Ent kui paljudes restoranides tunneme ja näeme, et pakutav on tõesti värske? Levinud arvamuse kohaselt kasutatakse suurtes restoranikettides eelvalmistatud, -küpsetatud, -pakendatud toitu, mida siis selles nn söögivabrikus külastajale värske ja isetehtuna serveeritakse. Aga see pole nõnda igal pool!

Vapiano on valinud asutamisest alates teise tee. Oma unikaalse avatud köögiga pakub ta külastajale suurepärast võimalust veenduda tellitava toidu värskuses: kokk valmistab süüa justkui koos kliendiga, kes näeb täpselt, kuidas ja millest tema toit valmib.

Hommikuti valmib värske pasta restoranis paiknevas klaasist manifattura’s – et ikka kõik näeks, kuidas seda tehakse. Vaid parimast kõvanisujahust tuleb kaheksat sorti pastat. Kella 11ks on esimene pastategu lõppenud ja toodang paberkottidesse pakitud, jäädes külastajaid ootama. Kiirematel päevadel tehakse pastat kaks korda.

Kell 8 saabub värske tooraine: salatid, juurviljad, kirsstomatid. Köök keedab pastade ja pitsade jaoks uue kastme, kasutades selleks kesksuvel Sitsiilia päikese alt korjatud tomatite polpa’t. Samamoodi tehakse igal päeval uued salatikastmed, sest need maitsevad kõige paremini just äsja valminuna. Imeõhukesed singiviilud pitsa peal lõigatakse suurest Parma singist. Pakutavad ciabatta’d on ahjusoojad. Kõik magustoidud, olgu selleks tiramisu, crema di fragola, juustukook või mõni muu hõrgutis, valmistatakse igal hommikul Vapiano kokkade poolt.

Värsked ürdid on olnud Vapiano külaliste suured lemmikud läbi aastate. Basiilik, pune ja tüümian, mis hommikul ürdifarmidest restorani saabuvad, pannakse kasvuhoonesse ja laudadele, kust saab neid oma toidu maitsestamiseks ise võtta. Vapiano – see on värskus igas päevas!

Retseptid: Vapiano

Pasta pesto alla Vapiano ühele inimesele

>1 pk (180 g) värsket Vapiano pastat, näiteks spagette

>küpsetamiseks esimese külmpressi oliiviõli

>60 g värsket pestokastet

>1 peeneks hakitud küüslauguküüs

>1 peeneks hakitud tšilli (kogus soovi järgi)

>peotäis röstitud piiniapähkleid

>3–4 kirsstomatit

>soola, värskelt jahvatatud musta pipart

>2–3 värsket basiilikulehte

>värskelt riivitud Parmesani

Rösti röstpannil ciabatta-viilud. Tükelda kirsstomatid ja oliivid väiksemateks tükkideks ning jaga võrdselt ciabatta’dele. Lõika küüslauk hästi õhukesteks viiludeks ning aseta tomatite ja oliivide peale. Piserda üle oliiviõliga ning maitsesta veskist soola ja pipraga. Rebi salatile mozzarella ja basiilikulehed ning kaunista lutserniidudega. Lisa veel paar tilka oliiviõli ja palsamiäädika siirupit.

Bruschetta mozzarella2 tk

>2 diagonaalis lõigatud ciabatta-viilu

>125 g mozzarella-pall

>karp kirsstomateid

>1 küüslauguküüs

>6–8 kivideta oliivi

>värsket basiilikut

>väike punt lutserniidusid

>esimese külmpressi oliiviõli

>palsamiäädika siirupit

>soola ja musta pipart

Rösti kuumal pannil piiniapähklid kergelt pruuniks. Tõsta taldrikule ootama. Kuumuta pannil oliiviõli, lisa küüslauk ja tšilli ning prae kergelt pruuniks. Lisa pestokaste, lase korraks keema ja keera siis tuli alt ära. Keeda pastat soola ja oliiviõliga maitsestatud vees 1,5 minutit, nõruta ja lisa kastmele. Maitsesta soola ja pipraga. Lõika kirsstomatid sektoriteks ja lisa roale. Garneeri värskelt riivitud Parmesani, röstitud piiniapähklite ja basiilikulehtedega.