Valge lihaga mudil on ahvenaline ja maitseltki meenutab kõige enam ahvenat. “Lahti me temast ei enam saa, kuid harrastuslike vahenditega õnnestub mudilat edukalt püüda. Seda enam, et kulinaarses mõttes on tegemist igati tipp-topp kalaga,” ütleb Harrastuskalastuse Liidu juht Endrik Tõnsberg ega soovita mudilat merre tagasi saata. Head ümarmudila püügikohad on Tallinna lahe sadamad, Viimsi kant ja Muuga sadam, unimudil laiutab Narva veehoidlas. Maksab näpuotsaga hakkliha vette visata, kui paharetid juba platsis.

Räägime Kalastaja ajakirja väljaandja ja harrastuskoka Hanno Kasega ümarmudilat rookides tema toidulaual atraktiivseks tegemise võimalustest. Sarnaselt lesta ja ahvenaga maitseb mudil kõige hõrgumalt vahetult suitsuahjust tulnuna. Kuna kala on ikka väga rumala näoga, siis erinevalt lestast ja ahvenast on puhastamisel targem ka pead eemaldada. Sööme ju ikkagi silmadega! Spetsiaalsete karedate kalapuhastamise kinnastega läheb kümne kilo mudila puhastamine ludinal. Peade eemaldamisel tuleb ka sisikond hõlpsasti välja. Suitsuahju minevatele kaladele jäetakse soomused alles nagu ka uimed ja saba. Loputame kalad voolikuga üle ja jätame poleks tunniks soolaga seisma. 9 liitri vee kohta kulub 1,5 kg meresoola. Maitsest ei tohi aga kala soolasust tunda. Kala õrn maitse peab ikka üle käima. Pisemad mudilarümbad jätame praadimiseks, aga enamiku sätime suitsuahju restile. Mudilat peab ahjus esialgu pisut kuivatama ja seejärel veerand tundi tugevat lepasuitsu. Selleks kulub pakk Kalastaja kuivi lepalaaste. Peab aga jälgima, et õrn kala liiga kuivaks jääks.

Mudilakilo eest küsitakse toorena kalaturul paar eurot. Kalaga saab lähemat tutvust teha juba sel laupäeval Viimsi Vabaõhumuuseumis, kus Tauno Laasik koos Vladislav Koržetsiga mudilast veel midagi maitsvat on välja võlumas. Rannarahva Muuseumi mutid soovitavad aga ümarmudilat ka praadida.


Praetud ümarmudil rannarahva moodi

Vaja läheb

1 kg ümarmudilat
1 tass taimeõli
2 sl jahu
meresoola ja musta pipart

Valmistamiseks

puhasta, pese ja kuivata mudilarümbad. Puista kaladele soola ja pipart. Pane jahu kilekotti ja vala sinna ka puhastatud kalad. Sulge kott ja loksuta nii, et kalad ühtlaselt jahuga kattuksid. Prae kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Söö koos värske keedukartuli ja rohelise salatiga.


Veinisoovitus

Lamothe-Vincent White 2011 sobitub valge kala ja ka suitsukalaga hästi. Sidrunkollase värvusega Sauvignon Blanc’i viinamarjast valminud veinis on tunda virsikut ja aprikoosi, mis hästi tasakaalus mineraalsusega. Maitses on tunda karusmarju, tsitrust ja eksootilisi puuvilju.