tuuril algas 1999. aastal. Ühtekokku on tal neli etapivõitu.