Tšiili viinamarjapiirkonnad on jagunenud põhjapoolseks, valgetele marjadele soodsaks piirkonnaks (Limari, Casablanca), keskosaks (Maipo, Rapel, Valle de Colchaqua), kus kasvatatakse vaohaaval väga mitmesuguseid sorte, ning lõunapoolseks, vihmasemaks piirkonnaks (Curicó, Maule), kust pärineb enamik Tšiili volüümiveine.

Neist kõigist on maailmas ehk terasemalt jälgitud Casablancat kui Tšiili üht uuemat veinipiirkonda, mille suhtes on keelitanud tähelepanelik olema ka Hugh Johnson, imestades omal ajal "Suure veiniraamatu" neljandas väljaandes, miks kasvatatakse sealsete võimaluste juures nii vähe Chardonnay marja (Tšiili oli ju üldse kaua aega rohkem punaveini maa). Kohalikud veinimeistrid olid asjast loomulikult ammu teadlikud ning nii on sealt pärit veinid hakanud nüüdsel ajal veinirahvast üllatama - oma pehme tekstuuri, suure puuvilja ja mõnusa värskusega.

Võrreldes kolme sarja Chardonnay'sid, on maja stiil selge - see püüdleb värskuse, kerge vürtsi, elegantsi ja sulni troopilise puuviljasuse poole. Kui Trio üsna mineraalsel, õunasel ja laimisel Chardonnay'l on elegantsi, happe ja erksuse toetajaks Riesling ning Pinot Grigio harmoonia loojaks nende kahe marja vahel (marjad on kõik pärit Casablanca orust), siis sama oru Casillero del Diablo Chardonnay Reserva on õige värske ja klaar, ananassine, õrna pehme tamme ning aimatava magusapoolse järelmaitsega, mis teeb veinist hõlpsasti sobituva toiduveini (nt kergematele kala- ja pastaroogadele).

Maipo Santa Isabeli aia Chardonnay Marques de Casa Concha on aga eriline - marjad on kosunud Piemonte-laadsel savisel ja liivasel mineraalirikkal pinnasel ning Maipo oru kõige külmemas paigas, kus temperatuuride öine ja päevane kõikumine veini värskusele vaid kaasa aitab.

Maitseb ja kiidab

Trio Chardonnay on väga heaks abimeheks neile, kes tahavad vabaneda Chardonnay-sõltuvusest. Nimelt on Chardonnay'le lisatud 15% Rieslingit, mis annab nõtkust ja happesügavust, ning teist sama palju Pinot Grigiot, mis lisab Chardonnay täidlusele ja vürtsikusele pisut kreemjat struktuuri ja libisevust. On ju eriti kerge joodavuse pärast Pinot Grigio maailmas ja USAs saanud ülipopulaarseks. Tulemuseks on piisava happesügavusega tsitruselise nüansiga karge ja mineraalne Chardonnay. Suurepärane vein! Veel parema saaks vahest ainult siis, kui Chardonnay üldse panemata jätta. Aga Chardonnay-sõbrale kindlasti oluline samm oma lemmiksordi avarama mõistmise poole.

Kalev Kesküla