Rummi ajaloo võib mingis mõttes viia tagasi kuni 10 000 aastat, kui Kagu-Aasias hakati kasvatama suhkruroogu. Suhkrurootaim (Saccharum officinale), mida vahel hellitavalt päikesepoisiks kutsutakse, tegi ajaloos läbi tõelise ümbermaailmareisi.

Väidetavalt toodeti müütilisi võimeid andvaid fermenteeritud jooke suhkruroost juba vanas Indoneesias, Filipiinidel, Indias ja Hiinas. Malaisia elanikud tegid suhkruroost juba kaks tuhat aastat tagasi jooki, mida kutsuti brum’iks. Sealt levisid need taimed ja oskused teistesse Aasia piirkondadesse (Marco Polo kirjeldab talle neljateistkümnendal sajandil Iraani territooriumil pakutud suhkruveini) ning Aafrikasse, edasi mauride abil ka Portugali ja Hispaaniasse. Kanaaridelt jõudsid need Kolumbuse ja teiste maadevallutajate vahendusel pärast 1493. aastat Kariibi mere saartele. Suhkruroog, mis oli tollal peamiseks magusaallikaks, vallutas saarestiku ning Antiguast Trinidadi ja Tobagoni tekkis tõeline suhkrurooparadiis.

Filipiinidel toodetakse juba aastast 1854 üht väärt rummi — Tanduay. Ja vägagi edukalt, mõned aastakümned tagasi oli see maailmas enimmüüdud rumm ja samas üks Filipiinide tuntumaid kaubamärke. Firma, mis on maailmas suuruselt teine, jääb praegu aastas toodetud ja müüdud rummi kogustelt alla vaid Bacardile, olles Aasias vaieldamatu turuliider.

Nimi Tanduay tähendab vanas tagalogi keeles maakitsust ja ka kaugel asuvat maad. Algul aurulaevadega tegelenud perekond Elizalde ostis enam kui 150 aastat tagasi koos hispaanlasest ärimehe Joaquin Ynchaustiga Manila lähedal mitu rummivabrikut. Nad moderniseerisid need, hakkasid ka suhkruroogu kasvatama. Aurulaevu kasutati nii tooraine kui rummi transportimiseks. Algsest väikesest rummivabrikust arendasid Elizalde perekonna neli generatsiooni piirkonna võimsaima Tanduay alkoholitehase. Võrreldes paarikümne aasta taguse ajaga on toodang praegu kasvanud ligi 50 korda, valikus on üle paarikümne Tanduay rummi (sealhulgas ka kangeid 50% ja 30% ehk maailma esimesi light rum’e).

Rumm küpseb tammevaatides kaks või enam aastat, sõltuvalt sellest, millise kvaliteedi, kanguse, lõhna- ja maitseomadustega rummi soovitakse. Tanduay rummid on kuulsad ka kokteilide koostisosadena.