Prantsusmaal puudutas see Alsace Tokay Pinot Gris veine, mille nimest Tokay sõna peab olema kadunud hiljemalt tänavuse aastakäigu veinidel. Elsaslased oma ajaloolise veininime ümber suurt sõda ei pidanud, sest tegelikult jõudsid nad üpris kiiresti veendumusele, et ilma segava Tokay sõnata on Pinot Gris veini turustamine selgem ja lihtsamgi.

Itaallased aga ei soovinud ilma kohtulahinguta alla anda. Friuli-Venzia Giulia autonoomne piirkond ja Regionaalne äärealade arengu agentuur kaebasid koos kohtusse Itaalia Põllu- ja Metsamajanduse ministeeriumi, kes piiras veininimedes Tocai sõna kasutamist. Itaalia kohus saatis selle hagi ülevaatamiseks edasi Euroopa kohtusse, paludes hinnata ungarlastega sõlmitud lepingu kehtivust Tocai Friuliano ja Tocai Italico viinamarjadest valmistatavate veinide kohta.

Hagis rõhutati, et kuna Tocai Italico ja Tocai Friuliano näol on tegemist viinamarjasortide traditsiooniliste nimedega, mida on kasutatud sajandeid, peaksid need nimed selle sama Ungari ja Euroopa Liidu vaheline veininimede vastastikuse kaitse ja kontrolli lepingu kohaselt, mille alusel nende kasutamine keelustati, hoopis kaitse all olema.

Euroopa Kohtu hinnang oli ette aimatav. Pikkade põhjenduste järel kuulutati välja ungarlaste võit. Tokaj (ja kõik selle sarnased nimed) on ainult neile lubatud. Itaallased pühkigu rahulikult oma suu sellest puhtaks. Muu hulgas tõdeti, et nimetuse ärakeelamine ei ole kuidagi vastuolus omandiõigusega.

Mul on tunne, et lõplikust võidust on asi veel kaugel. Kohtulahingute reeglitesse kuulub edasikaebamine viimase instantsini. Tulemus Ungari – Itaalia 1:0 on seega pigem poolajatulemus.