Uued staarid restoranimaastikul
Hõbelusikas on rahva hääl, teisisõnu, nende inimeste arvamus, kelle jaoks söögikohad tegelikult tehakse. Huvi konkursi vastu on suurenenud nii hindajate kui söögikohtade poolelt, rõõmustas konkursi korraldaja Anu Laineste (alumisel pildil) ning lisas, et tunnustamine on restoranide meeskondadele ikka hästi tähtis. “Püüame jälgida, et hindajad oleksid eri valdkondade esindajad, läbilõige Eesti ühiskonnast, ja hindaksid just seda, mis tavatarbijale väljas söömisel oluline on,” rõhutas Laineste. Selleks on kaasatud rohkem kui 50 toiduteadlikku hindajat üle Eesti ja selle aasta maitseelamused pärinevad suures osas väljastpoolt Tallinna. Ainuüksi hea toidu pärast tasub kohale sõita Põhjaka ja Pädaste mõisarestorani, kodurestorani Mer Mer, Muhu kalakohvikusse, Otepääle Tammuri talurestorani ja kohvikusse Lumi. Omanäolisi söögikohti, kus rõhutatakse just lähiümbrusest pärineva tooraine kasutamist, on juurde tekkinud päris mitu. Kuid ka vanad tegijad ei ole restoranimaastikult kuhugi kadunud. See on märk sellest, et kui hoiad taset, jääd ka püsima.
Hõbelusika auhinnatseremoonial tehakse kord aastas sügav kummardus parimatest parimatele tegijatele nii toitude kui teeninduse vallas. Konkurss ise tähendab korraldajatele aga aastaringset organiseerimist, et kõik sel aastal osalenud 65 söögikohta üle Eesti võrdsetel alustel hinnatud saaks. “Hõbelusika saamine ei ole juhuslik, subjektiivne hinnang ega põhine headel suhetel. See tähendab järjepidevat valmisolekut pakkuda tipptasemel maitseelamust, sest “salapärased sööjad” hindavad söögikohti juhuslike külastuste põhimõttel,” rääkis Laineste.
Seekord jagati Hõbelusika auhindu vast avatud Teletornis. Peente ja kallite gurmeerestoranide kategoorias võidu pälvinud Tchaikovsky peakokk Vladislav Djatšuk on varemgi, kokandusolümpial Bocuse d’Oril võisteldes tõestanud oma kuulumist maailma paremikku.
Vene tänav vanalinnas, kus Tchaikovsky asub, on kujunenud tipprestoranide tänavaks. Kohe kõrvalt leiab suurlinliku teenindusega parima restorani kategooria nominendi Ribe, vastas rahvusrestorani nominendiks valitud trattoria La Bottega ja parima restorani tiitli napsanud Dominici. Dominici meeskonna, peasommeljee ja -koka loodud tervikelamust hinnati konkursil maksimumpunktidega ning Allar Oeselg pärjati ka parimaks kokaks.
“Statistiliselt on pooled Eestis tegutsevad söögikohad pubid. Tase on küll tervikuna erinev, kuid areng tuntav,” kinnitas Saku Õlletehase müügidirektor Jaan Härms. Õllespetsialistide abiga said kriteeriumid pubide hindamiseks timmitud selliseks, et õlut osataks õigesti serveerida ja kohtunikud mõistaksid pakutavat kvaliteeti hinnata. Tänavune pubi Hõbelusika võitja on tõeline õlleekspert. Kraanist pakutakse seal üle kümne sordi, alates väiketootjatest suurte õllehiidudeni, ning teenindajad suudavad peast kirjeldada õllede maitseomadusi ja sobivust roogadega.
Korraliku kohvi pakkumine on kohviku kategoorias olulisim kriteerium ja selle hindamiseks on Paulig õpetanud ka Hõbelusika kohtunikke kohvi valmistama ning lihvinud kohvikute hindamiskriteeriume. Pauligi kohvieksperdi Marta Piigli sõnul on kohviku pidamine nagu sport, kus ei piisa ühekordsest pingutusest. Treenida tuleb iga päev, et olla tipptasemel ja võita Hõbelusikas. Millise vaevaga suutis seda Pärnu kohvik Supelsaksad, kus soe ja isikupärane teenindus on osake tervikmiljööst, on omal nahal tunda saanud alatasa kohvikus asekldav Anna Huimerind. Üldjuhul on söögikohtade personalivoolavus suur ja värbamine keerukas, eriti väiksemates linnades. Koolitatud töötaja on sageli paari kuu pärast konkurendi juures tööl, mis teeb oodatud teenindusstandardite täitmise raskeks. Sageli tuleb ka omanikel kohapeal mitut rolli täita.
“Restoranimaastik tervikuna on aastatega muutunud tunduvalt mitmekesisemaks ja huvitavamaks,” sõnas Joakim Helenius, üks Hõbelusika hindajate esindajatest, restoranide Neh ja Alexander juhatajale Martin Breuerile Eesti toidu arendamise ja aasta toiduelamuse pakkuja tiitlit üle andes. “Söögikohast saadav tervikelamus kujuneb esmalt planeerides, nautides hõrke roogi ja meeldivat teenindust, ning seejärel kõike seda meenutades.”
Kuidas Hõbelusikat saada?
Hõbelusika hindamiste käigus täidetud poolesaja küsimusega ankeedid olid väga põhjalikud ning söögikohtade eripära arvestavad. Hindajateks on valitud inimesed, kes oma töö ja elustiili tõttu on hästi kursis eri maade toidukultuuriga. Nad on restoranide tavakliendid, kuid ei tohi olla seotud ühegi söögikohaga. Hindamise eesmärk on saada söögikohast tervikpilt, mis algab broneeringust ja vastuvõtust sisenemisel ning üldisest atmosfäärist. Tähtsal kohal on menüü – kas pakutav on esitatud arusaadavalt, kas on olemas taimetoidu- ja lastemenüü? Toidu juures arvestatakse lisaks maitsele ka teisi omadusi, nagu lõhna, tekstuuri ja väljanägemist. Tähtis on tooraine kvaliteet, komponentide omavaheline sobivus, värskus, vastavus menüüle ja temperatuur. Jookide osas hinnati ka teenindajate sellekohast teadlikkust.
Hõbelusika võitjad | |
■ | Parim gurmeerestoran: Tchaikovsky |
Nominendid: Restoran Nevskij, Restoran Ö | |
■ | Parim restoran: Dominic |
Nominendid: restoran Leib Resto ja Aed, restoran Moon, restoran Ribe | |
■ | Parim kohvik: Supelsaksad |
Nominendid: Werner, Cafe More | |
■ | Parim pubi: Põrgu |
Nominendid: Chicago, Järve Amps | |
■ | Parim rahvusrestoran: Neh |
Nominendid: Trattoria La Bottega, restoran Chedi | |
■ | Parim pererestoran: OKO resto |
Nominendid: restoran Lucca, restoran Rucola | |
■ | Parim lounge/vinoteek: Il Gallo Nero vinoteek |
Nominendid: Butterfly lounge, Museum lounge | |
■ | Parima teenindusega söögikoht: Supelsaksad |
■ | Parim kokk: Allar Oeselg restoranist Dominic. |
Välja anti ka üllatusauhind, mis läks Martin Breuerile, kes on restoranide Alexander ja Neh üks omanikke. Kohtunike hinnangul on just tema tõstnud oma restoranidega Eesti restoranikultuuri taset tervikuna. |