20.02.2009, 00:00
Vabariigi pidujoogid
Pärast selle lehenumbri ilmumist ongi õige aeg hakata
mõtlema vabariigi aastapäeva tähistamisele.
Enamik
rahvast teeb seda mõistagi teleka ees, vaadates aastapäeva
vastuvõttu, mida me oleme harjunud rahvusliku irooniaga
“pingviinide paraadiks” kutsuma. Paraadi formaat olevat laenatud
Soomest, kus iseseisvus juba harjunud asi. 1990. aastal sattusin esimest korda
Soome ja tõin sealt kaasa väikese pudeli Finlandia vodkat.
Jõin selle soomlaste iseseisvusvastuvõttu vaadates ära, oli
pidulik tunne küll. Peagi saime oma vabariigi.
Kui teil on
tahtmist vabariigi aastapäeva viinaga tähistada, tuleks käituda
patriootlikult – juua Eesti viina. Russki Razmer ja Russki Standart ei
lähe kohe mitte, sest ega meie riik vene mõõdu järgi
käi.
Ka Vodka Gorbatschow ei sobi, kuigi sellenimeline mees
kogemata lammutas sotsialistliku maailmasüsteemi. Lennart Meri temast
suuremat lugu ei pidanud. Putini vodka pruukimisel peaks lausa Kapo silma peal
hoidma. Niisiis passib Viru Valge ja kui teil peaks välismaiseid
sõpru kambas olema, siis nemad mõistavad hinnata ka Vana
Tallinna.
Ma arvan, et pidupäeva veinid – mida me ju ikka
kõige rohkem pruugime – peaksid pärinema meie uuelt suurelt
kodumaalt, Schengeni viisaruumist.
Kas te teate, mis loom see
Schengen on? See on linnake Luksemburgi veinipiirkonnas Moseli jõe
ääres. Eestis (Selve
) on kogunisti Château de Schengeni
nimeline noobel Riesling müüa, see sobiks pidulauale eriti
hästi. On ju Luksemburg Eestistki väiksem iseseisev Euroopa riik, mis
kuulub viie rikkama hulka ja saab endaga igati hästi toime.
Eeskätt vajame aga vahuveini. Väga meeldiv ja täitsa laitmatu
jook on Desomi toodetud Crémant de Luxembourg – klassikalisel
meetodil (nagu šampanja) valmistatud vahuvein. Pooleldi Rieslingist,
pooleldi Pinot Blancist tehtud vahuvein on ilusa värske happega, mahlane,
nõtke, leidub ka röstsaia nüanssi. Ka Bernard-Massardi
veinidel pole miskit häda.
Teine poliitiliselt ja maitselt
sobiv kandidaatpiirkond on minu meelest Alsace. See maa on kaua Prantsusmaa ja
Saksamaa vahel käest kätte käinud, aga nüüd
Prantsusmaa koosseisus vist üsna rahul. Laiemalt on meil saada
Pfaffenheimi kooperatiivi Pinot-marjadest vahuvein Cuvée Hartenberger
Blanc de Blanc – mahlane ja värske. Aga ega ma ühegi viletsa
Alsace’i vahuveini otsa polegi sattunud.
Kolmandaks
võiks meile sobida iseseisvuspüüdlustega Kataloonia vahuvein.
Just seal valmistatakse 95 protsenti cava’st, mida impeeriumimeelsed
kastiillased teinekord boikoteerivad. Aidakem siis katalaane ja valigem endale
pidupäevaks mõni paremat sorti cava – näiteks vanima ja
mainekaima tootja Codorníu Cuvée Raventos. See on täidlane,
noobli happega kergelt kreemjas jook.
Loomulikult on šampanja
Euroopa klassika, ja kui teil peaks headest aegadest veel varusid olema, siis
passib küll endale üks tõeline pidujook lubada. Veuve Clicquot
Ponsardin on meil viimastel aegadel laiemalt saadaval – see on stiililt
värske, virsiku ja valgete lillede nüansiga. Sobib igati. Kui
vinoteekidesse astuda, leiab sealt ka väiksemate tootjate põnevaid
veine, vahest tasub ka allahindlust küsida.
Tähtis on
pidutuju ja isamaaline meel, küllap siis ka jook suulael õigesti
maitseb.