“Märgiline sündmus oli 1939. aastal katkenud Helsingi ja Tallinna vahelise laevaliikluse taasavamine 1965. aastal. Nii nagu teised nõukogude liiduvabariigid, oli Eesti läänemaailmale täielikult suletud. Laevaliini avamine oli kui aken läände ja tasapisi hakkasid tulema ka välisturistid. Selleta ei oleks Tallinn ilmselt kunagi olümpialinnaks saanud, ei oleks ehitatud Viru hotelli ja mine sa tea, võib-olla poleks ka tulnud laulvat revolutsiooni, sest kui olla muule maailmale nii suletud, ei saagi midagi toimuda. Seega olid laevaliikluse avamine, Viru hotelli ehitus ja Tallinna olümpiapurjeregatt väga olulised sündmused meie turismi arengus,” sõnab dotsent.

Toomani sõnul hakkas juba enne taasiseseisvumist eraettevõtlus turismis tasapisi arenema. 1990. aastal asutati Eesti turismifirmade liit ja Eesti Vabariigi riiklik turismiamet. Nende loomine oli selge märk sellest, et turismi kui olulise tegevusvaldkonna edendamisega tuleb tegeleda nii riigi tasandil kui ka ettevõtjate ühenduste toel.

“Kui tuli tore aasta 1991, oli läänelikule ja turumajanduslikule mõttemallile tugineva turismi arendamiseks tehtud ära väga tugev eeltöö. Juba 1991. aastal, ainult mõned kuud pärast iseseisvuse taastamist, toimus esimene rahvusvaheline turismimess Tourest.

“Eesti turismil pole kunagi läinud nii hästi kui praegu, enamik olulisi numbreid näitavad tõusuteed.” Põhiline prioriteet on praegu Toomani sõnul jätkuv tootearendus, eristumine ning Eesti suurem turundamine tervisepuhkuse sihtkohana. Meie spaad on fenomen kogu maailmas, üheski teises riigis ei ole nii väikese rahva ja territooriumi kohta nii suurt heal tasemel spaade kontsentratsiooni.

Turismiturul toimuv mõjutab teisi majandussektoreid, mis omakorda mõjutavad nii otseselt kui ka kaudselt turismiturgu. Statistikaameti andmetel (2017) andis turism koos kaudsete mõjudega 7% Eesti sisemajanduse kogutoodangust. Turismimajandus on tähtis ka regionaalarengu ja eksporditulude seisukohast – veidi üle 30% teenuste ekspordist ja 10% koguekspordist on seotud turismiga.

Jaga
Kommentaarid