Tehasest

Uus tehas asub Clonmich’is (Tullamore’i äärelinn) 58hektarilisel alal, mis annab võimaluse kasutada tootmisprotsessis ülimalt hea kvaliteediga pehmet allikavett lähedal paiknevatest Slieve Bloomi mägedest.
Tehase ehitamise protsess kestis kaks aastat ja seda juhtis Willams Grant & Sons’i peainsener John Stevenson. Projektis osales üle 1200 spetsialisti, inseneri ja ehitustöölise. Kokku tehti ajalises arvestuses
475 000 tööpäeva, sh eemaldati 250 000 tonni turvast ja mulda (sellise kogusega saaks täita 47 standardmõõtudes olümpiabasseini) ning ehitati 14 km torustikku, et puhas allikavesi mägedest tehasesse jõuaks. Investeering kokku läks maksma 35 miljonit eurot, millest enamik tuli William Grant & Sons’i perekonnalt. Tehases on kasutusel kõige uuem loodussäästlik tehnoloogia.

Tullamore’i tehast juhib Denise Devenny – William Grant & Sons’i esimene
naissoost viskitehase juht. Tehasehoone vestibüüli kaunistab tulilind fööniks – uue alguse vääriline sümbol. Peenes puhketoas võib aga avada
lükandseina ning nahkses tugitoolis viskit nautides vaadata, kuidas toodang valmib.

Mitte et tänapäevases tehases midagi eriti vaadata oleks: suured anumad, ülim steriilsus ja avarad ruumid, mille keskel kõrguvad uhked vasest katlad. Unikaalne on aga kolmnurkse kujuga spirit safe, mille pöörangutega määratakse viski kvaliteet. See lukustatud tööriist viitab kolmekordsele destilleerimisele ja kolmestele segudele, aga ka Willam Grant & Sons’i perekonna vapile, mida ehib kolm krooni.

Vaadates tulevikku

William Grant & Sons’i tegevdirektor Stella David rõhutas, et uus vabrik võimaldab William Grant & Sons’il kindlustada tuleviku toodangunõudlus ülejäänud sajandiks, mil Iiri viskit ootab ees seni kõige põnevam peatükk ajaloos. Omanike poolt lubas ta, et Tullamore D.E.W.-le ollakse pühendunud ning keskendutakse just brändi arendamisele ja pikaajalisele investeerimisele.
Iiri põllumajandus-, toidu-, mereväeja kaitseminister Simon Coveney kiitis avamisel Iiri viskit kui Iiri toidu- ja joogitööstuse üht staari ja müügiarvudelt kõige kiiremini kasvavat kanget alkoholi maailmaturul. Ettevõtjad on Iiri viski tootmisse investeerinud kümne aasta jooksul
üle miljardi euro.

Tullamore D.E.W. ülemaailmne

kaubamärgijuht Caspar McRae kiitis brändi vastupidavust, optimismi ja arengut, mis on viinud ka uue tehase avamiseni. Mehe sõnutsi on see kui kaubamärgi parting glass – hetk, mil võib tõsta klaasid mineviku
saavutustele ja tuleviku uuele põnevale peatükile.
Caspar McRae arvates peaksid ka kõik viskitootjad tänama seriaali „Mad Men”, kus on ajastukohaselt viskitarbimine trendikas, mõjutades kindlasti ka müüginumbreid.
Trendikad sarjad loovad omakorda trende. Lõpetuseks võib Tullamore D.E.W. ja William Grant & Sons’i terviseks teha ühed glasses up’id. Uus tehas vanas kohas.
Tullamore D.E.W. Tullamore’ist.


Uue vabriku avamise puhul anti välja eksklusiivne partii viskit Celebratory Phoenix Single Batch.
Lähtudes tänavusest, Tullamore’i jaoks tähtsast aastast, on partii suurus 2014 pudelit. Partii on
järjekordne lisa Tullamore D.E.W. Phoenix-sarjale, mis jõudis esimest korda müüki 2013. aastal.
Phoenix-sari pärjati kuldmedaliga 2013. aastal Iirimaa võistlusel. Joogis hinnati maitses mahedat
keerukust, sügavate lehiste ja linnaste toone ning pehmet vanilli- ja tammemaitset.
CPSB on kääritatud nii vanade burbooni- kui ka oloroso šerri vaatides. Lõpetuseks pannakse
viski uutesse Ameerika tamme vaatidesse.
Iiri viskile kohaselt kolm korda destilleeritud 55% kangusega triple blend’i müüakse Iirimaal
Tullamore D.E.W. külalistekeskuses, The Loopis, Dublini lennujaamas ja Dawsoni tänava Celtic
Whiskey Shopis – seniks kuniks jagub. Müügihind on orienteerivalt 90 eurot.


Läbi aja

1829
Tullamore’i vabrik saab tegutsemisloa.

1873
Daniel Edmund Williams saab 25aastaselt tegevdirektoriks.

1893
Daniel toob turule oma kolmekordselt destilleeritud pot-stillsignatuur
brändi Tullamore D.E.W. Käibele läheb moto „Give every man his DEW” („Anna igale mehele tema DEW” – põhineb sõnademängul, kus dew kõlab nagu due(to give somebody their due – midagi head inimeses tunnustama).

1924
Ameerika alkoholikeeld vähendab nõudlust, tootmine lõpetatakse.

1938
Tootmine Tullamore’is jätkub taas.

1954
Ülemaailmne turg väheneb, tootmine lõpetatakse. Brändi hoiab elus arvestatava suurusega ladu.

1965
Viskit toodetakse esimest korda Tullamore’ist väljaspool, John’s Lane’i vabrikus Dublinis.

1975
Tootmine viiakse Dublinist üle Middleton’i Corkis, kus kaubamärk läheb IDL Groupi alla.

1994
C&C Group ostab Tullamore D.E.W. ära ja bränd hakkab taaselustuma, eriti tänu kasvavale ekspordile.

2010
Kaubamärgi omandab William Grant & Sons ja algab brändi uuendamine.

2012
Tullamore D.E.W. külalistekeskus renoveeritakse vanas 19. sajandi
tehasehoones.

2014
Verstapost Tullamore D.E.W. jaoks – tootmine viiakse tagasi Tullamore’i
pärast 60aastast vaikust. Uus tehas.


VISKIKOKTEILID
Viskit võib juua puhtalt, jääkuubikutel või
lonksukese selge allikaveega. Nende jaoks,
kes otsivad pehmemaid ja maitsekirevamaid
kooslusi, on loodud viskikokteilid.
Siinkohal esitlemegi kaht vana kooli
klassikalist retsepti. Mõnusad mõlemad.
Kusjuures „Glasses up” on nii õrn ja naiselik,
et sobib ka kõige pidulikuma sündmuse
tähistamiseks.
Glasses up
› 40 ml Tullamore D.E.W Originali või
12 YO Reserve’i
› 10 ml agaavisiirupit
› 25 ml õunamahla
› 5 ml värskelt pressitud sidrunimahla
› väike sorts Peychaud’s Bittersit (bitterit)
› 30–50 ml šampanjat olenevalt klaasi
suurusest
› vanillisuhkrut, sidrunikoort
Kaunista flöötpokaali (ingl flute) serv
vanilli suhkrust ringiga. Šeigi kõik komponendid,
v.a šampanja. Vala segu klaasi,
täida klaas šampanjaga. Koori sidrunilt
spiraalne koorekeeris ja lisa joogile.
D.E.W. & Ginger
› 5 cl Tullamore D.E.W Originali
› Ginger Ale’i toonikut
› sidruni- või laimiviili
Vala viski jääkuubikutele, täida klaas
toonikuga, lisa sidrun või laim. Joo ilma
kõrreta!

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.
Alkohol võib kahjustada teie tervist!